Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Heti menü: ünnepi finomságok

Karácsony hetében csupa ünnepi, elegáns fogást hoztunk nektek, sőt, abban is segítünk, hogy a megfelelő nedűt válasszátok hozzá!
December

21.

hétfő
 

TÖRLEY Casino Sec
A Törley sec minőségének alapja, hogy több szőlőfajta borának házasításából készül a pezsgő alapbora. A szőlők elsősorban az Etyek-Budai borvidékről és a saját szőlőterületeinkről származnak. Olyan területeket választunk, ahol a szőlő egészségesen fejlődött és ép fürtöket tudtunk szüretelni. A többféle szőlő kiválasztásánál arra törekszünk, hogy a szőlő savai frissek legyenek a szőlő szedésének a pillanatában. Továbbá olyan fajtákat választunk, melyek finoman és a pezsgő komplexitását növelve képesek érlelődni a palackban. E pezsgő illatában még jól érezhetőek az elsődleges fehérhúsú gyümölcsök, valamint van benne egy kis édes-mézes hangulat is. Szájban ugyanezek az érett fehérgyümölcsök, mint például az alma vagy a körte köszönnek vissza. Éppen annyi fejlettséget mutat, mely komplexebbé teszi a kortyot. Bátran ajánlható fehérhúsú ételek mellé, de jól passzol egy lasagnehoz vagy tejszínes tésztákhoz is.

December

22.

kedd
 
TÖRLEY Orfeum Rosé sec
Ehhez a pezsgőhöz kizárólag pinot noir szőlőfajtát használtunk fel, mely az Etyek-Budai borvidékünkről származik. A fajta már számos jól ismert külföldi borvidéken bizonyította, hogy az egyik legelegánsabb pezsgő készítésére alkalmas. Nem csak jól őrzi meg az elsődleges illatát, hanem képes arra is, hogy zamatgazdagsága mellett megtartsa elegáns jegyeit. Illatában jól érezhet a fajtára jellemző érett szamócás illat. Mindemellett mutat már érlelt jegyeket is. Ízben is epres, málnás ízek jelennek meg. A friss savtartalom és apró buborékok pedig szinte életre keltik a kortyot. Szárazsága ellenére azért rejtettünk elrejtettünk benne némi  édességet, mely lekerekíti a kortyot és harmonikussá teszi azt. Jól behűtve tökéletes partner egy kis kvaterkázáshoz, de szinte itatja magát a tenger gyümölcseivel vagy gombás ételekkel.
December

23.

szerda
 

TÖRLEY Chardonnay brut nature – Nyerspezsgő
Ehhez a Chardonnay-hoz a pezsgő készítés szempontjából a legjobb területeket választottuk ki. Olyanokat, ahol a szőlő egészséges és optimálisan érett volt. Ahhoz, hogy hosszú érlelésű elegáns pezsgőt tudjunk készíteni fontos, hogy a szüret pillanatában még megőrizzük a szőlő friss savtartalmát, és ne legyen túlságosan érett a szőlő. Illatában jól érezhető a Chardonnayra jellemző almás illat. Emellett megjelennek az érett pezsgőre jellemző komplexitás, élesztős és toastos jegyek. Ízben egyszerre friss az élénk savtartalom miatt és érett is a hosszú, több éves palackos érlelésnek köszönhetően. Apró buborékja könnyedén olvadnak szét a szájban. Tökéletes aperitif illetve kiváló kísérője grillezett és nem túl zsíros halaknak valamint elmaradhatatlan a kaviár mellől.

December

24.

csütörtök
 

TÖRLEY Chardonnay brut
Ez a Chardonnay kizárólag a saját ültetvényeinkről szüreteltük. Az Etyek-Budai borvidék hűvös klímája és meszes talaja kiváló alapot teremt ahhoz, hogy tökéletesen érett, egészséges és savakban gazdag Chardonnay-t szüretelhessünk. Minden évben hosszú szőlőkóstolások során választjuk ki, hogy az adott évben mely Chardonnay terület a legalkalmasabb arra, hogy nagy minőségű és hosszan érlelt pezsgőt t tudjunk készíteni a terméséből.  A szőlőt nagyon kíméletesen dolgozzunk fel és csak a must legszebb és legtisztább részét használjuk fel a későbbi pezsgő alapjához. Illata visszafogott és az enyhén almás karakter mellett főleg citrusokat és elegáns érleletséget is mutat. Szájban szinte robbannak a cseppnyi buborékok krémesen betöltve a szánkat. A lendületes savaknak köszönhetően a korty vibráló és légiessé teszi a pezsgőt. Vasárnapi reggelikhez, szárnyasokhoz illetve csak ha egy kis mosolyra vágyunk.

December

25.

péntek
 

TÖRLEY Réservé Demi Sec
Ennek a pezsgőnek a zömét a saját, Etyek-Budai szőlőültetvényekről származó borok adják. A fajták minden évben egy kicsit változnak, annak megfelelően, ahogy az évjáratok is. Törekszünk arra azonban, hogy a végső pezsgő alapbor összeállításánál olyan bor szülessen, mely jól képviseli azt a stílust, ami a Törley demi sec pezsgőnket most már hosszú évek óta olyan népszerűvé teszi. Illata intenzív, tetszetős fehérgyümölcsöket idéz és egy cseppnyi diót is, mely a hosszú hónapok érlelésének az eredménye. Ízben teljesen betölti a szájat és tele van érett lédús fehérgyümölcsökkel. Némi édességtartalma ellenére sem lomha, hiszen a friss savtartalom szinte lebegésben tartja a gyümölcsöket. Könnyen olvadó, krémesen simogató buborékjai felpezsdítik az ízeket. Szaftos tésztákhoz, tartalmasabb salátákhoz,könnyed sültekhez és jó kifogások kereséséhez.     

