r
Nosalty Logó

Tzatziki

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Oli
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 112 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 448 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 48 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    412 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    172 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    205.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 112 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.5 g

Zsír

  • Összesen
    24.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1648 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    689 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    584 mg
  • Nátrium
    241 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.5 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    821.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    166 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    70 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    135 micro
  • α-karotin
    43 micro
  • β-karotin
    202 micro
  • β-crypt
    102 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 448 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    178.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    75 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    89.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 48 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagy szűrőt béleljünk ki tiszta pamut konyharuhával vagy konyhai papírtörlővel és ültessük egy nagy tál tetejére, hogy a szűrő nem érjen le az edény aljára. Kanalazzuk bele a joghurtot és néhány órára (akár egy éjszakára) tegyük lefedve a hűtőbe, hagyjuk kicsöpögni a savót. (A joghurtból így kb. a fele mennyiség lesz!)
  2. Reszeljük le az uborkát (én a héját is lereszeltem vele együtt), sózzuk le egy órára majd jó alaposan csavarjuk ki a levét.
  3. A joghurtot az uborkával keverjük össze, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, mentát, kaprot, citromlevet (esetleg borecetet), olívaolajat, borsot és jól dolgozzuk össze.
  4. Néhány órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérhessenek.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 204
  • 7 napos nézettség: 1849
  • Össznézettség: 760532
  • Feltöltés dátuma: 2008. április 28.

Ajánló

Kínálhatjuk köretként grillezett csirkemellhez, nyúlhoz vagy előételként baguettehez.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ha máshol nem is, de a gyrosban bizonyára mindenki találkozott már ezzel a görög vagy török előétellel. A hozzá való joghurt eredetileg juhtejből vagy kecsketejből készül, ennek hiányában sima joghurtot „csavartam” ki, hogy krémesebb állagot kapjak.

Hozzászólások

Viki33*

Imádom ezt a salátát, de még nem csináltam meg házilag, de most azt hiszem megcsin a köv héten! Majd megírom milyen lett!:p

Törölt felhasználó

Az a baj,hogy a magyar joghurt a görögnek a nyomába sem érhet s?r?ségben ,ezért én teszek bele tejfölt is.

Törölt felhasználó

Én a joghurthoz villával összetört fetasajtot keverek és mindenki imádja:-)

Oli

Igen, ha nem "csavarjuk ki" a joghurtot, akkor érdemes valamivel dúsítani, mert különben túl híg lesz az állaga. A feta is jól hangzik ... :-) Üdv, Oli

TIBIAPU

Szórhatsz rá édes vagy csíp?s pirospaprikát is hogy "megmagyarositsd"!

Törölt felhasználó

jajaja, tejfollel jobb! :)

Oli

Igen, egy kis tejföl mindenképpen jót tesz neki. Amíg Japánban voltam, a tejfölt nem mindig sikerült beszereznem, de itthon mindig így készítem.

Törölt felhasználó

Megcsinaltam, igaz nem egeszen a leiras szerint, a joghurtbol kefir lett, es jo sok fokhagyma... Vegul kefires langos tetejere tettem......

Törölt felhasználó

Igazi török joghurtot lehet venni török közértekben (pl. Baross utca - Budapesten). Össze se lehet hasonlítani a magyar verziójával. (A joghurt szavunk egyébként török eredet?.)

Éva-Anyóca

a legfinomabbat kint Athénban ettem, s?t, amikor utaztunk, egy kis faluban, háát, az valami mennyei volt!!Házi,friss, s?r?, és sokkal zsírosabb, tartalmasabb a joghurtjuk,mint a mienk!Abból csinálták a tzatzikit, hát nem semmi volt!!3 alkalommal sikerült kiutaznom, és a gyros és a tzatziki volt a men? meg a muszaka.

Törölt felhasználó

Szia! En gorogorszagban elek es a paromnak etterme van mukenen, szoval ha erdekelnek eredeti receptek szivesen segitek!

bakfitty

Kedves Andrea! Szerintem mindannyian szívesen vesszük, ha teszel fel görög recepteket!! Mindenesetre és várom a receptjeidet!

Törölt felhasználó

Sziasztok! Én egyszer megkérdeztem egy török gyros árust, hogy milyen f?szer az a zöld a tzazikiben és azt mondta, hogy menta. Én azóta azzal készítem és isteni. Megszoktam szárítani a mentát és azt morzsolom bele a joghurtba.

Törölt felhasználó

Sziasztok! Én a görög joghurtot tejföl, juhtúró joghurt keverékével szoktam pótolni.

Törölt felhasználó

nekem pont ma volt az ebed. kretarol mindig hozok joghurtot, de nekem az itthoni arany: 2 nagy natur joghurt, egy nagy mascarpone, 1 nagy tejfol. ehhez 6-8 gerezd foki, es 2 kigyoubi lereszelve, besozva, kifacsarva. semmi nem kell mas hozza. :) 

Oli

Megnyestem a mentámat... Kipróbáltam oreganoval, mentával, fokhagyma nélkül. Üdít? és friss! Egy barátn?mt?l kaptam az ötletet, aki Cipruson tanulta. Köszi A. ;-))))

Kerepesi

Megcsináltam, de sajnos túl sok fokhagymát tettem bele. Eddig azt hittem, hogy abból nem lehet elég sok. Hát most az volt. Próbáltam elvenni az erejét több citrommal, de még nem tökéletes. Nincs valakinek valami ötlete, hogyan javítsak rajta?

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek