Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Horchata

Horchata
Horchata
5 perc / előkészület: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az horchata a spanyol nyelvű országok egyik kedvelt itala, piacokon különböző ízesítésben árulják. Országonként, régiónként változik, hogy mandulából, rizsből vagy más gabonából készítik-e.
Én jó  nyolc éve ittam először horchatát Madridban, igaz, hogy a spanyol hagyományokhoz híven az mandulatejből készült. Már egy ideje foglalkoztatott a gondolat, hogy elő kéne állítanom házilag, de eddig halogattam. Aztán a  múlt héten az egyik mexikói lány pakkot kapott, és olyan mexikói vacsorát készített nekünk, hogy nem győztünk egyik kulináris ámulatból a másikba esni. Sajnálkozott, hogy az egyik legtipikusabb mexikói frissítőt, az horchatát nem tudta felszolgálni, de - mint mondta - ahhoz rizstej kéne, ő meg annak neki nem áll. Mivel a rizstej gondolata szintén piszkált már egy ideje, kép összeállt, rizstej elkészült, és horchátaként végezte.
Nyári hőségben jégbe hűtve kiváló frissítő, ha kicsit sűrűbben készítjük el, még könnyű ebédnek is elmegy - az állaga olyan, mint egy sűrű gyümölcsleves, az íze pedig, mint a folyékony, fahéjas tejberizsé...

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Jól lehűtve, nagy pohárban, vastag szívószállal :)

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rizstejhez lassan és fokozatosan hozzákeverjük a vizet. Ez a vízmennyiség csak irányadó, akkor jó, ha olyan állaga van, mint egy átlagos gyümölcskoktélnak.
  2. Belekeverjük a cukrot és a fahéjat, és botmixerrel addig dolgozunk rajta, amíg el nem olvadnak benne. Ez a mennyiség amúgy szintén irányadó, aki édesebben vagy kevésbé édesen szereti, az tehet bele többet/ kevesebbet.
  3. Fogyasztásig hűtőbe tesszük, mert jó hidegen az igazi!

  • költség: 70 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 371
elküldve: 4
receptkönyvben: 113
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
535 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: mexikói
adag: 8 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mexikói fahéjas rizstej, édes, fahéjas rizstej

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Samybubu
Samybubu Wed, 2012-06-27 15:10

Elkészítettem, de nekem sokkal barnább lett, mint a képen, holott csak másfél teáskanál fahéjat tettem bele, ami sokkal kevesebb, mint ami a receptbe kell (mondjuk kevesebb rizstejet is használtam, kb 700 millilitert) Az íze is nagyon "csípős" fahéjas lett. Szerinted mit ronthattam el? Vagy ilyennek kell lennie? Benne van a víz és a cukor is, cukorból egy kicsit több is :) De felhígítva még egy kis rizstejjel nagyon finom.

durcs
Durcsó / durcs Fri, 2010-04-30 22:51

Dacota, szerinted el lehet készíteni zabtejből is? (Itt az elterjedt és nem drága, lehet, hogy most valahogy elhalasztom a rizstejkészítést.. :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2010-05-01 00:26

Kedves Durcs!
Nem tudom, abból még nem próbáltam, de próba cseresznye...:)Biztosan van olyan dél-amerikai ország, ahol abból készítik :)

Baba02
Baba02 Fri, 2010-04-30 12:10

 Szia!
Melyik irányba induljak rizstejért?Mert ki kell próbálnom ezt a finomnak tűnő italt:))
Köszike

93
rizstej 1 l
víz 3.5 dl
porcukor 6 dkg
fahéj 5 ek