Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kocsonya 1.

Kocsonya 1.
Kocsonya 1.
360 perc / előkészület: 60 perc főzés: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Beköszöntenek a hűvösebb napok, indul a kocsonyaszezon. Már nagyobb közértek húspolcain megjelentek a kocsonya egységcsomagok. 
Nagyon fontos, hogy tökéletesen szőrmentes húsok kerüljenek a fazékba. Sajnos ez egy elég macerás munka. A legbiztosabb a perzselés, de ez nem túl könnyen kivitelezhető.
Én erre a célra egy borotvát szoktam feláldozni, valamint a makacsabb részeket gyertyaláng fölé tartom, utána pedig jól ledörzsölöm. Nem állítanám, hogy ez a legüdítőbb konyhai elfoglaltságom, de a végeredményért megteszem.
 


hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Tálalhatjuk citromlével, de van aki ecettel szereti.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húsokat gondosan szőrmentesítjük.
  2. Egy lábasba tesszük  és hideg vízzel felöntjük. Nagyon lassú tűzön főzzük, időnként lehabozzuk.
  3. Ha már nem kell habozni beletesszük a fűszereket és a répát.
  4. Addig főzzük, amíg a hús le nem válik a csontról. Ez kb. 5 óra.
  5. A húst kiszedjük és kicsontozzuk.
  6. A levét leszűrjük.
  7. A húst tányérokba elosztjuk és erre szedjük rá a levet. Erős íz kedvelőinek tehetünk bele erőspaprikát.
  8. Hideg helyre tesszük míg megdermed. 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 135 657
elküldve: 5
receptkönyvben: 388
elkészítve: 30/35
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: reggeli, ebéd, vacsora
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
szezon: ősz
alkalom: karácsonyi hidegtálak
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lacci Bácsi
Kreatívlaci / Lacci Bácsi Thu, 2013-01-10 10:13

Ezek szerint nem követtem el nagy hibát , mikor én is bevetettem egy borotvát a szőrtelenítésre ,el sem mertem mondani a haveroknak ,ne hogy kiröhögjenek , de jobb mint az utólagos perzselés .
A hét végére tervezem az elkészítést , már többször azt a módot alkalmazom , hogy este elvégzem az előkészületeket kb. éjjel 12-órakor alágyújtok ,természetesen kis lángon ,hamar alszom gyorsan sokat és 5-6-óra körül befejezem a további műveleteket . Ha jó hideg van 8-órakor kész a reggeli.
Természetesen ezt csak egy nyugdíjas tudja alkalmazni ,aki ráadásul rossz alvó.
Jó étvágyat mindenkinek !

Tarackos
Tarackos / Tarackos Tue, 2011-10-25 09:42

Jó megoldás azoknak akik az intenzívebb fokhagyma ízt kedvelik,hogy levesszűrőbe,vagy ritka lukú tésztaszűrőbe préselt fokhagymán keresztül szűrik a tányérba a levet.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2008-11-01 17:30

A perzselés sem egy borzalom, egyszer kell beruházni 2-3 eFt-t egy gázos forrasztólámpára.
Jó a konyhai gázlámpa is, amit a creme brule-hez hasznalnak, csak az a tobbszorosebe kerul. Karamellt piritani pedig ezzel is lehet, villgoni viszont nem, mert nem olyan csili-vili :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2008-10-31 12:34

Bocsi nem a fokhagymát, hanem a levet szűröm a húsokra.

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina Fri, 2008-10-31 13:52

Füstöltet néha én is szoktam beletenni, de a családi tanács a hagyományos kocsonyát választotta. A fokhagymás megoldást kipróbálom majd, köszi az ötletet!!
kiki

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2008-10-31 12:33

Én egy darab füstöltet is szoktam belefőzni /apósomtól tanultam/ és a végén amikor már kiszedtem a húsokat, elosztottam tálkákon /mélyen, hogy a léből semmi ne lógjon ki/ a felforralt levébe teszek 3-4 gerezd zúzott fokhagymát, egy perc forralás utan rászűröm a húsokra. Sokkal intenzívebb a fokhagyma íze. Már sokan kérdezték, mitől ilyen finom, mert nem érezni ki külön se a füstöltet, se a fokhagymát, de együtt mennyei!!!!!!!!!!!!!!

865
sertésköröm 2 kg
sertéscsülök 1 kg
sertésfül 50 dkg
sertésfarok 50 dkg
fokhagyma 6 gerezd
vöröshagyma 1 közepes db
sárgarépa 1 közepes db
bors 15 szem
0 ízlés szerint