Így használd izgalmasabban idén a húsvéti idényzöldségeket

A húsvét nem lenne az igazi néhány íz és alapanyag nélkül: persze, a sonka-tojás kötelező, de nem szabad megfeledkeznünk az idényzöldségekről sem. Illetve arról, hogy használhatjuk őket a nyers tálaláson túl, sokkal izgalmasabban is.

Retek, újhagyma, fejes saláta: ezek az idényzöldségek szinte bebetonozott elemei a húsvéti menünek, frissességükkel, ressen harapós állagukkal tökéletesen kiegészítik az asztal központi elemét, a sonkát. Általában csak nyersen prezentáljuk őket, amivel nincs is semmi baj, de van egy sor másik elkészítési mód, ami nagyon jól tud állni ezeknek a harsány idényzöldségeknek. Nézzük, melyek ezek!

Így használd izgalmasabban idén a húsvéti idényzöldségeket

Retek

Az egyik legegyszerűbb dolog, amit megtehetünk a húsvéti sokszínűség érdekében (legalábbis reteksíkon), hogy a piros hónapos mellé társítunk más fajtákat is. Használjunk jégcsap- vagy sörretket, ízben hasonlóak, állagban enyhén eltérőek, kiváló kiegészítők lesznek.

A retek ezen túl nemcsak nyersen, de sütve is isteni: egy kevés olaj, só és bors elég, és már mehetnek is a félbe/negyedbe vágott gömbök a forróságba.

Izgalmas opció továbbá a savanyítás is: 1:1 arányban kevert ecetes-vizes, kevés cukorral, sóval és borssal ízesített felöntőlével nyakon zúdítva meglepő átváltozáson megy keresztül a retek: megtartja kellemesen ress-ropogós állagát, de íze fanyar lesz, színe is megélénkül az ecet hatására. Kiváló kísérője lesz majd a tojásos nokedlinek vagy a sonkás tésztának.

Újhagyma

Nagy kár lenne akkora kapufát rúgni az újhagymával kapcsolatban, hogy nem kóstoljuk meg szenesre pirítva. A hagymafélék nagy részének jól áll egy alapos lepirítás, tényleg egészen addig a pontig, míg egyes részeik szenesek nem lesznek – ez igaz a fehérből zöldbe hajló szárakra is.

Köretként is isteni lehet a karamellizált újhagyma, de keverhetjük mártogatósokba, szendvicskrémekbe, a hidegtál részévé is tehetjük.

Fejes saláta

Érvényesíthetjük ugyanazt a szabályt, mint a reteknél: használhatunk a fejes helyett például római vagy radicchio salátát is, ezek a maguk karakterével mind képesek némi izgalmat hozni az ünnepi asztalra.

A „húsosabb”, masszívabb salátafejek ráadásul egy gyors, hirtelen grillezést is jól viselnek: a megpirult, karamellizált részek ráadásul meghökkentően találó kísérői lehetnek a húsféléknek.

Répa

Ugyan a répa nem számít klasszikusan húsvéti zöldségnek (legalábbis nem szoktuk csak úgy a sonka mellé tenni nyersen), több szálon is fűződik a tavaszi ünnepkörhöz. A nyulas szimbolika vagy a répatorta is mind erre utal.

Ha mégis úgy döntünk, idén az asztalon a helye a répának, tegyük oda savanyítva vékony szálakban (uborkagyalun ledolgozva), édesen-mézesen, répalekvár formájában kalácsra kenve, egészben karamellizáltra sütve, esetleg fasírt formájában.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ötlet, ha már készülődnél húsvétra:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Címlapról ajánljuk

További cikkek