r
Nosalty Logó

Krémes házi leveles tésztából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Krémes házi leveles tésztából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A leveles tésztához

A krémhez

Összesen 574 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A leveles tésztához

A krémhez

Összesen 4586 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A leveles tésztához

A krémhez

Összesen 243 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    18.3 g

Zsír

  • Összesen
    29.2 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    348 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    483.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    122 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    164 mg
  • Nátrium
    139 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.9 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    276 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    59 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    232 mg
  • Retinol - A vitamin:
    270 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    311 micro
Összesen 574 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    146.2 g

Zsír

  • Összesen
    233.6 g
  • Telített zsírsav
    127 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    72 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    2780 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3867.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    313 mg
  • Kálcium
    979 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    131 mg
  • Foszfor
    1313 mg
  • Nátrium
    1109 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    463.3 g
  • Cukor
    225 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    576.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2207 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    476 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    416 micro
  • Kolin:
    1856 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2161 micro
  • α-karotin
    76 micro
  • β-karotin
    492 micro
  • β-crypt
    70 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2486 micro
Összesen 4586 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    12.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    203.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.4 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    116 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    114 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    131 micro
Összesen 243 Kcal

Hozzávalók

A leveles tésztához

A krémhez

Elkészítés

A leveles tésztához

  1. Először a tésztát készítjük el. A hideg vajat egy tálban pár gyors mozdulattal összedolgozzuk 10 dkg liszttel. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne vegye át a kezünk melegét. Téglalap alakúra formázzuk, és 30 percre a mélyhűtőbe tesszük.
  2. Közben a maradék liszthez hozzáadjuk a tojást és pár kanál hideg vizet, és gyorsan kemény tésztává dolgozzuk, majdtíz percig pihentetjük.
  3. Vényony, téglalap alakú tésztát nyújtunk belőle (előtte kicsit meglisztezhetjük a deszkát, nehogy tapadjon), és a közepére helyezzük a mélyhűtőből előkapott vajas kockát.. Az óramutató járásával megegyező irányba betakargatjuk a vajas kockát a tésztával, majd megfordítjukúgy, hogy az egymást fedő részek kerüljenek alulra, a deszkára.
  4. Sodrófával megcsapkodjuk, és óvatosan szabályos téglalapot hajtogatunk belőle. Előbb az alsóharmadát hajtjuk be félig, majd a felső harmadát hajtjuk rá, becsomagoljuk fóliába, és a hűtőbe tesszük fél órára.
  5. Ha letelt a fél óra, kivesszük, és ismét vékonyra nyújtjuk, az alsó harmadot középig hajtjuk, és ráigazítjuk a felső harmadot. Ismét 30 perc hűtő következik.
  6. Ezt összesen háromszor ismételjük meg, de vigyázunk arra, hogy ne fordítsuk el a tésztát, mert akkor nem lesz leveles.
  7. Ha a harmadikhajtogatás is megvolt, kettévágjuk a tésztát, és mindkettőt kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a krémes-készítő tepsink, majdegy gáztepsi hátára sütőpapírt teszünk, ráhelyezzük a tésztát, villával kicsit megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben egyesével kb. 10 perc alatt megsütjük. Figyeljünk oda, mert iszonyú könnyen megég!
  8. Ha készen vannak, félretesszük őket hűlni, és addig elkészítjük krémet.
  9. A tojásokat kettéválasztjuk. Egy 3 literes lábasba tesszük a sárgákat, egy nagy keverőtálba a fehérjéket. A sárgájához hozzáadunk 10 dkgcukrot, és kézi habverővel fehéredésig keverjük. Hozzátesszük a lisztet és a zselatint, felhasítjuk a vaníliarudat, és belekaparjuk a magokat.
  10. Hozzáadjuk a tejet, és nagyon kis lángon lassan kevergetve felmelegítjük. Nem szabadfelforralni, mert a zselatin akkor elveszíti zselésítő képességét. Ha takarékra tesszük, és folyamatosan kevergetjük, akkor ez kb. 10 perc.
  11. Félretesszük a krémet, hogy hűljön, addig a fehérjét teljesen kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot, és még két percig dolgoztatjuk vele a habverőt. A langyosra hűlt krémet összekeverjük a habbal.
  12. A két tészta közül a kevésbé szépet beletesszük a krémesestepsi aljába, és rákanalazzuk a krémet. A szebbik tésztát szabályos kockákra vágjuk, és beborítjuk vele a krémet. Letakarjuk, és hűtőbe tesszük legalább 3 órára.
  13. Tálalás előtt a tetejét szórjuk meg porcukorral.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 10x25x35
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 468
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 83300
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 19.

Ajánló

Készíthetjük bolti leveles tésztából is, az kevésébé macerás...de egyszer azért próbáljátok meg így is!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Soha nem voltam nagy krémes rajongó, de amióta alig lehet igazán finomat kapni, állandóan krémest ennék. Na jó, ez kicsit túlzás, mindenesetre ott volt már egy ideje a bakancslistámon a krémes készítés, és az első ronda esős októberi hétvége meg is teremtette hozzá a kiváló alkalmat. A recept egy kedves ismerőstől származik: a krémeséből még nem ettem, de még soha semmiben nem csalódtam, ami az ő konyhájából származik - most sem. Jelentem, még soha az életben nem ettem ilyen finom, pillekönnyű, laza krémest, mint amilyen ez itt. Valójában a krém egyáltalán nem nehéz, ami egy kicsit macerássá teszi, az a házi leveles tészta. Lehet boltival is készíteni, de a higgyétek el, a kettőt össze sem lehet hasonlítani! Nem állítom, hogy minden hétvégén el fogom készíteni, de az különleges alkalmak listájára rákerült, az fix!

Hozzávalók

A leveles tésztához

A krémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek