r
Nosalty Logó

Főtt sonka

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Muci
Főtt sonka
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 33% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 397 Kcal
  • 33% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 2383 Kcal
  • 33% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 137 Kcal
  • 33% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.3 g

Zsír

  • Összesen
    23 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    240 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    285.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    128 mg
  • Nátrium
    92 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    53 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    190 mg
  • Retinol - A vitamin:
    103 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    325 micro
Összesen 397 Kcal
  • 33% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    229.7 g

Zsír

  • Összesen
    138.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    1440 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1710.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    119 mg
  • Kálcium
    217 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    767 mg
  • Nátrium
    550 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    294.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    620 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    318 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    182 micro
  • Kolin:
    1138 mg
  • Retinol - A vitamin:
    620 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1948 micro
Összesen 2383 Kcal
  • 33% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    97.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    111 micro
Összesen 137 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sonkát a főzés előtt fél napra hideg vízbe áztatjuk (hogy ne legyen annyira sós).
  2. Az áztató vizet leöntjük, a sonkát egy fazékba tesszük és annyi hideg vizet engedünk rá, hogy ellepje.
  3. Lassú tűzön kb. három és fél óra alatt puhára főzzük.
  4. A sonkát a főzőlében hagyjuk kihűlni. A főzőlé tetején megdermedt zsiradékot kanállal leszedjük, s csak aztán vesszük ki a sonkát a főzőléből. Hűtőbe tesszük tálalásig (a hálót akkor fejtjük le a sonkáról, miután kifagyott).
  5. A sonka főzőlevében elkészített főtt tojást kínálunk mellé.
  • Elkészítettem: 26 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 167856
  • Feltöltés dátuma: 2008. június 15.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Hagyományosan húsvéti étel, de bármikor máskor is elkészíthetjük.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Helló! Milyen tojást tegyünk a f?z?lébe? Okostojást? N.

Törölt felhasználó

Nandi, javasolnám a húsvétkor szokásos tyúktojást... Andrea

Törölt felhasználó

Kedveskéim ! Azé' egy húszdekás sonkát nem kell három óra hosszat f?zni ám! Általános szabály:ahány kg-os a sonka, annyi óra f?zés.

Törölt felhasználó

Drága Marinéném! Az isten szerelmére! Ki beszélt itt húszdekás sonkárol?

Törölt felhasználó

1,2 kg hagyományos füstölés? kötözött sonkáról van szó,szerintem is elég max.másfél óráig f?zni!

mariam

Igazat adok Gyöngyinek, én is úgy tudom, hogy ahány kiló a sonka, annyiszor 1 óra a f?zés, és nem jó, ha túl van f?zve. Ennél a súlynál a max. másfél óra szerintem is ideális id?.

Amam

Én a f?z?lébe mindig teszek egy babérlevelet és néhány szem szegf?borsot. Nagyon finom zamatot ad. amam

Peszter1

1,20 kg-os sonka 2 óra alatt f?tt puhára tegnap, forrás után minimális lángon. Saját levében kell hagyni kihülni

Törölt felhasználó

Nandi! Most aktuális lenne Okostojást beletenni a f?z?lébe! .....:-)

Blendy

Ha kötözött sonkát f?zök, akkor mindig forrón kiveszem és (olló segítségével) leszedem a hálót. Könnyebben lejön. Azután visszahelyezem a forró lébe és hagyom kihülni.

Muci

Kedves Hozzászólók ! Sokan kifogásoltátok a f?zési íd? hosszúságát. Bár már lecsengett a sonkaf?zési szezon, de azért elmondom a saját verziómat.Én legtöbbször fél parasztsonkát szoktam venni, amit még két darabba vágok és úgy f?z?m 3.5-4 óráig, persze nem lobogó vízben, csak csendesen fordogálóban, fed? nélkül. Ha veszek kiegészítésként kötözött sonkát azt is hagyományos érlelésüt és sohasem vákumfóliába csomagoltat ill. véd?gázast. A hagyományos érlelés? és a parasztsonka is hosszabb id? alatt puhul meg. Hozzá tartozik még, hogy szertem , ha a f?tt sonka puha , szétomlik a szájban. Üdvözlettel : Muci

Törölt felhasználó

Sziasztok! A sonkát nálunk mindig úgy f?zzük,hogy fokhagymával teliszúrkáljuk,és a f?z?lébe is dobunk pár gerezd fokhagymát..igy az igazi,érdemes kipróbálni..:))

Törölt felhasználó

A tojást, 7-8 perc után kivenni, körbekopogtatni, s vissza a lébe. Másképp semmi köze hozzá.

Törölt felhasználó

Sonkaf?zés. Mértékegység: 1,2kg/óra. :)

Béba_43

Sziasztok! El?z? este beáztatom, s másnap reggel leöntöm, jól megmosom a sonkát. S újra felteszem hidegvízben, bele egy babérlevél, egy-két fej hagyma, egy-két fej fokhagyma, er?s pista, bors. S f?zöm, míg teljesen puha nem lesz. Másnap reggeli hagyom, míg ki nem hül. A lét lesz?röm, s abban f?zöm meg a babot, vagy lencsét. Következ? héten ez a kaja, jó f?szeres lében f?zött bab, lencse, sárgaborsó! 40 éve így készítem. A sonkához a szokásos, jó csíp?s paprika, retek, totma, s friss fehér kenyér! 3 napig eez a kaja. MEGSZOKTUK, S EZ A CSALÁD KÍVÁNSÁGA!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek