r
Nosalty Logó

Céklatorta egészségesen

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Andrica
Céklatorta egészségesen
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 6% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 618 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 3707 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 263 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13 g

Zsír

  • Összesen
    44.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1062 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    212 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    491 mg
  • Nátrium
    237 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.7 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    98.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    153 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    413 micro
  • β-karotin
    1002 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    273 micro
Összesen 618 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    78.2 g

Zsír

  • Összesen
    268.3 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    99 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    118 g
  • Koleszterin
    720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6372 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    151 mg
  • Kálcium
    1271 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    539 mg
  • Foszfor
    2943 mg
  • Nátrium
    1420 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    268.1 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    590.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    916 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    75 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    476 micro
  • Kolin:
    722 mg
  • Retinol - A vitamin:
    310 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    6012 micro
  • β-crypt
    37 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1637 micro
Összesen 3707 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    19 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    451.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    208 mg
  • Nátrium
    101 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    175 micro
  • β-karotin
    426 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    116 micro
Összesen 263 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A céklát, almát meghámozzuk, a répát megtisztítjuk, és nagyobb lyukú reszelőn vagy robotgéppel lereszeljük. A nyers zöldség-gyümölcs keverék 40 dkg-nak felel meg. Ha nagyon leveses az alma, akkor kinyomkodjuk, vagy szűrőn keresztül egy kicsit kicsöpögtetjük. Ebbe a keverékbe tesszük bele a vörösáfonyát is.
  2. Összekeverjük a zabpelyhet a liszttel, sütőporral, fahéjjal, fruktózzal (cukorral), a darált dióval és egy csipet sóval. A sütőport előzetesen össze lehet keverni a liszttel, és beleszitálni a keverékbe, hogy jól elkeveredjen.
  3. Egy másik tálban összekeverjük az egész tojásokat az olajjal, amelyhez hozzáadjuk a lereszelt zöldséges-gyümölcsös keveréket, majd ebbe forgatjuk a zabpelyhes-lisztes keveréket is. Jól összekeverjük, de csak fakanállal, a végén hozzáadjuk a durvára vágott diót, és azzal is jól elkeverjük.
  4. Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük, elegyengetjük a tetejét, de nem tömörítjük a formába, csak lazán elterítjük.
  5. 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40 percig sütjük. Ekkor tűpróbát végzünk, és ha még ragacsos a közepe, akkor plusz 10 percre visszatesszük. Ezután zárjuk el a sütőt, és kivéve hagyjuk kihűlni.
  6. Vágjuk szeletekre, és bármilyen gyümölcslekvárral nagyon finom, de adhatunk hozzá vanília fagylaltot, vagy megkenhetjük vanília alapú krémmel is.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 9 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 16
  • 7 napos nézettség: 273
  • Össznézettség: 89138
  • Feltöltés dátuma: 2015. március 25.

Ajánló

Gazdagíthatjuk pirított mandulával, leönthetjük csokoládémázzal, sokoldalúan tálalható, nagyon finom sütemény.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Céklatorta egészségesen
Andrica 3 recept

Még azok is kipróbálhatják ezt a receptet, akik egyébként nem rajonganak a cékláért. Igazán finom, a cukrászsüteményeknél egészségesebb finomságot készíthetünk ebből az antioxidánsokban bővelkedő zöldségből. A végén nem lehet ráismerni a céklára! Az ötlet onnan származik, hogy rendszeresen szoktam készíteni egy zöldség-gyümölcs salátát, 1 közepes fej cékla, 1 nagy alma és 1 nagy vagy 2 kisebb répából. Ezeket a hozzávalókat csak lereszelem, vagy robotgéppel ledarálom, összekeverem, egy pár csepp citromot csepegtetek rá, és kész is. Van, aki néhány kanál mézzel édesíti, de szerintem ez akár el is maradhat, eléggé édes így is. Nagyon egészséges, olvastam, hogy jó rákmegelőző vitaminbomba. Egy alkalommal dupla adagot készítettem, mert vendégekre számítottam, azonban a vendéglátás elmaradt, megmaradt viszont a dupla adag saláta, és valamit kezdeni kellett vele. Kitaláltam, hogy süteményt sütök belőle. Ha lehet répából répatortát, akkor miért ne lehetne céklából céklatortát sütni? Csak egy kicsit megreformáltam a hozzávalókat, és még így is finom süteményt sikerült készítenem. Szerintem érdemes kipróbálni. A hozzávalók egy kerek tortaformára vagy két 28 cm-es őzgerinc formára elegendőek.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Ez tényleg nagyon finom.Megsütöttem csak dió helyett mogyoró került bele.Mikor kivettem a süt?b?l még forrón megkentem lekvárral.köszi a receptet.Andi

Andrica

Nagyon szívesen! Örülök, ha ízlett!

Törölt felhasználó

Szia! Nagyon jól hangzik ez a recept! Ki fogom próbálni mindenképp :) Nagyszem? zabpehely is jó bele? Vagy inkább daráljam le?

Andrica

Szia! Bármelyik szemnagyságú jó bele, elég laza a tészta és jól mutat benne a fehér zabpehely is! Sok sikert hozzá, remélem neked is ízleni fog, nehéz elrontani! Azóta én már elkészítettem mascarponés krémmel is. Isteni!

cuki62

Megsütöttem, nagyon fincsi lett :)

Törölt felhasználó

Szia, szerinted muffinformában is megsüthetem? gondolom igen?

Andrica

Kedves Koni! Igen, ez egy alaprecept, bármilyen formában süthet?, de mivel elég növekv? sütés közben, ezért a formát csak kb. 1/2-ig töltsd meg! :)

Estike9

Az én süt?m nem légkeveréses-- hagyományos süt?ben hány fokon kell sütni ? / gáz /

Andrica

Szia! Mivel elég s?r? az olaj miatt a tészta, ezért viszonylag lassan, gázsüt?ben 3-4-es fokozaton kell sütni és kb. 35-40 percig, de t?próbát akkor is kell végezni, ha már nem ragad, akkor jó!

Törölt felhasználó

Bármennyire is jó a legtöbb összetev?, az iszonyatos mennyiség? olaj elrontja az egészet. :-(

Andrica

Els? olvasásra t?nik soknak, de ha megsütöd, meglátod, hogy nem nehezíti el a tésztát, mert a 40 dkg zöldség-gyümölcs keverékhez és a liszt mennyiségéhez kell ez az adagnyi olaj. Nem csak én sütöttem meg, hanem sokan, innen az oldalról is és mindenkinek ízlett eddig. Egyébként pl. az olajos piskótához is kell (6 tojás mellé) 7 ev?kanál olaj, ami arányaiban soknak t?nik, de jó eredményt ad. Jó próbálkozást hozzá és kérlek jelezd, ha megsütötted, remélem sikerül és ízleni is fog!

mazsi49

Szia Andrica! Ma sütöttem meg a sütit, pontosan követve a leírásodat. Nagyon finom lett! Azóta nem tudok leszállni róla ;) Köszönöm!! :) (A legels? hozzászólásra reagálva el?ször nekem is soknak t?nt az olaj mennyisége, de aztán belegondoltam, hogy a legtöbb sütihez 25 dkg margarin vagy zsiradék kell, és úgy gondolom, az sem kevesebb az itt említettnél.)

Andrica

Örülök, hogy jól sikerült és ízlik is. Nálunk a család kedvence, azóta sokféle krémmel töltve is kipróbáltam, pl. citromos mascarpone, illetve diós krémmel, leöntve olvasztott csokival, vanília fagylalttal nyáron és egy kis lime lik?rrel bolondítva, narancskrémmel, amibe narancslik?rt is tettem (feln?ttek részére), most próbálkozom kókuszkrémmel is. Sokféle felhasználási lehet?ség adódik bel?le. Már én is próbáltam muffin formában és ?zgerinc formában is, ezek is tökéletesek. :)

Elisabeth

Isteni, a válogatós gyerek is imádja, nagyon köszi ezt a szuper receptet! Én a tésztát megspékeltem jó min?ség? étcsoki darabkákkal, meg a tetejét is bevontam vele :)

Andrica

Szuper! Nagyon örülök, hogy ízlett és a gyerek is imádja! Mint írtam is, nagyon sokféle képen lehet variálni. Legutóbb citromos mascarponéval töltöttem és vontam be születésnapi tortának. A tetejére fél citromkarikákat és mentát tettem. Nem maradt bel?le egy morzsa sem! :)

Manga0214

Szia! Én sima cukorral vagy mézzel szeretném elkészíteni, azokból is ugyanúgy 50g szükséges? Köszi

Andrica

Szia! Én ehhez a tésztamennyiséghez cukorból többet tennék, max. 10 dkg-t (mivel a répa elég édes), mézb?l pedig picit többet, úgy 12 dkg körül, mert az meg nem annyira édes, mint a cukor, viszont akkor számítani kell arra, hogy a tészta s?r?bb, nehezebb lesz. A mézet a végén, a már összekevert tészta elegybe tedd bele, és jól keverd össze, hogy mindenhova jusson. Kérlek írj be ide, ha elkészítetted, hogy mik a tapasztalataid! Elrontani nem lehet, csak ha túlzásba esik az ember a cukor, vagy méz adagolásával. :)

Manga0214

Megsütöttem az általad javasolt cukormennyiséggel és,remekül sikerült, mindenkinek nagyon ízlett. Köszi a receptet. :-)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek