Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Joghurtos padlizsánsaláta

Joghurtos padlizsánsaláta
Joghurtos padlizsánsaláta
55 perc / előkészület: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Görögországban ettem egyszer egy ilyen salátát, hazaérve pedig megpróbáltam házilag előállítani. Közeli rokona a tzatzikinek, de a padlizsán miatt különlegesebb az íze. Eredetileg nyári saláta lenne, de néha télen is megkívánom, padlizsánt már bármikor lehet kapni, úgyhogy ez senkit ne tartson vissza...

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Magában is nagyon finom pitakenyérrel, de bármilyen grillezett hús mellé kitűnő köret, főleg nyáron.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A padlizsánokat megmossuk, végüket levágjuk.
  2. Kockára vágjuk, szűrőbe tesszük, és jól megsózzuk.
  3. 20 percre félretesszük, ezalatt a só hatására a padlizsán "kiizzadja" a keserű levét.
  4. Leöblítjük, és leszárogatjuk a kockákat, alufóliával bélelt tepsibe tesszük, és szintén alufóliával befedjük.
  5. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük
  6. Kicsit félretesszük hűlni, addig a joghurtba beleprésejük a fokhagymákat, sózzuk, borsozzuk.
  7. A padlizsánkockákat nyakonöntjük a joghurttal, és legalább 3 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 52 994
elküldve: 18
receptkönyvben: 812
elkészítve: 63/74
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: görög
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: saláta
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

görög joghurtos padlizsánsaláta fokhagymával

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rockerlivi17
rockerlivi17 Thu, 2014-07-10 16:18

Nagyon-nagyon koszonom a receptet, amugy enis egy torok etteremben ettem volt, es nagyon izlett. Igy hat nemis volt kerdeses, hogy elkeszitsem, nagyon finom :)

szilvi6kozm
szilvi6kozm Wed, 2014-06-11 23:26

Szia. Nagyon finom, én kerámia lábosban sütöttem a gázon, nagy meleg miatt. Így is szuper lett. Gyorsan elkészült.

tuncsa
tuncsa Sat, 2014-05-03 23:08

Hát ez olyan rossz volt, hogy a kukába landolt, savanya és száraz. Pedig imádom a padlizsánt.

Nigea
Nigea / Nigea Tue, 2013-04-16 17:41

Szia! A meghámozás miért van benne a receptben? Sem a képen nincs hámozott padlizsán, de nincs is értemle, úgy jó, ha rajta van a "héja"? Vagy valamit félreértelmezek?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2013-04-16 17:56

:)
nem, javítom is. :) Régen úgy csináltam, de aztán rájöttem, hogy fölösleges. A kép meg egy későbbi padlizsán, az eredetit lecseréltem. :)
szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

csanna
Csanna / csanna Tue, 2012-07-10 09:41

Nagyon rég óta keresem ezt a receptet, én egy török étteremben ettem :) Köszönöm szépen! :)

nigella78
nigella78 Tue, 2012-05-08 22:12

Húúúúúúúú, megcsináltam és mindmegettem. Lehet, hogy ez két személyre van kiporciózva, de én tényleg felfaltam. Isteni!

zeparr
zeparr Wed, 2012-04-11 20:28

Én is nagyon hasonlóan készítem a joghurtos padlizsánt, a férjem képes lenne hetekig ezen élni. Annyi a különbség nálam, hogy a padlizsánt pici olívaolajjal megkenve, felkarikázva sütöm meg sütőben, és csak utána vágom fel kockákra. Mi szeretjük, ha kicsit megpirul. Ja, és fehérborsot használok, így egészen más ízvilága lesz. Mindenesetre ki fogom próbálni ezt a verziót is!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-09-25 14:17

Sziasztok!
A padlizsánnak, ha friss, nincs is keserű leve, amit ki kell izzadnia! Ez a magyar konyhatechnika egyik makacs babonája... besózom, állni hagyom, kifacsarom... pláne leöblítem... könyörgom, minek vele vacakolni? Nem beszélve arról, hogy a vitaminok nagy részét is kifacsarod vele!
Egyébként a padlizsánsaláta klassz, és így, hogy nem olívaolajban sütöd a padlizsánkockákat, nem is hizlal!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2010-09-25 23:05

Kedves Csigaba!
Jogos, tök igazad van, de gondoltam, biztos, ami biztos, nekem már sikerült úgy elrontani a salit, hogy keserű lett, pedig egész frissnek tűnt a padlizsán. Aki egészen egészen biztos benne, hogy frissel dolgozik, az nyugodtan hagyja ki a lesózást!:)
Szép estét!
Üdv:
Nóra

diavega
DiaNatura / diavega Sun, 2012-07-22 12:39

Sziasztok!
Általában nem vagyok híve a besózásnak, valóban a vitamonok...stb., de ennél a receptnél szerintem elengedhetetlen!!! Ha simán felkockázva betesszük a sütőbe a padlizsánt, sülés közben engedi ki a levét és egy lében tocsogó masszát kapunk a végén, nem pedig megpirult fincsi falatkákat! Órákig kellene sütni, hogy eltűnjön a leve.
Szerintem a recept így jó!Nagyon örülök neki, hogy megtaláltam, ki fogom próbálni, mert ez egy mennyei köret! Köszönjük Nóra! :)
Üdv, Dia

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-08-24 21:39

Imádom, én petrezselymet is teszek bele, de ez csak ízlés kérdése :)

Sakati
Sakati / Sakati Mon, 2010-01-25 18:26

Szia. Ez a saláta volt nyáron nálunk a sláger, többször is elkészítettem és nagy elismeréseket zsebeltem be vele. Mindenkinek ajánlani tudom!

197
padlizsán 60 dkg
joghurt 4 dl
fokhagyma 2 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint