Foszlós kalács recept

Foszlós kalács
Foszlós kalács
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A foszlós kalács (egyáltalában a kelt tészta) nekem a szakácsművészet egyik legmagasztosabb feladata. A kelt tészta élő anyag, nagyon kell tudni bánni vele!
Régen, mikor még ifjú voltam s bohó, azt gondoltam: minél kevesebb lisztet használok, annál "trendibb" leszek. Ma, mikor már nem vagyok oly ifjú (kicsit még talán bohó!) tudom: a kelt tészta kiköveteli a magáét, ha jól bánok vele! Megmutatja, megtanít, megjutalmaz.
A nagyanyám szakácskönyve úgy írt a kelt tésztáról: a rétestésztánál keményebb, lágyabb, stb. Ki tudja ma már, milyen volt a békebeli rétestészta? Réteslapot használunk a réteshez (teljesen rendben van: jó és gyors), abból ugyan nem tudjuk meg, milyen a békebeli rétestészta, amihez viszonyítanunk kellene.
A kelt tészta maga megmondja, ha kommunikálunk vele! Értsd: ha kellő alázattal sokat próbálkozunk.
Megpróbálom összefoglalni évtizedeket átölelő tapasztalataimat. Írásban nem valami könnyű, mert a kelt tésztát érezni kell (remélem lesz egyszer 'no salty' főzőtanfolyam a TV-ben, sokat fog segíteni, de), a kelt tésztát egyszer mindenkinek a saját kezével tapintania kell!
Foszlósnak azért hívjuk e kalácsot, mert szakításkor szálirányban foszlania kell, ha jól dolgoztunk.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Reggelire, csakis! A foszlós kalács a piacunk állandó ajánlata. Én legjobban pirítva és dzsemmel szeretem.
Ünnepi ajánlatom: húsvéti kalács sonkával. Mennyei!
A húsvéti kalácshoz szálkásra vágott, abált, hámozott mandulát is adok a citromhéjjal egy időben.
Papír vékonyra szeletelt kötözött sonkával és (húsvéti) főtt tojással adom fel a húsvéti böjt után, szombat reggelire.

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét
mikor: reggeli
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Fonott kalács
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a kelt tészta gyártásra rendszeresített tálba öntjük, krátert formázunk a közepén.
  2. Kis lábaskában fél dl tejet langyosítunk, hozzáadunk egy csapott evőkanál lisztet és egy csapott evőkanál cukrot, az élesztőt. A kisrugóssal homogenizáljuk és várunk, míg felfut (már nem folyik).
  3. A tálban képezett liszt-kráter közepébe kotorjuk a kovászt, szélről lisztet húzunk rá, hogy teljesen ellepje.
  4. A kis lábaskába újabb fél dl tejet öntünk, hozzáadjuk az édesítő tablettákat és a vajat. Kisrugóssal homogenizálunk, a vaj felolvad, az édesítő tabletta feloldódik. Még egy dl tejet adunk, langyos legyen. Azért használok édesítő tablettát cukor helyett, mert a cukor "lehúzza" a kelttésztát - azaz nem kel könnyűre, levegősre, ahogy szeretnénk. Nagyanyám nem használt sem édesítő tablettát, sem cukrot, így a kalács könnyű volt ugyan, de nem volt elég édes. A kalács legyen édes! Ettől kalács és nem kenyér!
  5. Az édes-vajas tejet a liszthez adjuk, a citromhéjjal, a felvert tojás felével és a sóval. Középen lyukas, kerek formájú fakanállal összedolgozzuk. Akkor elég a tej, ha a fakanállal össze tudjuk dolgozni, de nem könnyen! Álljon össze a massza, de dolgozzunk meg érte! Ha túl könnyen megy, akkor túl sok a tej - dagasztáskor bajunk lesz vele! Az a jó, ha nehezen ugyan, de összevegyíthető a fakanállal a tészta. Ha mégsem: kevés langyos tejjel segítünk.
  6. Kézzel dagasztjuk tovább a tésztát: nyitott ujjakkal újra és újra felvéve  és a tál falához csapva. (Úgy szoktam, hogy a térdeim közé szorítom a tálat, ott csapkodok.) Mikor már sem a kezemhez, sem a tálhoz nem ragad, akkor lisztet szórok alá, bucit formálok belőle, lisztet szórok rá is, és letakarva kelni hagyom.
  7. Amikor a kétszeresére dagadt, deszkára borítom és könnyű kézzel hurkát formálok belőle. Nem gyötröm, nem bántom - élvezem kellemes lazaságát.
  8. A hurka egyik végét a jobb kezemmel előre, a másik végét a ballal hátrafelé csavarom, közben lazán felemelve a deszkához csapkodom. Egyszer csak magától össze akar tekeredni - pontosan úgy, mint amikor a fonalból sodrott kötelet akarok csinálni. Ekkor megengedem, hogy a hurka középről indulva összetekeredjen önmagával, kedvesen segítek, végül a két végét alulról felfelé összenyomom.
  9. Kalács formába teszem az összefont szálat, megint letakarom konyharuhával és kelni hagyom. Kelt tésztát akkor szabad készíteni, ha jó meleg a konyha - legalább 25 fokos - különben nincs kelés!
  10. Amikor a tészta majdnem a kalács-forma tetejéig dagadt, megkenem a felvert tojás másik felével. Még 10 percig várok, hogy a tojás rászikkadjon a tésztára.
  11. Forró sütőbe teszem, 5 perc múlva takarékra kapcsolok és szép pirosra sütöm a kalácsot.
  12. A sütőből kivéve megvárom míg langyosra hűl, akkor borítom ki a formából.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 104 562
elküldve: 14
receptkönyvben: 998
elkészítve: 24/31
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept
hirdetés

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

norakrisztina
norakrisztina cs, 2014-08-14 19:09

Kedves Ildikó!
A forró sütő illetve a takarék kb. hány fokos? Levegóbefújós villanysütőm van.
Nóra

kmary2
kmary2 sze, 2014-04-16 19:08

Szia!
Érdeklődni szeretnék, hogy meddig áll el megsütés után? 2-3 napot kibír és finom esetleg puha marad?
M.

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó cs, 2014-04-17 17:51

Az a tanácsom, hogy annyit kell sütni, ami a /húsvéti vagy vasárnapi/ reggelihez kell - attól függően, mekkora a létszám és az étvágy.
Amúgy pedig 2 -3 napon át simán puha marad, ha megfelelően tároljuk: hűvös helyen, textíliába burkolva. Ha nincs ilyen kamra - mondjuk - a lakótelepen, akkor műanyag zacskóban.
Olyan ismerős is van, aki szeletelve fagyasztja, és egyből a kenyérpirítóba teszi a szeleteket a fagyasztóból.
Remélem segítettem: Ildikó

Nensy
Nensy szo, 2013-03-23 08:49

Nagyon szépen írtál a kelt tésztáról. Kérdésem az lenne, hogy ha édesítő helyett Xilitet (nyírfacukor) használok, az sem húzza le tésztát?

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó szo, 2013-03-23 10:23

Nem próbáltam, Nensy. Az édesítő azért nem húzza le a kelt tésztát, mert súlyban sokkal kevesebb kell belőle. Szerintem a nyírfacukor édesítő ereje nagyjából megegyezik a nád- vagy répacukoréval, tehát ugyanakkora mennyiség kell belőle, így feltételezem, hogy lehúzza a kelt tésztát. Szerintem azonban sokan örülnénk, ha egyszerűen kipróbálnád, és megosztanád velünk a tapasztalatot.
Üdvözlettel: Ildikó

ada78
ada78 cs, 2012-04-05 12:56

Megsütöttem a kalácsot.kissé idegenkedtem az édesítőtől,de végül vettem,és azzal csináltam.Nagyon nagyon finom lett!Azt hiszem vasárnap is csinálok még egyet,mert ez hamar elfogy.:)puha omlós.köszönöm a receptet!

ada78
ada78 cs, 2012-04-05 13:39

Még annyit : az én konyhámban tuti nincs 25 fok.ezért úgy szoktam keleszteni,hogy a sütöt előmelegítem,és a sütő ajtaját lenyitom,és rá teszem a keleszteni valót egy tálcára,letakarva.igy tuti kétszer akkora lesz:)

Amaerilde
Amaerilde / Amaerilde sze, 2012-04-04 14:20

Ada78-éhoz hasonló kérdésem lenne. Cukorral lehet helyettesíteni az édesítőt? Ha igen hány dkg-al?

