r
Nosalty Logó

Rántott pontypatkó

Gerzsenyi Flóra
Rántott pontypatkó
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

2831
Kalória
54.3g
Fehérje
132g
Szénhidrát
234.8g
Zsír
194.4g
Víz
324.1g
Koleszterin
9.9g
Élelmi rost
8.2g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 38% Zsír
Összesen 2831 kcal
  • 9% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 38% Zsír
Összesen 11317 kcal
  • 9% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 38% Zsír
Összesen 378 kcal
  • 9% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 38% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    54.3 g

Zsír

  • Összesen
    234.8 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    106 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    84 g
  • Koleszterin
    324 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2625.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    71 mg
  • Kálcium
    388 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    165 mg
  • Foszfor
    1084 mg
  • Nátrium
    896 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    132 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    194.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    111 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    89 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    1532 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    282 micro
  • Kolin:
    297 mg
  • Retinol - A vitamin:
    110 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    311 micro
Összesen 2831 kcal
  • 9% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 38% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    217.1 g

Zsír

  • Összesen
    939.2 g
  • Telített zsírsav
    131 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    423 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    336 g
  • Koleszterin
    1296 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10501.4 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    283 mg
  • Kálcium
    1551 mg
  • Vas
    57 mg
  • Magnézium
    661 mg
  • Foszfor
    4337 mg
  • Nátrium
    3582 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    527.8 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

Víz

  • Összesen
    777.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    442 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    356 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    6126 micro
  • K vitamin:
    74 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    66 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1128 micro
  • Kolin:
    1190 mg
  • Retinol - A vitamin:
    441 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1245 micro
Összesen 11317 kcal
  • 9% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 38% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    31.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    350.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    145 mg
  • Nátrium
    120 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    17.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    26 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    205 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 378 kcal

Elkészítés

  1. Első körben sózzuk-borsozzuk a pontyszeleteket, és hagyjuk kicsit állni. (Akár fokhagymás tejben is áztathatjuk, de az a tengeri halaknál javasolt inkább.) Panírozás előtt leöblíthetjük a besózott patkókat, de nem szükséges, mert nem fogják ledobni a bundát így sem.
  2. Hagyományosan panírozzuk: lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába. Először a kukoricalisztben forgassuk meg a szeleteket, hogy jól rátapadjon a tojás, utána mehetnek a felvert tojásos fürdőbe. Picit csepegtessük le, aztán hempergessük meg a zsemlemorzsában is.
  3. Az olajat 170-180 fokosra hevítjük, majd belehelyezzük a patkókat, és aranybarnára sütjük őket kb. 5-6 perc alatt. A halnak nem kell sok idő, és a panír is hamar megpirul. Ne nagyon mozgassuk a halat sülés közben, nehogy széttörjön.
  4. Papírtörlővel bélelt tálra vagy rácsra szedjük. Igyekezzünk mihamarabb tálalni, hogy a bunda friss és ropogós maradjon!
  5. Karácsonykor hagyományosan majonézes krumplival vagy kukoricasalátával tálaljuk, de bármilyen egyéb körettel, rizzsel, párolt zöldséggel vagy burgonyapürével is tökéletesen megállja a helyét.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés módja: rántott ételek
  • Sütés ideje: 10 p

Ha karácsony, akkor rántott hal, azon belül is pontypatkó! Ez az a fogás, amiért megvesznek az emberek ilyenkor. Mi is imádjuk a halat minden formájában, hiszen egészséges, ízletes, tartalmas, és könnyű vele dolgozni, főleg, ha megkérjük az eladót, hogy készítse elő nekünk, hogy otthon már csak panírozni kelljen. Íme a szerintünk tökéletes pontypatkó ropogós panírbundában.

További receptek

Fogas Orly-módra

Klasszikus vendéglők közkedvelt halfogása az Orly, ami tulajdonképpen egy könnyed sörtésztában kisütött filé. A leginkább elterjedt verzió fogassal készül, de más omlós, fehér ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...