Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rusztikus bolognai ragu

Rusztikus bolognai ragu
Rusztikus bolognai ragu
210 perc / előkészület: 30 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

10 gyerekből 9-nek élete első kedvenc élete a bolognai spagetti. Legalábbis az volt, mikor én gyerek voltam, ma már lehet, hogy a Meki átvette a hatalmat, és a hamburger a legmenőbb. Mindegy, 15 évvel ezelőtt nálunk a bolognai volt a legtutibb étel a menzán, ha tudtuk, hogy a héten azt is kapunk, még az is bejött, akinek orvosi igazolása volt. Más kérdés, hogy azt az olajos, paradicsomszószt és húst csak nyomokban tartalmazó cuccot a legolcsóbb, tejet sosem látott trappistával megküldve nem igazán nevezhetjük bolognainak, de azért én nagyon szerettem, és - eljött a coming out ideje is - ma is megenném, ha a körülmények úgy hoznának, már csak a nosztalgia kedvéért is. 

Na ennek a bolognainak semmi köze nincs a menzáshoz. A bolognai ragu, mint az egyik első olasz recept, ami beabászkodott az országba már a rendszerváltás előtt, jellegzetes összetevőit a határon hagyta, és erősen elmagyarosodott. A legtöbb helyen egyet jelent egy paradicsomos húsos szósszal, amit olyan "olaszos" fűszerek dobnak fel, mint az oregánó és a bazsalikom. Meg persze a cukor, ami az irgalmatlan mennyiségű paradicsompüré ízét hivatott édesebbé tenni. A valódi, Bolognában készült tésztafeltét nem szósz, hanem egy sűrű, órákon át főzött ragu, amit a zeller és a sárgarépa különlegessé, a teljesen porhanyósra főtt csirkemáj tesz szaftossá, a fűszerezésért pedig egyedül a szerecsendió és a bors felel. Eredeti recept nincsen, az irányelvek adottak, van, ahol lágyabbra készítik, fehérborral és tejszínnel, van ahol rusztikusabbra, vörösborral, tejtermék nélkül. Érdemes kipróbálni mindkettőt! :)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ha nem is állunk neki tésztát gyúrni, ne spagettival tálaljuk. Ez egy igen sűrű ragu, a tagliatellén sokkal jobban megtapad. A friss parmezánt ne hagyjuk ki, és megkínálhatjuk a főzéshez használt borral is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalonnát felkockázzuk, a hagymát, a szárzellert és a sárgarépát nagyon apróra vágjuk (betehetjük aprítóba is, de akkor elég, ha kettőt nyomunk rajta, nem kell, hogy pépet csináljunk).
  2. A csirkemájat megmossuk, és apróra vágjuk.
  3. A szalonnát kis lángon kiolvasztjuk. Ha van óriási szószos serpenyőnk, akkor abban, ha nincs, akkor a legszélesebb fenekű fazékban. Majd rátesszük a zöldségeket, és megvárjuk, míg kis levet eresztenek, majd hozzátesszük a marhahúst is.
  4. Barnulásig kevergetjük, majd hozzátesszük a csirkemájat is. 
  5. Párat keverünk rajta, felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a bort, sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá szerecsendiót, és hozzáadjuk a paradicsompürét is.
  6. Lefedjük, és 2-3 órán át, nagyon kis lángon rotyogtatjuk. Időnként kavarunk rajta egyet, de nem kell túlzásba vinni, magában is elvan. :)
  7. Amíg készül, gyúrunk hozzá házi tésztát Petra receptje alapján, és tagliatellre vagdossuk.
  8. Ha kész a tészta, rákanalazzuk a ragut, és friss parmezánforgácsokkal tálaljuk.
  • költség: 4000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 42
össznézettség: 69 633
elküldve: 6
receptkönyvben: 576
elkészítve: 25/27
Facebookon megjelent: 2

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
512 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
kategória: tészta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: olasz
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

ragu alla bolognese, bolognai ragu vörösborral

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kemiandi
kemiandi Sun, 2017-01-01 18:54

Kedves Dacota!
Egy kérdésem lenne: bátran fagyaszthatom?
Egy téli üdülésre indulok és egyik este én leszek a vacsora-felelős. Ezzel etetném meg a bandát, ha itthonról vihetném.
Köszönöm a válaszod előre is!

Üdvözlettel:
KemiAndi

Damjanics
Damjanics Fri, 2015-08-28 11:27

Férfias variáns: Végy a Auchanban "Bolonyai spagetti" nevű készételt. Ez spagetti tészta készre főzve rajta valami pirosas festék, viszont a védőgáz fóliát megszurkálva mikróban melegíthető.
A feltéthez sertéshúst csíkozok (macskahúsom nincs, a marhahús készrefőzéséhez meg már túl öreg vagyok, nem érném meg mire megpuhul). A hagyma és a hús pörkölés utáni fölöntéséhez a hűtőben vacogó zöldségleves pont jó, a máj egy 50 grammos Globus májkrém konzerv (tényleg fantasztikusan sürít, ezen túl mindig teszek a pörköltbe). Tálalás: A megmelegített tésztára bőséges sertéspörkölt mediterrán fűszerezéssel, erre apróra vágott újhagyma és reszelt füstölt sajt. Fogyókúrások porciózzák ki előre, mert nem lehet abba hagyni.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2014-02-25 10:55

Kedves Nóra,
ilyen finom spagettiszószt (ragut) még életemben nem ettem, pedig nagy spagettievők vagyunk, és sok jó receptet ismerek! Bavallom, kicsit gondolkodóba ejtett a zeller meg a szerecsendió, de ha kipróbálok egy új receptet, először mindig pontosan követem a leírást. És nem bántam meg, nagyon jó lett! Persze az eddig beváltakat továbbra is készítem, de nagyon köszönöm, hogy bővíthettem legkedvesebb ételünk palettáját! A tésztagyúrás sajnos most elmaradt, de egyszer kipróbálom, mert a frissen gyúrt tésztánál nincs jobb.
További jó főzést kívánok,
üdvözlettel:
Éva

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2014-02-25 18:19

Kedves Éva,

Köszönöm a kedves sorokat, nagyon örülök, hogy ízlett nektek! :)
Szép estét!
Üdvözlettel,
Nóra

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Sun, 2013-03-17 00:01

Már több helyen olvastam, h "jó bele" a csirkemáj, de még nem próbáltam, ideje lenne...
Tetszik a recept, mentve :)
Scarlett

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-03-14 09:49

Kedves Dacota!

Azonnal: meglátni és megszeretni volt a recept és köztem !! :) :)
Szép hosszú hétvégét kívánok!

Éva-Anyóca

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2013-03-14 19:16

Kedves Éva-Anyóca,
Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat, örülök, hogy tetszik! :)
Kellemes hosszú hétvégét kívánok,
Üdvözlettel,
Nóra

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2013-03-14 09:35

Kedves Anyuka,
Ha van megbízható hentesed, aki ledarálja neked azt a húst, amire rámutatsz, vagy te otthon ledarálod, akkor daráljuk. Egyébként Olaszországban van, aki kockázza, ebben az esetben azonban nagyon nagyon apróra kell vágni - de bevallom őszintén, ahhoz még soha nem volt türelmem. :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

412
marhafelsál 80 dkg
kolozsvári szalonna 10 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
csirkemáj 20 dkg
halványító zeller 2 közepes szár
sárgarépa 2 nagy db
vörösbor 2 dl
marha alaplé 4 dl
sűrített paradicsom 6 ek
szerecsendió 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint