Ez a vitamin segít egészségesen tartani a szívedet

Ha szívbarát étrendről beszélünk, mindenki a jó zsírokat fogja említeni, mint szívet és érrendszert védő makrotápanyagokat – csakhogy friss kutatások szerint sajnos legtöbben mellőzünk egy fontos vitamint, ami szintén segíthet a szív egészségesen tartásában.

Az ausztrál Edith Cowan Egyetem friss kutatása szerint azok, akik K-vitaminban gazdagon étkeznek, akár 34 százalékkal is csökkenthetik az érelmeszesedéssel összefüggő szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának esélyét.

A szakértők több mint 50 ezer ember adatait vizsgálták meg, akik egy 23 éve tartó dán kutatásban vesznek részt. Azt akarták vizsgálni, hogy vajon a K-vitamin milyen szerepet játszik az érelmeszesedéshez köthető betegségek megjelenésében. Az érelmeszesedés gyakorlatilag azt jelenti, hogy az erek falán lerakódások képződnek, amelyek nehezítik a vér áramlását, sőt, akár teljesen el is zárhatják azt.

A K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, bár ennek ellenére nem raktározódik hosszú ideig a szervezetben. Kétféle K-vitamint fogyasztunk: a K1-vitamint elsősorban a zöld leveles növényekben találhatunk, mint például a zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a spenót, a bimbós kel, a paraj, a K2-vitamin fő forrása pedig a tej- és tejtermékek, és a máj.

A kutatás azt mutatta ki, hogy azok az emberek, akik a legtöbb K1-vitamint fogyasztottak, 21 százalékkal kevesebb eséllyel kerültek kórházba szív- és érrendszeri problémákkal. A K2-vitamin esetében ez 14 százalék volt. A pozitív hatás minden érelmeszesedéshez köthető szív- és érrendszeri betegségnél előjött, de legfőképpen a perifériás artériás betegségnél, ahol a K-vitamin fogyasztása 34 százalékkal csökkentette a kór kialakulásának esélyét.

Mivel a K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, a jelenleg ajánlott mennyiség arra vonatkozik, hogy annyit fogyasszunk, ami a megfelelő véralvadáshoz szükséges. A mostani eredmények azonban a szakértők szerint azt mutatják, hogy az ajánlást változtatni kellene úgy, hogy kiszámolják, mennyi az ideális K-vitamin mennyisége a szív- és érrendszer védelmében. Mivel ezek a betegségfajták még mindig vezetik a halálozási listákat világszerte, velük szemben minden segítség jól jön.

A kutatók következő lépése az lesz, hogy a sokat kutatott K1-vitamin után megállapítják pontosan, milyen ételekben mennyi K2-vitamin van, és ez hogyan hasznosul a legjobban a szervezetben.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...