Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tzatziki

Tzatziki
Tzatziki
60 perc / előkészület: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (46)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha máshol nem is, de a gyrosban bizonyára mindenki találkozott már ezzel a görög vagy török előétellel. A hozzá való joghurt eredetileg juhtejből vagy kecsketejből készül, ennek hiányában sima joghurtot „csavartam” ki, hogy krémesebb állagot kapjak.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Kínálhatjuk köretként grillezett csirkemellhez, nyúlhoz vagy előételként baguettehez.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy szűrőt béleljünk ki tiszta pamut konyharuhával vagy konyhai papírtörlővel és ültessük egy nagy tál tetejére, hogy a szűrő nem érjen le az edény aljára. Kanalazzuk bele a joghurtot és néhány órára (akár egy éjszakára) tegyük lefedve a hűtőbe, hagyjuk kicsöpögni a savót. (A joghurtból így kb. a fele mennyiség lesz!) 
  2. Reszeljük le az uborkát (én a héját is lereszeltem vele együtt), sózzuk le egy órára majd jó alaposan csavarjuk ki a levét.
  3. A joghurtot az uborkával keverjük össze, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, mentát, kaprot, citromlevet (esetleg borecetet), olívaolajat, borsot és jól dolgozzuk össze.
  4. Néhány órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérhessenek.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 507 875
elküldve: 44
receptkönyvben: 4 820
elkészítve: 209/255
Facebookon megjelent: 1

szakács

Oli

Mióta szakács: 2008.03.10.
62 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: görög
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szósz
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

Hozzászólások (46)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

royaljerry
royaljerry Sun, 2015-07-26 18:15

Ombrék, nem vagyok dietetikus, sem gasztroenterológus, csak józan paraszt, de a kalória nagyon nincs rendben. (Nyugi, nem is tragikus.)

Csak számoljunk.

Egyrészt adott a tény, miszerint egy (átlagos) natúr joghurt energiatartalma 60-64 kcal, ami tény és való (kivéve a light verziókat, mint pl. a Farmer márkájú, megsúgom, nekem ezzel ugyanolyan jó).

Másrészt Oli említi, hogy a tejsavó-lecsapolás után a jughurt súlyának kb. fele (nálam úgy 40%-a) távozik, ami megint tény és való.

Nomármost. A tejsavó nem tartalmaz energiát. Tádááám. Ez azt jelenti, hogy az eredeti joghurt energiájának 100 gramjára vonatkozó értékét a lecsapolt verzió 100 gramjára kell vetíteni (vagyis ugyanannyi súlyú lecsapolt joghurt több kalóriát tartalmaz, mint az eredeti, tejsavóval higított, ami nyilvánvaló).

Ezzel a kalkulációval 100 gram tzatziki kürülbelül 70 kcal energiát tartalmaz, ami ugyan nem veszélyesen sok, de az eredeti 48 kcal-hoz képest ez kívül esik a statisztikai hibahatáron ahhoz, hogy ne ezzel az értékkel számoljon az ember.

(Én kérek elnézést, tudom, mániákusan precíz vagyok.)

kiscsibesz
kiscsibesz Tue, 2013-08-27 14:52

Annyival javitanam ki az osszetevoket, hogy, natur joghurt helyett gorog joghurtot javasolnek, es a mentat kihagynam belole, mert koze nincs a mentanak az eredeti recepthez. CSAK kapor. Angolok talaltak ki azt, hogy a kaprot mentaval helyettesitik, mert szinte mindent mentaval esznek, mi elrontja az egeszet. A torokok azert hasznalnak mentat, mert rengeteg angol jar oda nyaralni. De s torok es gorog konyha nem epp ugyanaz. Ketlem, hogy a gorogok mentaval keszitenek, legalabbis en meg sosem ettem gorogben menta izu tzatzikit. Citromlebol en egy kicsit tobbet hasznalok, mert fel teaskanal citromle ennyi joghurthoz annyit er mint alkesznak egy pohar viz. Ket asvanyvizes kupaknyit teszek bele belole, es kaporbol is legalabb 4 szalat apritok ossze. Szoval az osszetevokbol a menta kilove, mert az mar angolositott verzio.

Haszika
Haszika Mon, 2013-05-20 10:29

Nagyon finom lesz!Én pácolt hussal csinálom.Recept a nosaltyon:Kehupos-mustáros Pácsot hús.

balintmonika
balintmonika Tue, 2013-05-07 07:28

Berzengóciában van olyan,hogy Mileram.Ez joghurtkultúrával készült sűrű tejtermék,és minden üzletben meg is vásárolható.Ezzel helyettesítettem azt a bizonyos joghurtot.Sokkal egyszerűbb volt így elkészíteni a salátát, mint csöpögtetni a joghurtot.Arról nem is beszélve,hogy a mi joghurtunk valószínűleg simán átfolyt volna a vásznon.Az eredménnyel mindahányunk nagyon meg volt elégedve,annak ellenére,hogy Görögországban más íze van a tzatzikinek.Ez amolyan berzengóciai saláta,ami nagyon fincsi.Köszi a receptet!

anyanéna
anyanéna / anyanéna Sun, 2012-10-21 15:45

Üdv. mindenkinek!!
Tudja valaki ez a kajcsi kb. meddig áll el a hűtőben??
Rengeteget csináltam.:)
Köszi a választ.

Vörös Edit
Vörös Edit Mon, 2012-06-18 23:07

Csak görög joghurttal jó. A budai Fehérvári úti csarnokban 3 helyen is árulják kimérve 1 kg 1100 Ft de Intersparbqan /Allée/ is van kimérve. A csarnokban a fszt-i sajtosnál és a 2. emeleten a sarokban van egy görög üzlet, isteni a kalamata olivabogyójuk!

aszfaltvirág
aszfaltvirág Mon, 2012-06-18 09:30

De ez nem ebéd, miért van feltüntetve mint ebéd a heti menün? Ez olyan, mint ha a magyar uborkasalátát írnák ebédnek. :((

Kavington
Kavington Sat, 2012-05-19 13:10

Sziasztok! Megcsináltam, várom hogy összeérjen! :) Szerintem finom lett!!

Valus
Valus Wed, 2012-01-18 18:16

Én csak kevés sót teszek a lereszelt uborkára és sosem csavarom ki-a lével kidobnám a vitaminokat is-és csak 10 percig hagyom állni.Izesítem fokhagymával,pici citromlével és jó sűrű házitejföllel összekeverem.

meri
meri Wed, 2011-08-24 09:11

Kedves Oli!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha én pizzát szeretnék csinálni, akkor a Tzatziki receptben lévő mennyiségek feléből dolgozzak? Eg yTzatzikis fetás csirkés pizzára gondoltam :) Előre is köszönöm!

Rigoletta
Rigoletta Sun, 2011-08-07 14:22

Csakis mentával jó. Vettem egy csomag indiai szárított, morzsolt mentát, és azt teszem bele... Mennyei! Lehet saját szárított mentát is készíteni, de ez az alapanyag miatt valahogy jobb ízű.

Kitty1975
Kitty1975 Wed, 2011-07-20 09:37

 Görög jughurttal kell készíteni, a magyar termékek nem jók a célra. Ma már minden szupermarketben kaphatók. Én citromot nem szoktam beletenni. Egy óra elég az összeéréshez. Rántott vagy roston halhoz el sem tudok képzelni mást.

Yve
Yve / Yve Fri, 2011-04-29 18:57

Nagyon de nagyon belaktunk belole; (Gyrosunkat ontottuk nyakon vele) es azt is az itteni receptekkel.
Szuper jo, koszonjuk mi is !!!!

Mariann1986
Mariann1986 Fri, 2011-04-29 12:40

Fogyasztás előtt mennyivel korábban érdemes megcsinálni??? 1 nappal előtte?

Kerigirl
Keri / Kerigirl Mon, 2011-04-04 10:32

Tegnap meg volt az első grillezésünk és "salátaként" ezt készitettem el,isteni lett!!
Köszönjük:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-03-15 19:29

nagyon jó

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-01-29 18:45

Kedves Tancos Andrea! Én nagyon szívesen venném, ha tudnál küldeni, nekem, nekünk igazi, valódi görög csodás ízeket, legyen az bármilyen húsétel, vagy saláta, vagy bármi, süti, amit gondolsz, szeretnél vagy tudsz.:-))))Igazán aranyos Tőled, hogy felajánlottad, én élnék a lehetőséggel.Sajnos, nem igazán most lesz az alkalom, hogy újra kijutok, de remélem, még sikerül!Köszi szépen, szép estét Neked,Nektek! Recepteket várom,várjuk.:-))))Éva-Anyóca

zsuzsireiz
zsuzsireiz Mon, 2011-01-17 14:14

ha lehet egy kis kommentem :). én is elöször besóztam az uborkát,viszont az ami másnapra maradt,teljesen felhigult,ugyhogy azóta én már csak akkor sózom amikor összekeverem a joghurttal és a tejföllel!azóta sosem higult fel!és szoktam kis ételizesitöt is tenni bele

Giorgio73
Giorgio73 Fri, 2010-12-03 13:35

Sziasztok!
Én is meg találtam azt a görög joghurtot a tescoban amit fentebb említett serci ! Tényleg a lengyelek csinálják de nagyon jó lett vele a tzatziki. Nem raktam hozzá sem tejfölt, sem natúr joghurtot. 2 doboz görög joghurthoz (darabja 180gr) 2 közepes kígyóubit használtam. Tökéletes lett!!!
Üdv.: Giorgio

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-11-12 10:33

Sziasztok, a férjem a Belgrád rkp-on lévő görög étterem szakácsától kérdezte meg a receptet, mi így csináljuk. Az uborkát lereszelem, besózom hagyom állni, amig jó sok levet ereszt. Közben kikeverem a natúr joghurtot tejföllel- valóban nem olyan jó a magyar joghurt, mint a görög. Ízesítem olivaolajjal, vörösborecettel, fokhagymával, sóval. Az uborkát jól kinyomkodom, ha sok lé marad benne folyós lesz a végeredmény. Belerakom a joghurtos öntetbe, jól összekeverem, bele aprítok olajbogyót. A fokhagymával vigyázni kell, mert amíg áll a saláta a hűtőben erősödik a fokhagyma íze. Kaprot sosem teszek bele- az akkor kapros uborkasaláta lenne nekem :), ahogy mentát sem szoktam. De ahány ház annyi szokás.

Beus79
Beus79 Tue, 2010-11-02 19:39

Megcsináltam de tejföllel mert mi nem szeretjük a natur joghurtot de nagyon jó köszi a receptet!

serci
Serci / serci Sun, 2010-08-29 10:55

Hello! Jó híreim vannak joghurt ügyben! Egyrészt a tescoban tegnap véletlenül találtam natúr görög joghurtot. Igaz a lengyelek készítik,de már közelíti az igazit. Ma megnéztem a sashalmi piacnál lévő delikátot,ami görögként hirdeti magát,És olyan joghurtjuk van,hogy a kanál alig ment bele! Van kimért is,1000 Ft kilója,de van kilós,és 20dekás kiszerelésben is! És ez görögből importált cucc! Van ikrasaláta,padlizsánsali,olajbogyók,még mazsolabor is! Meg recina,feta......Aki igazi görög ízekre vágyik mindenképp érdemes elnézni oda.;

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-08-02 20:35

Halvány pirítóssal a legjobb, de én natúr is betolok 1 nagy csészével!

Kerepesi
Kerepesi / Kerepesi Wed, 2010-07-14 17:55

Megcsináltam, de sajnos túl sok fokhagymát tettem bele. Eddig azt hittem, hogy abból nem lehet elég sok. Hát most az volt. Próbáltam elvenni az erejét több citrommal, de még nem tökéletes. Nincs valakinek valami ötlete, hogyan javítsak rajta?

Oli
Oli / Oli Sat, 2010-06-26 17:24

Megnyestem a mentámat... Kipróbáltam oreganoval, mentával, fokhagyma nélkül. Üdítő és friss! Egy barátnőmtől kaptam az ötletet, aki Cipruson tanulta. Köszi A. ;-))))

CBalu
CBalu Mon, 2010-06-14 15:50

nekem pont ma volt az ebed. kretarol mindig hozok joghurtot, de nekem az itthoni arany: 2 nagy natur joghurt, egy nagy mascarpone, 1 nagy tejfol. ehhez 6-8 gerezd foki, es 2 kigyoubi lereszelve, besozva, kifacsarva. semmi nem kell mas hozza. :) 

Athelas
Athelas Thu, 2010-06-10 10:03

Sziasztok!
Én a görög joghurtot tejföl, juhtúró joghurt keverékével szoktam pótolni.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-06-07 18:10

Sziasztok! Én egyszer megkérdeztem egy török gyros árust, hogy milyen fűszer az a zöld a tzazikiben és azt mondta, hogy menta. Én azóta azzal készítem és isteni. Megszoktam szárítani a mentát és azt morzsolom bele a joghurtba.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-05-29 20:07

a legfinomabbat kint Athénban ettem, sőt, amikor utaztunk, egy kis faluban, háát, az valami mennyei volt!!Házi,friss, sűrű, és sokkal zsírosabb, tartalmasabb a joghurtjuk,mint a mienk!Abból csinálták a tzatzikit, hát nem semmi volt!!3 alkalommal sikerült kiutaznom, és a gyros és a tzatziki volt a menő meg a muszaka.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-01-29 11:07

Szia!

En gorogorszagban elek es a paromnak etterme van mukenen, szoval ha erdekelnek eredeti receptek szivesen segitek!

bakfitty
bakfitty Wed, 2013-03-06 09:44

Kedves Andrea! Szerintem mindannyian szívesen vesszük, ha teszel fel görög recepteket!! Mindenesetre és várom a receptjeidet!

gshaci
gshaci Tue, 2010-04-13 12:29

Igazi török joghurtot lehet venni török közértekben (pl. Baross utca - Budapesten). Össze se lehet hasonlítani a magyar verziójával. (A joghurt szavunk egyébként török eredetű.)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-03-31 03:59

Megcsinaltam, igaz nem egeszen a leiras szerint, a joghurtbol kefir lett, es jo sok fokhagyma...
Vegul kefires langos tetejere tettem......

Oli
Oli / Oli Wed, 2010-03-17 20:06

Igen, egy kis tejföl mindenképpen jót tesz neki. Amíg Japánban voltam, a tejfölt nem mindig sikerült beszereznem, de itthon mindig így készítem.

Oli
Oli / Oli Wed, 2009-10-07 18:09

Igen, ha nem "csavarjuk ki" a joghurtot, akkor érdemes valamivel dúsítani, mert különben túl híg lesz az állaga. A feta is jól hangzik ... :-) Üdv, Oli

gezenguze
gezenguze Mon, 2009-09-07 12:01

Én a joghurthoz villával összetört fetasajtot keverek és mindenki imádja:-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-07-28 20:28

Az a baj,hogy a magyar joghurt a görögnek a nyomába sem érhet sűrűségben ,ezért én teszek bele tejfölt is.

Franc24
Viki33* / Franc24 Fri, 2009-03-27 13:25

Imádom ezt a salátát, de még nem csináltam meg házilag, de most azt hiszem megcsin a köv héten! Majd megírom milyen lett!:p

112
joghurt 500 g
uborka 40 dkg
fokhagyma 3 gerezd
kapor 1 ek
olívaolaj 1 ek
citromlé 0.5 teáskanál
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint