Törökországi gasztrokalandok

A török konyha remekeit a világon bárhol megkóstolhatjuk a kebapéttermekben. A hamisítatlan fogásokért azonban érdemes Isztambulon túlra utazni – legalább képzeletben!

Muszlim országról lévén szó, a disznóhús fogyasztása eleve kizárt, a könnyebb elkészíthetőség, és a jól átsült húsok érdekében általában apró darabokra vágva felszolgált húsféléket kapunk. Kimondottan erős fűszerezés jellemző a török konyhára, ami a fertőzések elkerülésére szolgált egykoron, most pedig az ételek legfontosabb ízjegyeit adja.Köretnek salátát vagy sült padlizsánt használnak, esetleg a hosszú szemű rizst.

A dönerkebap – ezt az étet jó ismeri minden magyar. A döner szó jelentése: forog. A nyárson forgó, majd onnan levágott sült hús alapanyagát tekintve készülhet csirkéből, bárányból vagy marhából.

A sis gyakorlatilag a mi saslikunkhoz hasonló étel, csirkedarabok nyárson kisütve. Salátával tálalt, a vendéglátónak nagyon költséghatékony fogás.

Dürüm a gyros megfelelője. Egy laposra nyújtott – néha fűszeres – tésztába tekerik az apróra vágott vöröshagymát, paradicsomot és a kebapsütőről levágott húst.

A csorba szó szerint levest jelent. Általában zöldség- vagy lencseleves, de készülhet halpép belekeverésével vagy paradicsompépből. Az ayran-joghurtot étkezések előtt vagy mellé fogyasztják a tudatosan táplálkozó törökök. Enyhíti a túl fűszeres életek hatását, és a rakiból is jobban lehet tölteni, ha előtte egy kis ayrannal van kibélelve a gyomrunk.

A köfte a legkevésbé bizalomgerjesztő az összes közül, darált húsból készült golyókat jelent nagyjából kisütve, nagyon fűszeresen. Az iskender pedig hatalmas adag kebap padlizsánágyon, paradicsomszósszal és ayrannal nyakon öntve. Állítólag Nagy Sándor kedvence volt, innen származik a neve is, ideális menü világhódításhoz.

Jellemző ital a cay, a török tea, ami méregerős esszencia forró vízzel felöntve, vagy almagranulátumból készült elmacay. Egy pohárka meleg teát iszogatva merengeni a kappadókiai táj szépsége felett: felejthetetlen.

A másik népi kedvenc, a török kávé, melyet csak óvatosan hörpöljünk! Félmagasságtól ugyanis kávézaccot találunk a csészében, ami elsőre meglepő lehet a tapasztalatlanoknak. Ha az első sokkon túl vagyunk, a maradékból jósolhatunk is.

Rakit, a tömény és ánizsos szeszes italt, vízzel felhígítva isszák a helyiek. Egy dupla adag után simán bevállalunk egy szájsebészeti kezelést érzéstelenítés nélkül, úgy lezsibbadunk tőle.

Édességek közül említést érdemel a baklava, ami a fogorvosok kedvence, hiszen bőven ellátja őket munkával, mézes, diós tésztafinomság. Akkor a legjobb, ha a tálból már fél méterre kiemelve is folytonosság látható a ragadós kezünkben lévő darab és a többi között. A dióval, mogyoróval ízesített, különböző színű és állagú törökmézek közül is kedvünkre válogathatunk az isztambuli Nagy Bazárban, csak győzze a gyomrunk a tömény édességet.

A másik híres, édes étek a halva, nagyon tömény finomság, darált szezámmagból és mézből – sápadt színe a pamukkalei medencék színére emlékeztet. Említést érdemel még a sült rizspuding, a sütlac is.

Egyszóval, ha Törökországban járunk, mindenképp maradandó kulináris élményekben lesz részünk, amit a legjobb török éttermekben újra átélhetünk itthon is! Serefe! Azaz egészségünkre!

Ismerkedj meg az Utazom.commal! >>

Még több török remekért kattints ide! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...