A cékla a téli időszak legjellegzetesebb zöldségféléje - a sütőtök mellett. Érdekessége, hogy gyakorlatilag egész évben elérhető, mert jól tárolható sötét pincében, spájzban. Színben nincs szebb nála, és annyira jót tesz nekünk, hogy tényleg érdemes nem csak savanyúságként fogyasztani. Még nyersen is finom (kolléganőnk előszeretettel harapja magában), de egytálételekben, sütőben sütve, salátákban, sós kencékben, még sütiben is működik!
Vesd be mindenképp, és tervezd be a heti menübe! Mutatjuk, mi miben használnánk a helyetekben:
REGGELI
EBÉD
Leves
Készülhet a leves római köménnyel, ami nagyon aromássá teszi, lehet belőle kiadós oroszos borscs, de az ázsiai ízvilágú kókusztej + gyömbér kombó is megy hozzá.
Főétel
Teljesen rajtad múlik, minden húshoz illik köretként sülve, párolva, de mehet rizottóba, tésztákba, gnocchiba (!), halakhoz is...nyammm!
...és salátákban is pazar, természetesen:
A gránátalmás joghurtos változat ünnepekkor is megállja a helyét, de tzazikiben is remek, meg persze ebben a télies fetás-diós-édesburgonyás saliban.
Sütemény
Bizony, az egészségtudatosak már használják egy ideje, sokan ódzkodnak tőle, mert a savanyúságra gondolnak, pedig szimplán édeskés-szaftos és csodás színű lesz tőle az édességünk:
VACSORA
Tudtad, hogy tócsnit is süthetsz céklából? De eszméletlen színű tésztát is összedobhatsz belőle, sőt, sima sütős/serpenyős egytálételekben, mondjuk édesburgonyával is remek – mi kéne még estére?
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
5 szuper tipp, mit kezdj a zöldségek kidobásra szánt részeivel
A maradékmentés és a minél kevesebb élelmiszer-hulladék jegyében használjuk fel a zöldségek kevésbé populáris, kidobásra szánt részeit is!
Nosalty10 csodás gnocchi színes zöldségekből - turbózd egészségesebbre a kis...
Sárgarépa, sütőtök, cékla, spenót vagy édesburgonya - ezekből a csodás zöldségekből is fantasztikus gnocchikat készíthetsz.
NosaltyA cékla mennybemenetele
A céklával a szerelem még elég újkeletű, de igyekszem minél jobban elmélyíteni. Közelebbi kapcsolatunk generátora egy rizottó volt, amit most el is készítettem nektek.
Szikszai AnnaCékla - folsav lilában
Engedd el az ecetes céklasalátát, inkább süsd meg vagy fogyaszd nyersen ezt a gyönyörű színű zöldséget!
Bodon Judit dietetikus