r
Nosalty Logó

Foszlós kalács

Harmathy Ildikó
Foszlós kalács
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

423
Kalória
11.3g
Fehérje
62.9g
Szénhidrát
13.1g
Zsír
24.2g
Víz
71.9g
Koleszterin
2.5g
Élelmi rost
4.8g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 423 kcal
  • 10% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 1693 kcal
  • 10% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 265 kcal
  • 10% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    13.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    304.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    80 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    125 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    62.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    24.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    103 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 423 kcal
  • 10% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.2 g

Zsír

  • Összesen
    52.5 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1218.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    119 mg
  • Kálcium
    320 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    499 mg
  • Nátrium
    187 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    251.4 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    97 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    420 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    260 micro
  • Kolin:
    189 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    298 micro
Összesen 1693 kcal
  • 10% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    191 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    39.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    15.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 265 kcal

Elkészítés

  1. A lisztet a kelt tészta gyártásra rendszeresített tálba öntjük, krátert formázunk a közepén.
  2. Kis lábaskában fél dl tejet langyosítunk, hozzáadunk egy csapott evőkanál lisztet és egy csapott evőkanál cukrot, az élesztőt. A kisrugóssal homogenizáljuk és várunk, míg felfut (már nem folyik).
  3. A tálban képezett liszt-kráter közepébe kotorjuk a kovászt, szélről lisztet húzunk rá, hogy teljesen ellepje.
  4. A kis lábaskába újabb fél dl tejet öntünk, hozzáadjuk az édesítő tablettákat és a vajat. Kisrugóssal homogenizálunk, a vaj felolvad, az édesítő tabletta feloldódik. Még egy dl tejet adunk, langyos legyen. Azért használok édesítő tablettát cukor helyett, mert a cukor "lehúzza" a kelttésztát - azaz nem kel könnyűre, levegősre, ahogy szeretnénk. Nagyanyám nem használt sem édesítő tablettát, sem cukrot, így a kalács könnyű volt ugyan, de nem volt elég édes. A kalács legyen édes! Ettől kalács és nem kenyér!
  5. Az édes-vajas tejet a liszthez adjuk, a citromhéjjal,a felvert tojás felével és a sóval. Középen lyukas, kerek formájú fakanállal összedolgozzuk. Akkor elég a tej, ha a fakanállal össze tudjuk dolgozni, de nem könnyen! Álljon össze a massza, de dolgozzunk meg érte! Ha túl könnyen megy, akkor túl sok a tej - dagasztáskor bajunk lesz vele! Az a jó, ha nehezen ugyan, de összevegyíthető a fakanállal a tészta. Ha mégsem: kevés langyos tejjel segítünk.
  6. Kézzel dagasztjuk tovább a tésztát: nyitott ujjakkal újra és újra felvéve és a tál falához csapva. (Úgy szoktam, hogy a térdeim közé szorítom a tálat, ott csapkodok.) Mikor már sem a kezemhez, sem a tálhoz nem ragad, akkor lisztet szórok alá, bucit formálok belőle, lisztet szórok rá is, és letakarva kelni hagyom.
  7. Amikor a kétszeresére dagadt, deszkára borítom és könnyű kézzel hurkát formálok belőle. Nem gyötröm, nem bántom - élvezem kellemes lazaságát.
  8. A hurka egyik végét a jobb kezemmel előre, a másik végét a ballal hátrafelé csavarom, közben lazán felemelve a deszkához csapkodom. Egyszer csak magától össze akar tekeredni - pontosan úgy, mint amikor a fonalból sodrott kötelet akarok csinálni. Ekkor megengedem, hogy a hurka középről indulva összetekeredjen önmagával, kedvesen segítek, végül a két végét alulról felfelé összenyomom.
  9. Kalács formába teszem az összefont szálat, megint letakarom konyharuhával és kelni hagyom. Kelt tésztát akkor szabad készíteni, ha jó meleg a konyha - legalább 25 fokos - különben nincs kelés!
  10. Amikor a tészta majdnem a kalács-forma tetejéig dagadt, megkenem a felvert tojás másik felével. Még 10 percig várok, hogy a tojás rászikkadjon a tésztára.
  11. Forró sütőbe teszem, 5 perc múlva takarékra kapcsolok és szép pirosra sütöm a kalácsot.
  12. A sütőből kivéve megvárom míg langyosra hűl, akkor borítom ki a formából.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 20 p

A foszlós kalács (egyáltalában a kelt tészta) nekem a szakácsművészet egyik legmagasztosabb feladata. A kelt tészta élő anyag, nagyon kell tudni bánni vele! Régen, mikor még ifjú voltam s bohó, azt gondoltam: minél kevesebb lisztet használok, annál "trendibb" leszek. Ma, mikor már nem vagyok oly ifjú (kicsit még talán bohó!) tudom: a kelt tészta kiköveteli a magáét, ha jól bánok vele! Megmutatja, megtanít, megjutalmaz. A nagyanyám szakácskönyve úgy írt a kelt tésztáról: a rétestésztánál keményebb, lágyabb, stb. Ki tudja ma már, milyen volt a békebeli rétestészta? Réteslapot használunk a réteshez (teljesen rendben van: jó és gyors), abból ugyan nem tudjuk meg, milyen a békebeli rétestészta, amihez viszonyítanunk kellene. A kelt tészta maga megmondja, ha kommunikálunk vele! Értsd: ha kellő alázattal sokat próbálkozunk. Megpróbálom összefoglalni évtizedeket átölelő tapasztalataimat. Írásban nem valami könnyű, mert a kelt tésztát érezni kell (remélem lesz egyszer 'no salty' főzőtanfolyam a TV-ben, sokat fog segíteni, de), a kelt tésztát egyszer mindenkinek a saját kezével tapintania kell! Foszlósnak azért hívjuk e kalácsot, mert szakításkor szálirányban foszlania kell, ha jól dolgoztunk.

Nosalty stories

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...