A legfontosabb ételek és tippek, ha szívügyed a szívbarát étrend

Azt már nagyjából mindenki tudja, hogyan kell ennie, ha egészségesen szeretne étkezni. De mi van azokkal, akik a szívük egészségére különösen oda akarnak figyelni? Minek kell szerepelnie a diétában, és mi az, amit ki kell hagyniuk ahhoz, hogy egy étrend igazán szívbarát legyen?

Teljesen mindegy, hogy valakinek a családjában gyakran fordul elő a szívbetegség, vagy nincs genetikai hajlama, csak oda akar figyelni magára – egy szívbarát étrend betartása soha nem lehet rossz ötlet. Az emberek nagy része általában már csak akkor figyel oda a szíve egészségére, ha valami baj történt, pedig a megelőzés nagyon fontos, és a rendszeres sport mellett ebben az étkezésnek van a legnagyobb szerepe.

A szívbarát étrend alapja nagyon egyszerű: kerülni kell a telített zsírokat, a magas nátriumfogyasztást, valamint a túl sok hozzáadott cukrot, és növelni kell a rostfogyasztást. Ez azonban könnyebben hangzik, mint amilyen valójában, mert ha nem vagyunk elég kreatívak, nagyon unalmas étrendet eredményezhet. Az alábbi tippek segítenek finomabbá és változatosabbá tenni a szívbarát diétát.

Bánj ügyesen a zöldségekkel!

Az egészséges étkezés alapja a megfelelő mennyiségű zöldség fogyasztása, de ezt nagyon nehéz összehozni, ha csak köretként vagy salátaként esszük ezt az ételcsoportot. Így hamar unalmassá és egyhangúvá válhat a zöldségekben gazdag étkezés. Éppen ezért próbáld meg kreatívan felhasználni alapanyagként őket: spenótot a húsokhoz, karfiolt egytálételnek, és salátát megbolondítva. Így garantáltan nem fogod megunni a különböző fogásokat.

Csináld változatosan a halas ételeket!

Ugyanaz vonatkozik a halra, mint ami a zöldségre: ha rendszerint csak tőkehalfilét eszel minimális fűszerezéssel, előbb-utóbb rosszul leszel tőle, és nem fogyasztod már többet a szívednek egyik legfontosabb ételcsoportot. Nézz utána, milyen halfélét hogyan a legjobb elkészíteni, és ezeket is variáld, még akkor is, ha néhány tengeri fajta itthon elég drága. Nem kell minden nap ezt enni, de néha még akár a lazac is beleférhet!

Só helyett fűszerezz!

Persze nincs az az oregánó, ami ki tudná váltani a sót, de ha többféle fűszerrel dolgozol, az utóbbiból is kevesebbet kell majd használnod. Ez pedig nagyon fontos, hiszen a magas nátriumtartalmú ételek nem tesznek túl jót a szívednek, főleg, ha sokat és sokáig fogyasztasz belőlük. Próbáld meg kreatívan megoldani a helyzetet, és fokozatosan szoktasd le az ízlelőbimbóidat a sóról!

Keresd a növényi alapú fehérjéket!

A rengeteg húsevés szintén nem tesz túl jót a szívednek, a fehérjére azonban szüksége van a szervezetednek. Éppen ezért fontos lehet növényi fehérjeforrásokban is gondolkodni: a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák, a magvak mind magas fehérjetartalmúak, és növényi eredetűek. Egy héten jelölj ki egy-két napot, amikor csak ilyenekből fedezed a fehérjeszükségletedet, és nem eszel állati eredetű terméket.

Forrásunk volt.


Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek