Így hűti magát a nagyvilág

Hogy a kánikula tombol, az nem újdonság. Hogy enni ilyenkor is kell, az sem. Bár a hőséget mi is jól ismerjük, nézzük, a többiek milyen tippekkel szolgálnak 30 fok felett!

Chilis gazpacho

„Minél egyszerűbb, annál jobb és hűsítőbb!" Ez lehetne a jelszava a kánikula kedvenc ételeinek. Bár sajnos mi már nem rendelkezünk nyári konyhával, mint nagyanyáink anno, mi is megtehetjük, hogy amikor a hőmérő higanyszála 30 fok felett ragad, szabadságoljuk a tűzhelyünket, hogy legalább pluszhőt ne termeljünk a lakásba. Hiába ismert nálunk is a kánikula, az utóbbi években olyan tartósan marad, hogyha nem akarunk szendvicsen élni hetekig, érdemes körülnézni, mivel hűti magát a nagyvilág!

Sivatagi módra

Az ipari jeges teák elterjedése óta hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a palackozott, agyoncukrozott ízesített teák valóban elveszik a szomjunkat, csak mert egy jéghideg hűtőből kapjuk őket elő. Nem így van, de az ötlet mindenképpen díjat érdemel. Az arab országokat – a sivatag közelsége miatt – nyugodtan tekinthetjük hőségszakértőknek. Náluk a legnagyobb melegben mentateát isznak – igaz, nem hidegen, hanem langyosan. A forrázott mentát kézmelegre hűtik, és mindenféle ízesítés nélkül kortyolgatják. Igaz, hogy nem a nyugati ember által megszokott, „azonnali" enyhülést hozza, cserébe azonban jó sokáig eltart. Vegyünk, vagy ültessünk mentát, és reggel készítsünk egy jókora kancsóval, mire az igazi hőguta jön, pont kellemesre hűl! Akinek több fűszernövénye van a kertben, bátran próbálkozhat citromfűvel, de akár bazsalikommal vagy rozmaringgal is! Hasonló hatást érhetünk el bármilyen friss gyümölcsből készített limonádéval – természetesen cukor nélkül!

Összefér a nyaralás a fogyókúrával? >>

Andalúz megmentő

Nincs ugyan közvetlen sivatagi kapcsolata, de Spanyolország déli részén, Andalúziában is jól tudják, milyen az 50 fokos hőség. Mivel az ízek imádata még ilyenkor is jellemző őket, a jeges italoknál kicsit többre vágynak a szieszta előtt. A legnépszerűbb spanyol kánikulai kaja a gazpacho és a nála kicsit testesebb salmorejo garantáltan lehűt mindenkit. Hivatalos receptjük nincs is, hiszen ahány háziasszony, annyi változat. A gazpacho esetében alapvetően uborka, paradicsom, fokhagyma, paprika és fűszerek kerülnek a turmixba, de vészesebb napokon egy-két jégkockát is beledobhatunk a gyorsabb felfrissülés érdekében. Ha azt szeretnénk, hogy a frissítőnk kicsit jobban eltelítsen, készítsünk salmorejót – majdnem olyan, mint a gazpacho, de ezt egy szelet kenyérrel dúsítják. Ha még mindig nem elég, a spanyol konyha büszkeségéből, a sonkából is tehetünk rá egy pici koronát!

Fagyit a briósba! >>

Mexikóban így szokás

Bár a közép-amerikai ország a tortilláról és a chili con carnéról és a csokiról ismert elsősorban, aki már járt ott, tudja, hogy a hőség náluk is igencsak ismert fogalom. Ilyenkor nekik sincs kedvük a vastag, nehéz ételekhez, de mivel a konyhájuk alapvetően nem túl könnyű, a frissítőjükben is van némi „anyag". A piacokon mindenhol kapható, óriási kancsókból kínált horchata Mexikó frissítője. A mandula vagy rizstej alapú cukros-fahéjas ital nemcsak hűsít, hanem garantáltan az éhségünket is elveszi 1-2 órára! Mivel nálunk sajnos elég nehéz és költséges beszerezni az alapanyagokat, otthon is elkészíthetjük!

Gyere velünk Mexikóba! >>

Tippek a Balkánról

Balkán konyháról összességében nem beszélhetünk, bár a sok kis nemzet konyhája meglepő hasonlóságot mutat, az ételek fűszerezése, alapanyagjai és elkészítési módja nagyon változatos országonként. A hőséget azonban ők is jól ismerik, és meg is vannak rá a jól bevált receptjeik. A törökök egyik kedvenc frissítője ilyenkor az ayran, a vizezett, sós joghurt, amelyet jól behűtve kortyolgatnak. A nagyobb görög-török büfékben beszerezhető, de otthon is elkészíthetjük pofonegyszerűen! A joghurtos előételek, saláták nagyon népszerűek a melegben, ilyenkor a szokásosnál is gyakrabban esznek joghurtos fogásokat padlizsánnal, uborkával, cukkinivel vagy más zöldséggel.

Törökországi gasztrokalandok >>

Dolce Italia

Az olaszok elsősorban sziesztával védekeznek a hőség ellen. De van egy másik, jól bevált módszerük is: a jégbe hűtött limoncello. A délről származó citrusos alkoholból nem tanácsos egyszerre túl sokat fogyasztani, hiszen alkoholtartalma elég magas, de ha a mélyhűtőben tartjuk, és csak egy pohárkányival kortyolunk el a legnagyobb melegben, akkor a legvérmesebb dél-olasz mamma sem szólhat egy rossz szót se. Mivel limoncellót nem lehet minden sarkon kapni, csináljuk meg otthon! És mivel Olaszország déli részén rengeteg citrom terem, ilyenkor előszeretettel fogyasztanak mindent, ami citrommal készül, és könnyű: tészták, saláták, halak és tengeri herkentyűk az olasz konyha kedvencei hőségben.

Fantasztikus spanyol konyha >>

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok >>

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.