Kipécéztük a CÉKLÁT: rakd bele mindenbe, mert nem csak savanyúság

Ki mondta, hogy a cékla kifújt azzal, hogy a pörkölt mellé savanyúságként eszed? Folsavban gazdag, csodás színű, és szinte minden ételtípusban felhasználhatod!

A cékla a téli időszak legjellegzetesebb zöldségféléje - a sütőtök mellett. Érdekessége, hogy gyakorlatilag egész évben elérhető, mert jól tárolható sötét pincében, spájzban. Színben nincs szebb nála, és annyira jót tesz nekünk, hogy tényleg érdemes nem csak savanyúságként fogyasztani. Még nyersen is finom (kolléganőnk előszeretettel harapja magában), de egytálételekben, sütőben sütve, salátákban, sós kencékben, még sütiben is működik!

Vesd be mindenképp, és tervezd be a heti menübe! Mutatjuk, mi miben használnánk a helyetekben:

REGGELI

EBÉD

Leves

Készülhet a leves római köménnyel, ami nagyon aromássá teszi, lehet belőle kiadós oroszos borscs, de az ázsiai ízvilágú kókusztej + gyömbér kombó is megy hozzá.

Főétel

Teljesen rajtad múlik, minden húshoz illik köretként sülve, párolva, de mehet rizottóba, tésztákba, gnocchiba (!), halakhoz is...nyammm!

...és salátákban is pazar, természetesen:

A gránátalmás joghurtos változat ünnepekkor is megállja a helyét, de tzazikiben is remek, meg persze ebben a télies fetás-diós-édesburgonyás saliban.

Sütemény

Bizony, az egészségtudatosak már használják egy ideje, sokan ódzkodnak tőle, mert a savanyúságra gondolnak, pedig szimplán édeskés-szaftos és csodás színű lesz tőle az édességünk:

VACSORA

Tudtad, hogy tócsnit is süthetsz céklából? De eszméletlen színű tésztát is összedobhatsz belőle, sőt, sima sütős/serpenyős egytálételekben, mondjuk édesburgonyával is remek – mi kéne még estére?

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

A cékla mennybemenetele

A céklával a szerelem még elég újkeletű, de igyekszem minél jobban elmélyíteni. Közelebbi kapcsolatunk generátora egy rizottó volt, amit most el is készítettem nektek.

Szikszai Anna

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...