Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Joghurtos-zöldfűszeres sült padlizsánsaláta

Joghurtos-zöldfűszeres sült padlizsánsaláta
Joghurtos-zöldfűszeres sült padlizsánsaláta
11 perc / előkészület: 3 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A török éttermekben kapható joghurtos padlizsánsaláta, amit nagyon szeretek, adta az ihletet. Épp volt itthon padlizsán, és minden ami belekerült, így nekiálltam, hátha sikeredik a koppintás :-) Meglehet, hogy az övék nem így készül, de én ezt találtam ki, és nekünk nagyon is ízlett. Pirosra sült, filézett pulykaszárny mellé ettük... fincsi volt :-)

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A padlizsánt felvágjuk kb. 2 x 2 cm-es kockákra. Nem sózzuk be!
  2. Az olajat egy teflon serpenyőben megforrósítjuk, majd beletesszük a padlizsánkockákat. Rázogatva pirítjuk, míg szép aranyszínűre sül. 
  3. Ezután sózzuk, borsozzuk, rádobjuk a felaprított fokhagymát és a chilipelyhet.  Néhány mp múlva hozzáadjuk a zöldfűszereket, átforgatjuk vele, hozzáöntjük a joghurtot, és a tejfölt. 
  4. Egy-két percig lassú tűzön összerottyantjuk, esetleg sózzuk, ill. borsozzuk még, és tálalhatjuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 12 750
elküldve: 4
receptkönyvben: 295
elkészítve: 7/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi hidegtálak, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: saláta
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
fogás: köret

egyéb elnevezések

padlizsán joghurttal, padlizsánsaláta, joghurtos padlizsán zöldfűszeresen

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lazsu53
lazsu53 Mon, 2012-04-23 19:29

Segítenétek, hogy mi az a chilipehely és hol lehet kapni? Köszönöm.

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2012-04-23 20:41

Kedves lazsu53!
A chilipehely a szárított chili apróra törve. Nem porítva!
Két változata is van, az egyik, amelyikben a magját is benn hagyják, a másikban csak a chili húsát törik meg. A második nem olyan erős, mert a magjai az erősek a chilinek.
Nagyobb bevásárló üzletekben biztosan kapsz, én utoljára azt hiszem Tescoban vettem egy őrlős üvegeset, ami kicsit még jobban megőrli. Ázsiai üzletekben mindenhol van, ott általában indiai származású, zacskós, az magos. De az is nagyon finom, és nem veszedelmesen erős!!!!
Ajánlom próbáld ki, mert csak pikánssá teszi az ételeket:-))
Így néz ki, ahogy itt látod képen, ezzel szórtam meg. Persze benne is van :-))
Jó keresgélést!
Üdv: Vici

Boribon
Boribon / Boribon Sun, 2012-04-22 23:44

Hat ez valami mennyei!! En sutoben sutottem a padlizsant (es melle meg hagymat es paprikat), hogy olyan roston sult jellege legyen. Egy "baja" van: a kb egy oranyi sutes-hutes-kutyulas utan 5 perc alatt elfogyott az egesz!!
Ui. A mai padlizsanok mar annyira nemesitettek, hogy nem keseruek egyaltalan. Amikor gyerek voltam, meg valoban keseru volt a padlizsan.

Föfi Kata
Föfi Kata Sat, 2012-04-21 10:20

Kedves Vicikó! Nem lesz keserű a padlizsán? Egyszer olvastam, hogy azért kell besózni, hogy "kidobja" a keserű levét. Miután már sikerült elrontanom egy sült padlizsános, diós salátát pont a keserűség miatt (ott én sem sóztam be), még nem mertem másként megpróbálni...

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2012-04-21 12:41

Kedves Kata!
Igen, én is hallottam erről a keserűs dologról, de őszintén, én még soha nem sóztam be felhasználás előtt a padlizsánt, és még sosem volt keserű. Nem is fogom ezentúl sem, mert nem is vagyok híve a zöldségek besózásának, káposzta, uborka, padlizsán, stb...., mivel sós a lével együtt nagyon sok hasznos, értékes tápanyagát, amit a só kiold, kiöntjük.
Én igyekszem mindig zsenge padlizsánokat venni, ezt a kocsányán amit levágunk, elég jól meg lehet állapítani, mint hasonlóan sok más zöldségnél. Lehet ha öregebb, állottabb, akkor válik keserűvé, nem tudom.
Azért próbálkozz szerintem tovább, ne add fel! :-))))
Szép hétvégét kívánok Neked!
Üdv: Vici

hajnika
hajnika Sun, 2012-04-22 21:19

Kedves Kata! Jól hallottad, be kell sózni a padlizsánt, amelyik már érettebb, hogy a kesernyés levét kiadja. Amennyiben zsenge a padlizsán, mint Vicié, nem fontos. Én így tudom. A sali isssteni lehet, el is mentettem, mert van itthon padli és meg is csinálom. Üdv. Nektek és jó főzést továbbra is!Hajni

426
padlizsán 300 g
olívaolaj 8 ek
fokhagyma 3 gerezd
petrezselyem 0.5 csokor
rozmaring 1 szál
fekete bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
joghurt 175 g
tejföl 2 ek
chilipehely 0.5 kávéskanál