Ízkalandok Észak-Olaszországban

Az olasz konyhát mindannyian szeretjük - pedig nem is létezik egységes olasz konyha. Induló minisorozatunkban az ország különböző konyháit tanulmányozzuk. Tartsatok velünk!

Ha Olaszországba készülünk, és többet akarunk látni, mint a turisták számára kiépített strand, bizonyára feltérképezzük a helyi érdekességeket. Érdemes utánanéznünk annak is, hogy milyen ételspecialitások vannak az adott régióban vagy országrészben. Egy jó pizzát, finom tésztát, vagy isteni tiramisut bárhol kapunk, de miért ennénk rizottót Nápolyban, pizzát Milánóban? Ezen a héten megmutatjuk, mit kóstoljatok meg feltétlenül, ha az ország északi régióiban jártok!

Villámgyors olasz tavaszköszöntő

Ausztria felől közelítve egy darabig az igazi tiroli konyhához lesz szerencsénk. Nem egy kifejezett spagettiparadicsom, de az egyszerű, népi konyha kiváló ezen a vidéken. Kedvelik a vastag, szaftos húsokat és a polentának itt van a legnagyobb hagyománya. Az északi metropolis, Milánó konyhája nagyon összetett. Ami tudnunk kell róla: Lombardia fővárosa, az ország második legnagyobb városa, nagy történelmi múlttal, mely nem volt mentes háborúktól és elnyomásoktól sem – mindez pedig, sok más mellett, a gasztronómiában is nyomot hagyott. A magyar konyha egyik kedvence, a rántott hús valójában innen származik, nem Bécsből. Állítólag Radetzky marsall vitte magával a cotletta alla milanese receptjét, a nagy bajuszú Ferenc József pedig annyira megszerette, hogy pillanatok alatt osztrák specialitás lett belőle. A finom morzsában és parmezánsajtban megforgatott borjúszeletet mindenképpen kóstoljuk meg, sokban különbözik a klasszikus bécsi szelettől, a spagettin tálalt sertéshúshoz pedig, amit mi milánói rántott szeletnek hívunk, semmi köze nincs. Egy másik kihagyhatatlan fogás az ossobuco, a borjúlábszárból készült egytálétel.Ha karácsony előtt utazunk, egy helyi péknél kóstoljuk meg Milánó egyik leghíresebb süteményét, a panettonét, ha pedig szeptemberben tévedünk arra, ki ne hagyjuk a Milánó egyik elővárosában, Gorgonzolában megrendezett gorgonzola fesztivált, ahol valóban sajtból van a hold!

Az igazi bolognai nyomában

Nem nagyon foghatunk mellé, ha rizottót rendelünk, hiszen a Pó-síkság és Lombardia igazi rizstermő vidék – az észak-olasz tartományokban így az átlagnál is gyakrabban szerepel rizottó az étlapon. Ha négyfogásos ebédet vagy vacsorát fogyasztunk, és végigettük az antipasti (tészta előtti) kínálatot, akkor első fogásként a tészta helyett legalább egyszer válasszunk egy ízletes rizottót! A francia határ mentén járva próbáljuk ki a grissinit, a trattoriákból ismert kenyérrudacskát, mivel ez a finomság Piemontból származik. A tartomány amúgy kedvez az édesszájúaknak - rengeteg típusú kekszet készítenek, általában magokkal vagy aszalt gyümölcsökkel. A leghíresebbet, a cantuccinit valószínűleg senkinek nem kell bemutatni! Liguriában több dolog van, amit nem hagyhatunk ki – az egyik a focaccia, a fűszerekkel, olívabogyóval, magvakkal dúsított lepénykenyér, a másik pedig a pesto. A pesto hazája a liguriai kikötőváros, Genova. Bár az alap pesto itt természetesen a genovese, vagyis bazsalikom alapú pesto olívaolajjal, parmezánnal és fenyőmaggal kikeverve, érdemes a több száz fajta közül válogatnunk. Másik nagy kedvenc Genovában a salsa di noci – a pestónál krémesebb állagú tejszínes-diós tésztaszósz.

Lasagnét villámgyorsan!

És akkor jön az egyik kedvenc tartományunk, ahonnan rengeteg olasz gasztrokincs származik – Emilia Romana. Sokaknak semmit nem jelent, de ha azt mondom, Bologna a fővárosa? Az egyik kedvenc olasz ételünk, a bolognai spagetti, naná, hogy innen származik! Igaz, nem sokban hasonlít az itthon ismert verzióhoz. Először is, a tészta, amivel kínálják, nem spagetti, hanem tagliatell – a széles, lapos tésztán sokkal jobban megtapad a sűrű ragu, mint a kerek spagettin. A feltét nem szósz, hanem ragu, tehát nem úszik a paradicsomban, és kihagyhatatlan kelléke a marhahús mellett a csirkemáj, a zeller és a sárgarépa. Ahány ház, annyi szokás bolognai-ügyben, éppen ezért nem szabad kihagynunk, ha erre járunk! Ugyancsak Emilia-Romana az őshazája a lasagnénak, a Parmigiano-Reggiano pedig a parmezánt jelenti, de az isteni pármai sonka és a sokak által csak strandkajának titulált fesztiválkedvenc, a piadina is innen származik.

Menzakaja olasz módra

Jövő héten bemutatjuk azokat a fogásokat, amelyeket nem szabad kihagyni a délebbre tévedő utazóknak!

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok!

Hozzászólások (1)

zsu80

antipasti= étkezések el?tti :) pasta=tészta, pasto=étkezés

Címlapról ajánljuk