r
Nosalty Logó

Foszlós-vajas kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 751 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 3009 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 279 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.7 g

Zsír

  • Összesen
    23.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    206 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    902.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    144 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    224 mg
  • Nátrium
    446 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    113.3 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    194 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    114 micro
  • Kolin:
    142 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    187 micro
Összesen 751 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.9 g

Zsír

  • Összesen
    93.3 g
  • Telített zsírsav
    50 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    823 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3608.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    207 mg
  • Kálcium
    578 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    127 mg
  • Foszfor
    894 mg
  • Nátrium
    1782 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    453.2 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    124.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    776 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    456 micro
  • Kolin:
    569 mg
  • Retinol - A vitamin:
    759 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    179 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    746 micro
Összesen 3009 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    336 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    166 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    72 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 279 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy deci kézmeleg tejben egy mk porcukorral megfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, és mélyedést készítünk a közepébe.
  3. Beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet, és a körülötte lévő lisztből csak annyit keverünk mellé, hogy galuska állagú legyen.
  4. Megszórjuk egy kis liszttel, letakarjuk, és kb. 20 percig kelesztjük meleg helyen.
  5. Ha duplájára nőtt a "kovász", az egészet összedolgozzuk a maradék tejjel, a tojássárgákkal és a cukorral. Jó sokáig gyurmázzuk, pont addig, amíg a kezünk és a tál oldala is tiszta lesz.
  6. Akkor 2-3 adagban beledolgozzuk az olvasztott vajat, amíg a tészta az egészet be nem issza, és szép hólyagos nem lesz (nem fogok hazudni, nem kevés idő)
  7. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük.
  8. Lisztezett deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. Három részre vágjuk.
  9. Lazán, rázogatva három egyenlő hosszúságú-vastagságú rudat formázunk belőlük, és szépen összefonjuk őket. A két végét alulra hajtjuk, csak hogy szebb legyen.
  10. Innentől két módon folytathatjuk: vagy vajazott sütőlemezre tesszük, és letakarva ismét megkelesztjük, vagy, ha formakalácsot szeretnénk, akkor egy jó méretes, vajazott püspökkenyér formába tesszük, és letakarva úgy kelesztjük duplára.
  11. A tetejét megkenjük tojássárgával, és előmelegített sütőben 200 fokon kb 40 perc alatt aranyszínűre sütjük.
  12. Ha kész, kiborítjuk a formából, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  13. Langyosan fogyasztjuk. Az egészet.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 25x15x15
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 15
  • 7 napos nézettség: 126
  • Össznézettség: 212528
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 11.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Hat éves korom táján ez volt a "mindennapi kenyerünk". De tényleg. Anyukám heti átlag ötször sütötte meg, és a heti öt kalácsot egy hat meg hároméves kákabélű lánygyermek úgy puszilt be, hogy egy morzsa nem maradt utána. Egyszerűen nem tudtuk megunni, ment simán vajjal, lekvárral, nutellával, rengeteg mézzel (hogy még a kilincs is ragadjon, amerre járunk), de megettük szalámival, sonkával, sajttal is. A legfurább párosítás talán a Zala-kópé volt (a nyolcvanas-generáció emlékszik még arra a tulajdonképpen párizsira, ami egy vigyori pofát ábrázolt, és aaaannyira menő volt?) Aztán ahogy nőttünk, a két M-es veszedelem, (a menza meg a vigyori bohóc) pár évre átstruktúrálta az ízlésünket, anyukámnak kevesebb ideje lett, a kalácskák is ritkábban készültek. De hát nem is baj, a jót meg kell becsülni, a legjobbat még inkább, sátros ünnepekkor még mindig állandó kelléke a reggelinek. Igaz, hogy mindjárt kettő készül, mert hát kell egy szépen felszeletelt példány az ünnepi asztalra, meg egy áldozati bárány a konyhába, akinek sajnos nem adatik meg nemhogy az ünnepi asztal, meg a vaj és a méz, de még a rendes kihűlés sem... Recept: Lajos Mari-Hemző Károly Ünnepi ételek

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Húúúúúúúúúúúúú de gyönyör?!Na hétvégén megpróbálom! üdv Csató

Dacota

Kedves Csató, Köszönöm, örülök, hogy tetszik.:) Szép napot! Nóra

Fahéj

Kedves Nóra! Ez pedig nagyon-nagyon finom! Látatlanból is ez a véleményem. :) Szép hétvégét: Fahéj

Dacota

Kedves Fahéj, Köszönöm...tényleg az. :) Szép napot! Nóra

nyamóka

Kedves Nóra! Ez bizony csudiszép! :-) Szép estét: Éva

Aurore

Az én Drága Nagyikám pont ugyan így csinálta a kalácsot...102 évig élt,de még 98 évesen ilyet sütött nekünk...? néha még egy kis ?rölt szegf?szeget is tett a tésztába,isteni illata volt!Meg is sütöm a hétvégén,köszönöm,hogy eszembe juttattad! Üdv:Hajni

Dacota

Kedves Aurore, Köszönöm a bizalmat, meg az extra tippet is. Még soha nem variáltam, mert annyira finom így magában is, de biztos vagyok benne, hogy a f?szerek, csokidarabok, aszalt gyümölcsök hozzáadásával is csudafinom lesz. :) Szép napot! Nóra

Törölt felhasználó

Szia Nóra! Ez gyönyör?! Meg tudlak érteni, h. ezt etted minden nap. Anyukád pedig nagyon rendes, h. olyan sokszor elkészítette nektek. Én arra a bohócos párizsira nem is emlékszem, pedig az a generáció vagyok. Lehet, h. csak nem láttam a papírját. Most már én sem félek a keltekt?l, úgyhogy mindenképp ki kell próbálnom egy ilyen jól bejáratott receptet. Köszönet érte! Jó hétvégét: Gabi

Aurore

Szia Gabriella!Hi-hi...én emlékszem a kópé szeletre,és nem a papírján volt,hanem maga a felvágott volt bohóc mintás!Meg is találtam egy jópofa retro-blogon:http://retrobobita.blog.hu/2011/03/19/zala_husi_zala_husi_ko

Dacota

Szia Gabi, Bárcsak ma is hízókúrára fogott kákabel? hatéves lennék...ma is ezen élnék. Csak kakaó helyett valami finom kis borral társítanám. :D Kópé szeletnek hívták, és a kilencvenes elején gyártotta a Zala felvágott. Egyébként nem bonyolult, csak többször kell rajta kicsit dolgozni. Igazi hétvégi recept. Szép napot! Nóra

Törölt felhasználó

Szia Dacota! Új vagyok még itt, de azt már tudom, hogy többek között a Te receptjeid miatt is érdemes böngészni ezt az oldalt. Most sem csalódtam! ;-) Üdv: Macska

Dacota

Kedves Csacska Macska Nagyon szépen köszönöm, ez igazán kedves. Megpróbálok a jöv?ben sem csalódást okozni. :) Szép napot! Nóra

Szlami

Kedves Dacota! Megsütöttem!:) és igazán fenomenális lett: omlós, mint a vaj, habkönny?. Ezzel a recepttel eloszlattad a félelmeimet a kelt süteményekt?l. Üdv: Orsi ui: nem gyenge étvágyatok volt kiskorotokban:)

Dacota

Kedves Szlami, Jaj de örülök..:) Ha véletlenül maradt volna bel?le, másnaposan kicsit megpirítva a legjobb. Házi vajjal, természetesen :) Szép napot! Üdv: Nóra

Bató Edit

Kedves Nóra! Ez gyönyör? és meg kell sütnöm, mert szinte érzem az illatát! Köszönet Anyukádnak is, meg persze NEKED! :))) Szép napot! Edit

Browney

Én emlékszem a kópéra:)) (87-es vagyok)Szerettem is!És ezt is biztos szeretni fogom,jó ajándék lenne karácsonyra rokonoknak 1-1 finom kalács.köszönöm én is a receptötletet!

Dacota

Kedves Browney, Nagyon szívesen, örülök, hogy tetszik, és annak is, hogy emlékszel a kópéra... Az ötlethez meg hajrá, én is mindenkinek saját készítés? ajándékot fogok adni - kedvesebb, személyesebb, arról nem beszélve, hogy kevés dolgot utálok annyira, mint ünnep el?tt ezer emberrel sodródni...:( Szép napot! Nóra

Törölt felhasználó

Szia Dacota! Hétvégén végül Nemnagykunszt mesés kiflijét sütöttem meg újra,a kalácsod pedig ma! Nagyon-nagyon finom,és amin csodálkozom,h még nekem is szép lett.Állítólag jól sütök,de valami förmedvény rondák lesznek a dolgaim ez van ha valaki nagyon ügyetlen.Most irkálom a leveleket sütni hajlandó barátn?imnek,hogy ezt feltétlenül csinálják meg.Nincs is sok meló vele amennyi meg igen az feltétlenül megéri!Sokszor fogom készíteni. De hogy tudtátok ti ezt megenni egyszerre szinte?Ez majd egy kilós kalács!!!A bélpoklos exem,meg én a felét nem tudtuk megenni.Na azért nem félek,h nem fogy el!:) Köszi a receptet!Üdv Csató

Dacota

Kedves Csato, Nagyon szívesen, örülök hogy ízlett Nektek. :) Háát, én borzasztó kevés dolgot ettem meg kiskoromban, de ha valamit megszerettem...akkor azt nagyon megszerettem :) Szép napot! Nóra

Törölt felhasználó

Szia Nóra! Éppen most sült ki a kalácsod. Megérte a sok munkát, nagyon szép lett a tészta és az állaga is épp olyan, mint amilyennek én szeretem a kalácsot. Sajnos nagy buzgalmamban kifelejtettem bel?le a sót :-), ezért nem lett tökéletes, de sós margarinnal némileg javítható. Köszi mégegyszer a recit! Kellemes Adventi id?szakot kívánok neked: Gabi

Dacota

Kedves Gabi! Örülök, hogy ízlik, és köszönöm, hogy megírtad. :) Nektek is nagyon szép Adventet! Puszi, Nóra

Törölt felhasználó

Nagyon jól néz ki, hamarosan megsütöm. Házilag szoktam készíteni a vajat, isteni lesz vele.

Dacota

Házi vajjal, az a tuti :) Kellemes ünnepet! Dacota

Hobbigilda

Elkészítettem életem els? húsvéti kalácsát (és egyben els? éleszt?vel készült tésztáját), köszönet érte Dacota! Anyukám ugyanígy csinálja, de nem tudott nekem pontos mennyiségeket mondani, a Te recepted nyomán viszont egy gyönyör? és rendkív?l finom (nem bírtam ki, meg kellett kóstolnom :) kalácsot sikerült létrehoznom:) Kellemes Húsvétot és tavaszvárást! :) Köszönöm mégegyszer!! Orsi

Dacota

Kedves Orsi, Nagyon örülök, hogy ízlik Nektek! Kellemes ünnepet, Üdvözlettel, Dacota

szémán kata

Köszönöm a receptet :) A család most majszolja , hatalmas siker !!!

Dacota

Kedves Kata, Nagyon örülök, hogy ízlik Nektek! kellemes ünnepet, Üdvözlettel, Dacota

Törölt felhasználó

Igazán jó recept. Én egy kicsit lusta módon csak kenyérdagasztó gépbe tettem a hozzávalókat, majd kétszer három ágat fontam bel?le. Éppen kett? ?zgerinc forma lett ezzel az adaggal tele, és nagyon szép, könny?, finom.... le is mentettem azonnal :-) Kellemes Húsvéti ünnepet mindenkinek, és köszönet a receptért. Üdv: Móni

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?