December

26.

szombat
 
 

TÖRLEY Tokaji doux

Tokaj mára már bebizonyította, hogy mennyi szépséget rejt, és e palack Tokaji pezsgő új dimenziót nyit azok számára, akik sok ezer buborék formájában szeretnék megismerni a borvidék rejtett kincseit. A pezsgő alapját adó furmint jól ismert és elismert arról, hogy még éretten is élénk savtartalommal bír. A tartása és acélos szerkezete miatt pedig kiváló alapot teremt arra, hogy hosszú érlelésű pezsgő készülhessen belőle. A szőlőt viszonylag korán szüreteljük, akkor amikor még a fürtök épek és egészségesek, hogy a későbbi pezsgő ízvilága letisztult maradjon. Illatában még jól érezhető a szőlőfajtára jellemző almás-körtés illatvilág, de megjelenik már benne egy kis érlelt, élesztős jegy is a hosszú hónapok palackos érlelésének köszönhetően. Ízben lédús és zamatos, melynek cukortartalma ismét megidézi Tokajt. Nagyon behízelgő ízű pezsgő. Süteményekhez, gesztenyepüréhez és mindenkor, amikor egy cseppnyi édességre vágyunk.  
 

TÖRLEY Réservé Demi Sec
Ennek a pezsgőnek a zömét a saját, Etyek-Budai szőlőültetvényekről származó borok adják. A fajták minden évben egy kicsit változnak, annak megfelelően, ahogy az évjáratok is. Törekszünk arra azonban, hogy a végső pezsgő alapbor összeállításánál olyan bor szülessen, mely jól képviseli azt a stílust, ami a Törley demi sec pezsgőnket most már hosszú évek óta olyan népszerűvé teszi. Illata intenzív, tetszetős fehérgyümölcsöket idéz és egy cseppnyi diót is, mely a hosszú hónapok érlelésének az eredménye. Ízben teljesen betölti a szájat és tele van érett lédús fehérgyümölcsökkel. Némi édességtartalma ellenére sem lomha, hiszen a friss savtartalom szinte lebegésben tartja a gyümölcsöket. Könnyen olvadó, krémesen simogató buborékjai felpezsdítik az ízeket. Szaftos tésztákhoz, tartalmasabb salátákhoz,könnyed sültekhez és jó kifogások kereséséhez.

December

27.

vasárnap
 
 

TÖRLEY Tokaji doux

Tokaj mára már bebizonyította, hogy mennyi szépséget rejt, és e palack Tokaji pezsgő új dimenziót nyit azok számára, akik sok ezer buborék formájában szeretnék megismerni a borvidék rejtett kincseit. A pezsgő alapját adó furmint jól ismert és elismert arról, hogy még éretten is élénk savtartalommal bír. A tartása és acélos szerkezete miatt pedig kiváló alapot teremt arra, hogy hosszú érlelésű pezsgő készülhessen belőle. A szőlőt viszonylag korán szüreteljük, akkor amikor még a fürtök épek és egészségesek, hogy a későbbi pezsgő ízvilága letisztult maradjon. Illatában még jól érezhető a szőlőfajtára jellemző almás-körtés illatvilág, de megjelenik már benne egy kis érlelt, élesztős jegy is a hosszú hónapok palackos érlelésének köszönhetően. Ízben lédús és zamatos, melynek cukortartalma ismét megidézi Tokajt. Nagyon behízelgő ízű pezsgő. Süteményekhez, gesztenyepüréhez és mindenkor, amikor egy cseppnyi édességre vágyunk.  
 

TÖRLEY Chardonnay brut nature – Nyerspezsgő
Ehhez a Chardonnay-hoz a pezsgő készítés szempontjából a legjobb területeket választottuk ki. Olyanokat, ahol a szőlő egészséges és optimálisan érett volt. Ahhoz, hogy hosszú érlelésű elegáns pezsgőt tudjunk készíteni fontos, hogy a szüret pillanatában még megőrizzük a szőlő friss savtartalmát, és ne legyen túlságosan érett a szőlő. Illatában jól érezhető a Chardonnayra jellemző almás illat. Emellett megjelennek az érett pezsgőre jellemző komplexitás, élesztős és toastos jegyek. Ízben egyszerre friss az élénk savtartalom miatt és érett is a hosszú, több éves palackos érlelésnek köszönhetően. Apró buborékja könnyedén olvadnak szét a szájban. Tökéletes aperitif illetve kiváló kísérője grillezett és nem túl zsíros halaknak valamint elmaradhatatlan a kaviár mellől.

Szólj hozzá!

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

K.Mariann
K.Mariann Mon, 2015-12-28 22:06

Valószínűleg rövidesen javítva lesz a menü:)
A Nosalty a kedvenc "főzős" oldalam, viszont a karácsonyi menün fennakadtam. Hagyományos magyar ételeket is szerettem volna látni, pulykát viszont nagyon nem. (Hisz ezen recepteknek az amerikai hagyományhoz van közük, az is az általuk ünnepelt "hálaadás".) Arról pedig szót sem ejtenék, hogy a fogások legtöbbje "aranyárban" van, nem az átlag középosztálybeli háziasszony a célközönség.
De azért még szeretlek titeket:)

atarkoi
atarkoi Mon, 2015-12-28 09:17

Igen, ez a karacsonyi menu, amit egeszen eddig nem is tudtam megnyitni:(( "hozzaferes megtagadva" irta a rendszeretek...