Én nem szoktam édesítőt használni, valamiért idegenkedem tőle, a cukor még ha fehérített és finomított is, természetesebbnek tűnik :))

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó sze, 2012-04-04 19:15

Igen, lehet édesítő helyett cukrot használni, Amaerilde. A 8 tabletta kb. 8 deka cukor édesítő erejét pótolja. Én azért használok édesítőt a cukor helyett, mert tapasztalatom szerint ennyi cukor nagyon 'lehúzza' a kelt tésztát, ami annyit tesz, hogy nem kel olyan lágyra, tömörebb lesz.
Szerintem a finomított cukor is eléggé természet ellenes anyag, de ez aztán nézőpont kérdése.
Nyugodtan használhatsz cukrot tehát, 3 dekát elbír 30 dkg liszt anélkül, hogy 'lehúzná', viszont nem lesz olyan finom édes, igazi kalács-szerű. 8 dekát is tehetsz, akkor édes lesz, de tömörebb.
Dönts belátásod szerint!
Üdvözlettel: Ildikó

Amaerilde
Amaerilde / Amaerilde cs, 2012-04-05 08:08

Köszönöm szépen a gyors választ!

Akkor én cukorral fogom kipróbálni :)) és remélem azért majd finom lesz, bár nem vagyok kelt-tésztából nagyon tapasztalt, még csak pizzatésztát készítettem eddig.

öcsimama.45
öcsimama.45 cs, 2011-05-19 16:27

Rég óta vágytam rá, hogy találjak egy Nagyik receptje alapján készített igazi, házi foszlós kalácsot! Köszönöm annak, aki közkincsé tette!

kispgabi
kispgabi v, 2011-03-27 20:03

Éjjel az óraállítás idején akadtam a receptre, délelőtt pedig a tettek mezejére léptem.
Nagyon finom lett! Igaz nem lett valami magas, de nyarat idéző, saját készítésű meggydzsemmel és az idén először kipróbált narancsdzsemmel isteni.

loncsi
loncsi szo, 2010-04-03 15:01

Kedves kisbundi!
Én tegnap sütöttem meg Ildikó kalácsát fonott kalácsnak, csak annyi különbséggel, hogy folyékony édesítőt, és mazsolát is tettem bele. Tökéletes lett. Ne bátortalanodj el, kell hozzá egy jó robotgép, vagy kenyérsütőgép, és nagyon egyszerűen meg lehet dagasztani a tésztát. Én robotgéppel dagasztom, mert beteg a kezem és nem nagyon tudok vele erőt kifejteni. Nagyon finom, és remekül alakítható Ildikó tésztája, bátran fogj hozzá!
Kellemes ünnepeket kívánok!
Szeretettel
loncsi

kisbundika
kisbundika szo, 2010-04-03 14:15

Szia Ildikó

Biztos isteni a recepted de nekem elolvasni is elég nem még megcsinálni.Sajnos nagyon kezdő vagyok.

Bia
Bogi :o) / Bia h, 2010-03-29 09:56

Bocsánat Ildikó hogy belekotyogok.Bettyblue-nak üzenném hogy a hozzávalók alapján szerintem megsüthető kenyérsütőben,csak a kisebb méretet kell választani.Normál program.Talán én is kipróbálom.Üdv:Bogi

loncsi
loncsi v, 2010-03-28 23:09

Kedves Ildikó!
Ez a tészta isteni, ma megsütöttem a kolbászos pogácsádat és a kimaradt tésztából fonott kalácsot készítettem. Mennyei lett, köszönöm a receptedet.
Szeretettel
loncsi

Utóirat: kár, hogy ide nem lehet képet felrakni a elkészített "termékekről":(

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó h, 2010-03-29 09:44

Bocsánat Bettyblue, most vettem észre jó régi bejegyzésedet Loncsi üzenete okán, amit a kolbászos pogácsánál már megválaszoltam.
A Te kérdésedre, Kedves Bettyblue, sajnos nem tudok válaszolni, még sohasem volt kenyérsütő gépem. Lehet, azóta már ki is próbáltad, kiváncsi lennék az eredményre.
Üdv: Ildikó

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó sze, 2009-04-01 17:52

Húsvétra a foszlós kalácsot szálkásra vágott, abált mandulával dúsítva és koszorúba (értsd: kör alakba) fonva készítem!!!!!!!

A mandula azért, hogy kiemeljem az ünnepet a dúsabb beltartalommal, a koszorú pedig a tavasz köszöntése okán!

Szépen fel is lehet díszíteni szines cukrokkal, miegyébbel. Kérjük meg Mennyei Szintiánkat, alkosson valami pazart, ő nagyon ért ehhez!

Ildikó

423