Paradicsomos krumplileves recept

Paradicsomos krumplileves
Paradicsomos krumplileves
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Húsvétkor vagy bármikor, amikor sonkát főzünk, a levét felhasználhatjuk a leves elkészítésére.

A maradék sonka belekockázható a végén.

hozzávalók / 4 adag

  • 5-7 db burgonya
  • sonkalé vagy 2 l víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom v. 5-6 dl paradicsomlé
  • 1 ek liszt
  • 2 db babérlevél
  • tárkony
  • majoránna

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék húsból
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

tejfölös krumplileves, burgonyaleves paradicsomosan, tárkonyos krumplileves

elkészítés

  1. A megpucolt, kockára vágott krumplit odatesszük főni a babérlevéllel, majoránnával, tárkonnyal együtt annyi sonkalében (ha nagyon sós a leve, vízzel hígítjuk), amennyi bőven ellepi. Sonkalé nélkül, csak vízzel is elkészíthető. A levébe egy egész vöröshagymát is teszünk.
  2. Mikor megfőtt, kivesszük a hagymát belőle (persze van, aki szereti), majd a tejföllel, liszttel, paradicsomlével vagy sűrített paradicsommal (ha ezt használunk, több vízben főzzük a krumplit, hogy legyen elegendő mennyiségű leve) habarást készítünk, a főzőléből is egy adaggal elkeverjük (hogy a tejföl ne legyen darabos a forró levestől, mert sokszor előfordul, ha hirtelen beleöntjük). Pici cukrot lehet beletenni, ha túl savanyú lenne a paradicsom - minden savanyú jobb ízű, ha leheletnyi édessel párosítjuk.
  3. Elkeverjük a levesben, lassú tűzön összeforraljuk.
  4. Sonkadarabokat is tehetünk bele a tálalásnál.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 4 293
elküldve: 3
receptkönyben: 76
elkészítve: 3/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Veres Mari

Mióta szakács: 2012.11.08.
29 recept

Hozzászólások (2)

klivi
kliviszo, 2013-03-23 13:33

Kedves Mari!
Anyukám szokta emlegetni a paradicsomos krumplilevest, ami tejföllel készül. A nagymamám sokszor készítette, és anyu szerint az övé soha nem sikerül úgy, mint annak idején az édesanyjáé. Lehet ám, hogy ugyanolyan, csak az emlékek miatt tűnik a régi sokkal finomabbnak :)
Nagyon szép a fotó is!
Üdv.
Livi

Legfrissebb cikkek

4 ok, hogy helyi termékeket vásároljunk
4 ok, hogy helyi termékeket vásároljunk
A helyi termékek ma reneszánszukat élik, a fogyasztói igények nőnek, és a beszerzési források tárháza is ennek megfelelően bővül. De mit is nevezhetünk helyi terméknek?
Ínycsiklandó parfümök
Ínycsiklandó parfümök
Ehető alapanyagok a parfümökben? A kölnivíz 1714-es színre lépése óta igen sok változás történt a gyártási folyamatokban.
Nem olasz az olaszkaja
Nem olasz az olaszkaja
Legalábbis nem mind az, amiről azt hisszük. Tény, hogy Olaszországban isteni a konyha, de ha olasz ételt eszünk külföldön, az sokszor inkább fúziós, mintsem tradicionális.