Így fogja megszeretni a gyerek az utált karácsonyi ételeket

A gyerekek egy sor hagyományos karácsonyi étellel hadilábon állnak, de egy kis csavarral, fűszerezéssel számukra is vonzó lesz az ünnepi lakoma.

A karácsony a különleges és finom ételekről szól – de ez általában csak a felnőttekre igaz. A gyerekek a karácsonyi varázslatot nem feltétlenül az ételek terén élik meg, és nincs is ezzel semmi baj, az ajándékok sokkal fontosabbak. Főleg, hogy a magyar karácsonyi menü számos eleme sok gyerek számára nem a legkedvencebbek közül való. Ha nem szeretnénk az ünnepi asztal mellett is a gyerek evésén stresszelni, jobb, ha kicsit átalakítjuk az ünnepi menü egy részét. A legtöbb karácsonyi étel kis csavarral nekik is kedvükre való lehet.

A gyerekek egyáltalán nem szeretnek minden karácsonyi ételt

A halfélék, a káposzta és a halászlé sok gyerek számára nem a legkedvesebb ételek, pedig még ezek a finomságok is sikert arathatnak náluk, ha kicsit másképp készítjük, vagy másképp tálaljuk őket.

Káposzta - szedjük elemeire

A töltött káposzta savanyú, sós íze sokak számára ellenállhatatlan, de a legkisebbek sokszor túl erősnek találják az ízét. Nem kell ilyenkor sem feladni a dolgot, inkább apránként ismertessük meg őket ezzel a nagyszerű étellel. Ha például csak a húsgombócot, káposzta nélkül tálaljuk fel, maximum egy kevés levet adunk hozzá (tényleg csak egy-két kanálnyit), amit könnyen ki tudnak tunkolni, nagyobb az esély, hogy sikerrel járunk.

A húsgombócot a legtöbb gyerek szereti, kezdjük innen az ismerkedést.

A másik megoldás, ha még így is elutasítással találkozunk, hogy a kész káposztából kiveszünk néhány gombócot, és azt egy pár perc alatt összefőzött paradicsomszósszal gyakorlatilag egy paradicsomos húsgombócként tálaljuk. A töltött káposzta pikáns íze így is jelen lesz az ételben, de sokkal gyerekbarátabb formában, hiszen ez az étel, amit a legtöbb gyerek aztán tényleg a kedvenceiként sorol fel.

Hal – nem lehetetlen

Bár a magyarok nem egy nagy halfogyasztó nép, sok gyerek szereti a halat – és ha figyelünk arra, hogy a válogatósabb gyerekek számára nem a hardcore verziókat kínáljuk, még lehet, ők is esznek halat karácsonykor. A halászlé például egy finom, ízes fűszeres leves, ha csínján bánunk az erőspaprikával, és csak magát a levet kínáljuk először. Ha azt már biztosan kedveli a kisgyerek, meg lehet próbálkozni néhány apró, falatnyi hallal, lehetőleg a fehér, tiszta húsrészből.

A rántott pontypatkó sem mindig bizalomgerjesztő a gyerekek számára, de ha ezt is jobban kifilézzük, levágjuk a hal barna részeit, és csak a fehér húst rántjuk ki, nagyon valószínű, hogy sikerrel járunk a haltól nem teljesen idegenkedő gyerekeknél is. És egyébként sem kötelező édesvízi halat, pontyot enni karácsonykor, választhatunk valamilyen semlegesebb ízű, tengeri halfélét is.

A tőkehal, amiből az angolok fish&chips hagyományosan készül például kiváló, gyerekek által is nagyon kedvelt halféle.

Édességek – nem minden csúszik

Azt gondolnánk, a sütemények és édességek terén aztán tényleg nincs semmi gond, hisz minden gyerek szereti az édeset. Ehhez képest meglepő lehet, hogy a bejgli vagy a zserbó, esetleg a mákos guba nem mindig arat osztatlan sikert.

Vannak gyerekek, akik imádják a mákos dolgokat, mások teljesen elutasítják, a mazsola pedig sokszor okoz gondot ezekben a hagyományos finomságokban. Ha tudjuk, hogy egyébként szeretik a diós és mákos finomságokat, csak a mazsola a mumus számukra, készítsünk egy mentes rúdnyit a bejgliből, a zserbó pedig sokszor óriási sikernek örvend, ha nem hagyományos módon, hanem ízeiben egyezően, de tekercsként vagy épp golyóként készítjük el.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen vagy a YouTube-on! 


Még több karácsonyi ötlet:

Címlapról ajánljuk

További cikkek