Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diósguba-torta

Diósguba-torta
Diósguba-torta
85 perc / előkészület: 25 perc főzés: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Masszív egy desszert ez: linzertészta, lekvár, mákos guba és tojáshab. Viszont esős napokon valami fenomenális!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A gubához

A tojáshabhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához keverjük össze a lisztet, a porcukrot és a sót. Adjuk hozzá a kockázott, hideg vajat és morzsoljuk el.
  2. Keverjük a tejszínhez a tojássárgáját, majd adjuk a tésztához, és gyúrjuk össze. Fóliába csomagolva 45 percre tegyük a hűtőbe.
  3. A pihentetett tésztát nyújtsuk ki és tegyük kivajazott/kilisztezett formába.

A gubához

  1. A kiflit karikázzuk fel és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. 175 fokra előmelegített sütőben pirítsuk aranybarnára, majd szedjük ki egy tálba.
  2. A tojássárgáját keverjük habosra cukorral és egy csipet sóval.
  3. A tejet öntsük egy lábosba és adjuk hozzá a a vanília magjait, és forraljuk fel. A forró tejből néhány evőkanálnyit öntsünk a tojáshoz, azonnal kavarjuk simára, és a maradék tejet folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá.
  4. Tegyük vissza a tűzre a tojásos keveréket, és közepes lángon, kevergetve addig főzzük, amíg kicsit be nem sűrűsödik, majd keverjük bele a darált diót.
  5. Öntsük le vele a kifliket, és alaposan forgassuk meg benne. Ha túl száraz lenne, önthetünk hozzá még egy kevés tejet.
  6. A piteformába tett tésztát kenjük meg a szilvalekvárral és halmozzuk rá a kiflit. Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe és süssük 30-35 percig.

A tojáshabhoz

  1. Amíg a guba sült, addig egy csipet sóval kezdjük el felverni a tojásfehérjét.
  2. Amikor már szép habos, kanalazzuk hozzá a cukrot, és addig verjük, amíg kemény, tömör habot nem kapunk.
  3. Az előzőleg megsütött guba tetejére kenjük rá a tojáshabot, és tegyük vissza a sütőbe 10-12 percre, amíg a hab egy kis színt nem kap.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 865
elküldve: 1
receptkönyvben: 166
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
336 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, szüret, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

linzertorta, diós habos szelet

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kutya77
Kutya77 Wed, 2015-12-16 19:47

Megcsináltam és isteni finom lett! :-) azért volt vele munka, de megérte. Hidegen sokkal jobban ízlett! :-)

Rigójános
Rigójános Thu, 2015-11-05 08:15

Kicsit összekavarodtam... De megpróbálok én is mákos gubából (a storyban ez szerepel :) ) diós guba tortát készíteni! :) Kösz a receptet!

826
finomliszt 250 g
porcukor 65 g
1 csipet
vaj 150 g
habtejszín 25 ml
tojássárgája 1 db
kifli 5 db
dió 15 dkg
tej 4 dl
cukor 4 ek
tojássárgája 3 db
vanília 0.5 db
szilvalekvár 5 ek
tojásfehérje 3 db
cukor 3 ek
citromlé 3 csepp