Ezért nagyon fontos a K-vitamin, és így pótolhatod

Sokat elfeledkeznek erről a vitaminról, pedig fontos, hogy pótoljuk, hiszen kiemelkedő szerepe van. Tudtad, hogy kétféle is létezik belőle?

Tény, hogy kicsit nehéz eligazodni a vitaminok között, hiszen rengeteg fajta van. Azt sokan tudják, hogy szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez miért van szükség A-, B-, C-, D-, vagy E-vitaminra, azonban a K-vitamin már kevésbé ismert. Pedig nem szabadna megfeledkeznünk róla.

Miért fontos a K-vitamin?

Ez a vitamin nélkülözhetetlen szerepet játszik a véralvadás szabályozásában, a csontképzésben és az immunerősítésben is. Persze ennél sokkal összetettebb szerepe van a szervezetben ennek a vitaminnak.

A Tufts Egyetem Jean Mayer USDA tudósai felfedezték, hogy testszerte számos szövetben megtalálható a K-vitamintól függő fehérjék jelenléte, ami arra utal, hogy e mikrotápanyag fiziológiai szerepe sokkal összetettebb, mint eddig gondoltuk. Ezek a fehérjék többek között segítenek megakadályozni az artériás meszesedést, illetve mivel a porcokban és a csontokban is jelen vannak, így nem kizárt, hogy befolyásolják az ízületi porckopást is. Azonban a kutatók folyamatosan vizsgálják azt, mi mindenért lehet még felelős a K-vitamin.

Így pótold a K-vitamint

Az ajánlott napi bevitel 120 mikrogrammnyi. A K-vitaminnak két fajtája van: a K1 és a K2. A K1 leginkább növényi eredetű ételekben fordul elő, míg a K2 kizárólag állati eredetű ételekben található meg.

Az egyes típusú megtalálható a fodros kelben, a mustárzöldben, a mángoldban, a karalábé zöldjében, a nyers spenótban, a brokkoliban, a kelbimbóban, a cékla zöldjében és a káposztában is.

A második típus pedig a marhamájban, a sertéskarajban, a csirkehúsban, a kacsamáj-pástétomban, a szalonnában, a baconben, a darált marhahúsban, a sertésmájban, a kacsamellben, a marhavesében, a tojássárgájában és a csirkemájban is bőven megtalálható.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásaink voltak.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...