r
Nosalty Logó

Rusztikus bolognai ragu

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Dacota
Rusztikus bolognai ragu
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 412 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2474 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 103 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    37 g

Zsír

  • Összesen
    20.8 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    211 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    792.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    444 mg
  • Nátrium
    167 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.7 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    244.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1535 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    225 micro
  • Kolin:
    196 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1097 micro
  • α-karotin
    1762 micro
  • β-karotin
    4374 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    4616 micro
  • Lut-zea
    166 micro
Összesen 412 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    222.2 g

Zsír

  • Összesen
    125 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1268 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4756.6 g
  • Cink
    40 mg
  • Szelén
    376 mg
  • Kálcium
    274 mg
  • Vas
    44 mg
  • Magnézium
    357 mg
  • Foszfor
    2662 mg
  • Nátrium
    1000 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.4 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    1469.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9210 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    69 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    88 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    73 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    82 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1351 micro
  • Kolin:
    1177 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6583 micro
  • α-karotin
    10571 micro
  • β-karotin
    26243 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    27696 micro
  • Lut-zea
    994 micro
Összesen 2474 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    386 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    276 micro
  • α-karotin
    443 micro
  • β-karotin
    1100 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1161 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 103 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szalonnát felkockázzuk, a hagymát, a szárzellert és a sárgarépát nagyon apróra vágjuk (betehetjük aprítóba is, de akkor elég, ha kettőt nyomunk rajta, nem kell, hogy pépet csináljunk).
  2. A csirkemájat megmossuk, és apróra vágjuk.
  3. A szalonnát kis lángon kiolvasztjuk. Ha van óriási szószos serpenyőnk, akkor abban, ha nincs, akkor a legszélesebb fenekű fazékban.Majd rátesszük a zöldségeket, és megvárjuk, míg kis levet eresztenek, majd hozzátesszük a marhahúst is.
  4. Barnulásig kevergetjük, majd hozzátesszük a csirkemájat is.
  5. Párat keverünk rajta, felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a bort, sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá szerecsendiót, és hozzáadjuk a paradicsompürét is.
  6. Lefedjük, és 2-3 órán át, nagyon kis lángon rotyogtatjuk. Időnként kavarunk rajta egyet, de nem kell túlzásba vinni, magában is elvan. :)
  7. Amíg készül, gyúrunk hozzá házi tésztát Petra receptje alapján, és tagliatellre vagdossuk.
  8. Ha kész a tészta, rákanalazzuk a ragut, és friss parmezánforgácsokkal tálaljuk.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 473
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 108454
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 13.

Ajánló

Ha nem is állunk neki tésztát gyúrni, ne spagettival tálaljuk. Ez egy igen sűrű ragu, a tagliatellén sokkal jobban megtapad. A friss parmezánt ne hagyjuk ki, és megkínálhatjuk a főzéshez használt borral is.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

10 gyerekből 9-nek élete első kedvenc élete a bolognai spagetti. Legalábbis az volt, mikor én gyerek voltam, ma már lehet, hogy a Meki átvette a hatalmat, és a hamburger a legmenőbb. Mindegy, 15 évvel ezelőtt nálunk a bolognai volt a legtutibb étel a menzán, ha tudtuk, hogy a héten azt is kapunk, még az is bejött, akinek orvosi igazolása volt. Más kérdés, hogy azt az olajos, paradicsomszószt és húst csak nyomokban tartalmazó cuccot a legolcsóbb, tejet sosem látott trappistával megküldve nem igazán nevezhetjük bolognainak, de azért én nagyon szerettem, és - eljött a coming out ideje is - ma is megenném, ha a körülmények úgy hoznának, már csak a nosztalgia kedvéért is.  Na ennek a bolognainak semmi köze nincs a menzáshoz. A bolognai ragu, mint az egyik első olasz recept, ami beabászkodott az országba már a rendszerváltás előtt, jellegzetes összetevőit a határon hagyta, és erősen elmagyarosodott. A legtöbb helyen egyet jelent egy paradicsomos húsos szósszal, amit olyan "olaszos" fűszerek dobnak fel, mint az oregánó és a bazsalikom. Meg persze a cukor, ami az irgalmatlan mennyiségű paradicsompüré ízét hivatott édesebbé tenni. A valódi, Bolognában készült tésztafeltét nem szósz, hanem egy sűrű, órákon át főzött ragu, amit a zeller és a sárgarépa különlegessé, a teljesen porhanyósra főtt csirkemáj tesz szaftossá, a fűszerezésért pedig egyedül a szerecsendió és a bors felel. Eredeti recept nincsen, az irányelvek adottak, van, ahol lágyabbra készítik, fehérborral és tejszínnel, van ahol rusztikusabbra, vörösborral, tejtermék nélkül. Érdemes kipróbálni mindkettőt! :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek