Paradicsomos krumplileves recept

Paradicsomos krumplileves
Paradicsomos krumplileves
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Húsvétkor vagy bármikor, amikor sonkát főzünk, a levét felhasználhatjuk a leves elkészítésére.

A maradék sonka belekockázható a végén.

hozzávalók / 4 adag

  • 5-7 db burgonya
  • sonkalé vagy 2 l víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom v. 5-6 dl paradicsomlé
  • 1 ek liszt
  • 2 db babérlevél
  • tárkony
  • majoránna

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék húsból
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

tejfölös krumplileves, burgonyaleves paradicsomosan, tárkonyos krumplileves

elkészítés

  1. A megpucolt, kockára vágott krumplit odatesszük főni a babérlevéllel, majoránnával, tárkonnyal együtt annyi sonkalében (ha nagyon sós a leve, vízzel hígítjuk), amennyi bőven ellepi. Sonkalé nélkül, csak vízzel is elkészíthető. A levébe egy egész vöröshagymát is teszünk.
  2. Mikor megfőtt, kivesszük a hagymát belőle (persze van, aki szereti), majd a tejföllel, liszttel, paradicsomlével vagy sűrített paradicsommal (ha ezt használunk, több vízben főzzük a krumplit, hogy legyen elegendő mennyiségű leve) habarást készítünk, a főzőléből is egy adaggal elkeverjük (hogy a tejföl ne legyen darabos a forró levestől, mert sokszor előfordul, ha hirtelen beleöntjük). Pici cukrot lehet beletenni, ha túl savanyú lenne a paradicsom - minden savanyú jobb ízű, ha leheletnyi édessel párosítjuk.
  3. Elkeverjük a levesben, lassú tűzön összeforraljuk.
  4. Sonkadarabokat is tehetünk bele a tálalásnál.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 4 384
elküldve: 3
receptkönyben: 81
elkészítve: 3/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Veres Mari

Mióta szakács: 2012.11.08.
30 recept

Hozzászólások (2)

klivi
kliviszo, 2013-03-23 13:33

Kedves Mari!
Anyukám szokta emlegetni a paradicsomos krumplilevest, ami tejföllel készül. A nagymamám sokszor készítette, és anyu szerint az övé soha nem sikerül úgy, mint annak idején az édesanyjáé. Lehet ám, hogy ugyanolyan, csak az emlékek miatt tűnik a régi sokkal finomabbnak :)
Nagyon szép a fotó is!
Üdv.
Livi

Legfrissebb cikkek

Már az étel is luxus?
Már az étel is luxus?
Egy izraeli művész, bizonyos Peddy Mergui elképzelt, sőt mi több, meg is tervezett egy sor olyan élelmiszer-csomagolást, melyek luxus divatmárkák designját és logóit kapták.
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
A MAGGI új termékeivel plusz zsiradék hozzáadása nélkül omlós, szaftos csirkecombokat, tíz perc alatt pedig akár csirke steaket is készíthetünk. (x)
Könnyed tésztasaláta ünnep után
Könnyed tésztasaláta ünnep után
Citromos és fűszeres, édes zöldborsóval pöttyözve, selymes rózsaszín retkekkel, vajon pirított zsemlemorzsával gazdagítva - ez a tésztasaláta maga a tavasz egyetlen tányéron.