Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács-gluténmentes

Mézeskalács-gluténmentes
Mézeskalács-gluténmentes
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A mézeskalácsok Czafrangó Sylvia népi iparművész által készített kerámiában láthatók. A receptet a Barbara lisztkeverék egyik csomagolásán találtam, bátran merem ajánlani!

Tavaly nem mertem nekiállni, most meg nagyon büszke vagyok ezekre a finomságokra ;-).

az eredeti recept megtalálható itt is: http://www.dietabt.hu/site/hun/06_receptek_03_page_flip/index.html

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A díszítéshez

  • 10 dkg dió (vagy mandula, mák, szezámmag, tökmag)

ajánlat

Készíthetünk még a tetejére tojáshabot: 1 tojásfehérjéből, 120 g szitált porcukorból, pár csepp citromlével kemény habot verünk, majd a megsült mézeskalácsok másik oldalát ( azaz alját) bekenjük, díszítjük. Visszatesszük a sütőbe, és nagyon alacsony hőfokon szárítjuk (én nem tettem rá ezt a habot).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, a sóval, a fahéjjal, szegfűszeggel (gyömbérrel) és a dióval.
  2. Robotgép segítségével (vagy kézzel) habosra keverjük a porcukrot a mézzel és a tojásokkal.
  3. Hozzáadjuk a lisztet, majd jól összedolgozzuk (picit lágy lesz a tészta, de nem kell megijednünk!).
  4. A tésztát még pár percig pihentetjük (ezalatt szikkad egy kicsit).
  5. Előmelegítjük a sütőt.
  6. Lisztezett deszkán (én sütőpapíron) 3 mm vékonyra nyújtjuk, különbözö formával kiszaggatjuk.
  7. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, megszórjuk magokkal, majd bekenjük a felvert tojássárgákkal.
  8. Mehetnek is a sütőbe, készre sülnek.
  9. Ha karácsonyfadíszt készítünk, akkor még melegen hústűvel kilyukasztjuk.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 490
elküldve: 6
receptkönyvben: 65
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Cafika

Mióta szakács: 2010.06.20.
156 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gluténmentes mézeskalács, magos-gyömbéres mézeskalács gluténmentesen

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ildica
ildica Mon, 2011-12-12 14:44

Kedves Cafika!
Hát én ezt a sütit a hétvégén megsütöttem, isteni finom lett. A kisfiamnak készült, de a család többi tagja is el-ellopott belőle egy-egy szemet. Nem is lehetett érezni, hogy gluténmentes lisztből készült. Jól alálisztezve könnyű volt kiszaggatni is. Elfogyott az utolsó szemig, süthetem a következő adagot karácsonyra! Mégegyszer köszi ezt a szuper receptet! :) Kellemes ünnepeket kívánok!

cafika
Cafika / cafika Mon, 2011-12-12 16:19

szia Ildica,
nagyon örülök, hogy ízlett :-)
karácsonyra én is ujra sütöm :-))
nektek is nagyon kellemes ünnepeket, és jó sütés-fözést!!
Évi

521
gluténmentes lisztkeverék 280 g
1 csipet
porcukor 120 g
szódabikarbóna 1 kávéskanál
fahéj 1 kk
szegfűszeg 1 késhegynyi
dió 70 g
méz 2 ek
tojás 2 db
schar mix 5 dkg
tojássárgája 2 db
dió 10 dkg