Húsvét a NoSalty szerkesztőinél

Ötletek, tippek, receptek: a NoSalty szerkesztősége megpróbálja megkönnyíteni a mindennapi konyhai teendőket. Most eláruljuk nektek, mi hogyan készülünk a húsvétra!

Karácsony óta eltelt pár hónap, a NoSalty szerkesztői most ismét az otthonukba invitálnak titeket egy virtuális vendégségre. Lássuk, hogyan várja a nyulat Petra, Mari, Kitti, Verusch, Kaba, Gréti és Dacota!

Petra

A húsvéti ételek tekintetében az abszolút klasszikus vonalat kedvelem, így roppant egyszerűre veszem a figurát: lesz az asztalon jóféle főtt sonka, foszlós kalács, és tojás, valamilyen formában. Idén a céklás töltött tojásra és a tojáspudingra esett a választásom. Persze egy-két féle aprósütemény is kerül ilyenkor a sütis dobozokba, a csemeték nagy örömére. A gyermekkori húsvétokat felidézendően a nagymamám kézzel írt receptes füzetéből választjuk ki az ünnepekre készülő édességeket, amiket aztán közösen sütünk meg. Ennyi sürgölődés a konyhában éppen elég, hisz a lényeg most nem ott, hanem kint a kertben van, hogy továbbadhassak egy darabot abból a varázslatból, amiben részem lehetett kisgyermekként oly sok éven át: nagyapám által készített kis vesszőkosarakba gyűjtöttük a fűben a hímes tojásokat. Nem búslakodom, hisz tudom, ahogy cseperednek a gyermekek, egyre nagyobb hangsúly kerül majd a húsvéti asztalra is.

Veres Mari

Hű, felsorolni sem tudnám, életem különböző korszakaiban hányféle húsvétot éltem már meg. A legjellemzőbb, hogy mindig sokan ültük körül az ünnepi asztalt, és időnként felbukkantak különböző fogások – például tárkonyos leves bárányfejből –, de a hidegtál sonkával mindig szerepelt a menüben. Többnyire kaszinótojás kíséretében – amit az utóbbi években már lányomék készítettek –, egészen addig, amíg egy óvatlan mozdulatnak köszönhetően a tojások nem az autó csomagtartójában landoltak… Érthető talán, hogy leváltottuk a kaszinótojást a fesztivál szeletre. A sonkával telítődött gyerekeknek pedig reggeli kedvenc kencéjük a túrókrém lett. Amit pedig mindig kikövetel a család apraja-nagyja, az a sonkaléből főzött paradicsomos krumplileves, na és persze az örök sütemény, a mézes krémes. Locsolók ugyan csak a rokonság és a barátok gyerekei közül verbuválódnak, de unokáim minden évben lelkesen festik a tojásokat. Az ősi motívumokra nemigen lehet ráismerni, és az idén Anna Panna a bárányhimlő miatt Pöttyös Panna lett, de legalább mesélhettem neki a tojásról, a nyúlról, meg a bárányról – csak hogy kellőképpen összezavarodjon. Mert hogyan is lehet a nyúlnak tojása? Erről a legközelebbi Nagyiblogomban lesz szó!

Dacota

Húsvétkor mindig azt gondolom, ez a kedvenc ünnepem, de csalfa vagyok, mert karácsonykor meg azt imádom. De tényleg: van a húsvétban valami ösztönös öröm, rügyeznek a fák, lehet kiskabátot hordani, indul a tavasz. Remélem, mire ezek a sorok megjelennek tényleg itt lesz! A húsvéti menüben nagyon konzervatív vagyok - annyira imádom a parasztsonkát, a friss kalácsot és a kaszinótojást, hogy ilyenkor három napig képes vagyok elélni ezen - ez az egyik oka annak, hogy bár évek óta tervezem, még soha nem készítettem húsvétra bárányt. Ha valami mégis befér ebbe a két napba, akkor az a friss spenót valamilyen sós sütemény formájában. Amit a legjobban szeretek ilyenkor, az az akár órákig is eltartó, beszélgetős reggeli, a friss zöldségekkel díszített hidegtálakkal, és a már említett, világbajnok kaláccsal.

Verusch

A húsvét egy átlagos családban a főtt sonkáról, a főtt tojásról és a friss zöldségfélékről szól. Egy vegetáriánusnak ez a menüsor már rosszul kezdődik, vagyis kezdődne, ha nem lenne már vegasonka! Néhány évvel ezelőtt lepett meg a férjem először egy kis darab kötözött szójával, ami kinézetre, illatra, sőt, még ízre is tökéletesen megfelelt a sonkából készült sonkáéval, leszámítva a szokásosnak mondható, szójás rágósságát. A kisfiam kedvéért pedig gluténmentes édesség készül, már több jelöltem is van, de valószínűleg csak az utolsó pillanatban jön az ihlet. Íme, az aspiránsok!

Gréti

Nálunk idén Húsvétkor jönnek-mennek a gyerekek, programoznak, már elég nagyok. A kalácssütés most elmarad, de a tojásfestést biztosan beleszorítjuk az időbeosztásunkba. A tojásokat hagymahéjjal szoktuk festeni, így ehetőek maradnak. Sokszor harisnya alá szorított zsálya- vagy petrezselyemlevéllel díszítjük, levén hagyjuk éjszakára, hogy reggel, amikor felkelünk és kibontjuk őket gyönyörű, természetes mintákat kapjunk. Ez még nem lenne tökéletes, mert egy idő után kiszáradnak és bemattulhatnak a tojások, ezért ahogy nagyanyáink tanították nekünk, szalonnabőrrel fényesítjük a tyúkok adta áldást. A reggeli óriás sonkatál nagy kedvencünk sok-sok friss zöldséggel, újhagymával, főtt tojással. Füstölt húsos lencse vagy bableves mindenképpen készül, a sütin még töröm a fejem, valami könnyű, habos, gyümölcsösre tippelek, talán epres tiramisu?!

Kaba

Igen! Nagy levegőt veszek és hosszan kifújom, magyarán sóhajtok, amikor a húsvétra gondolok. Bátran kijelentem, hogy a legkedvesebb ünnep számomra, vagyis- és itt már meg is cáfolom az előző állításom- mostanra már osztozik a szürettel, ami ugyancsak nagy rajongás övez a részemről. Szokás szerint, sonka, torma, retek, tojás került az asztalra- de a nálunk ilyenkor ott pihentek a kocsonyák is a stelázsin. A tavasz számomra akkor kezdődött, amikor a friss torma felszaladt az orromba és könnyeket csalt a szemeimbe. Édességből krémes és a magyarica páros volt a befutó. Most is látom magam előtt nagyanyámat és anyámat, ahogyan főzik a krémet és sütik a tésztát. Ezek voltak a fő pillérei a mi húsvétunknak. Azóta sok minden változott de egy dolog ugyanúgy megmaradt, a hétfői locsolkodás. Ej’h ki nem hagynám a világ minden kincséért sem. Frissen sült pogácsák, zamatos pálinkák, jó beszélgetéseké ez a nap- és szigorúan csak vízzel locsolunk, az az igazi!

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?