Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nagyi házi zserbója

Nagyi házi zserbója
Nagyi házi zserbója
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Semmi kétség, a zserbógyártás igazi mesterei a nagymamák, így nem véletlen hogy ezt a receptet is egy családi gyűjteményből szereztem be!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A csokimázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A tejet langyosítsuk meg és keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot, ezután morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet keverjük el a sóval, adjuk hozzá a kockára vágott, hideg vajat, majd gyorsan, de alaposan morzsoljuk el benne.
  3. Az élesztős tejet öntsük a lisztes keverékhez, üssük bele a két tojás sárgáját, kanalazzuk bele a tejfölt, majd kezdjük el gyúrni, egészen addig, amíg a tészta össze nem áll. A tésztát osszuk négy egyenlő részre, formázzunk belőlük cipókat, csomagoljuk őket fóliába, és tegyük a hűtőbe legalább fél órára.
  4. Vágjunk ki két, a tepsi méretének megfelelő sütőpapírlapot. Vegyünk ki egy adag tésztát, tegyük rá az egyik levágott sütőpapírra, majd nyújtsuk kicsivel nagyobbra, mint a papír, a lelógó széleket pedig vágjuk le. A sütőpapírral lefelé fordítva fektessük a tepsi aljára.
  5. A diót keverjük össze a cukorral. Kenjük meg a tésztát a baracklekvár egyharmadával, szórjuk rá a diónak szintén az egyharmadát.
  6. Vegyük ki a következő tésztalapot, a korábbiak szerint nyújtsuk ki a másik sütőpapíron, és vágjuk le a széleit. Ezt most sütőpapírral felfelé fordítsuk a tepsibe, majd óvatosan húzzuk le róla. Jöhet a lekvár és a dió újabb egyharmada a tésztára. Ismételjük meg ugyanezt a következő adag tésztával is, tegyük rá a maradék tölteléket, majd az egészet fedjük be az utolsó tésztalappal.
  7. A tésztát szurkáljuk meg, de ne csak a felső réteget, hanem az egészet az aljáig, ehhez a legjobb a hústű. 170 fokra melegítsük elő a sütőt, tegyük be a tésztát 35-40 percre, amíg a teteje barnulni nem kezd. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk langyosra hűlni!

A csokimázhoz

  1. Tegyük hőálló tálba az apróra tört csokoládét, a kockára vágott vajat és adjuk hozzá a tejszínt, majd vízgőz felett, alacsony fokozaton az egész keveréket olvasszuk fel.
  2. Amikor még langyos a tészta, öntsük rá a csokimázat, és egyenletesen kenjük el rajta. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni a zserbót, majd szeletelhetjük és tálalhatjuk is. 
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 33x24 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 39
össznézettség: 162 030
elküldve: 25
receptkönyvben: 406
elkészítve: 25/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
327 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

T.Kató
T.Kató Fri, 2018-03-30 12:12

Kedves Dávid!

Végtelenül hálás vagyok, hogy technológiai megoldást kaptam a tészta tepsibe való helyezésével kapcsolatban. Zsírral készítem, más arányokkal a tésztát. Már nagyon bevált, nem akarnék tőle megválni, hiszen ízben és állagban is nekünk így tökéletes, de a tészta nyújtáskor horrorisztikus viselkedést produkál, nagyon lágy, így a sütőpapíros átemeléssel teljesen gondmentessé vált a zserbó elkészítése. További sok sikert Neked! :)

Titatrilla
Titalilla / Titatrilla Thu, 2016-12-22 12:29

Még sosem ettem/sütöttem zserbót, tegnapelött elkészült. Sajnos nekem egy kicsit mintha száraz lett volna, legközelebb több tölteléket teszek bele :(

gyongykata
gyongykata Mon, 2016-12-19 22:47

Igazán élvezetes volt olvasni és csinálni a receptet és a videót... Épp most öntöttem a tetejére a csokimázat. Kicsit talán kemény lett a süti, és egybe maradt a tésztája, de várom a szilárdulását. Szerencsére látszódnak a csíkok az oldalán...

ThaiNiki
Thai Niki / ThaiNiki Thu, 2015-12-24 01:07

Sziasztok! Őszinte leszek. Most sütöttem meg és a tésztája finom. Kevesebb lekvárral is beértem volna. Sütis lekvárt sikerült készítenem karácsonyra.

Barbacs
Barbacs Mon, 2015-12-21 15:29

Elkészítettem karácsonyra gluténmentes verzióban, rizsliszt, kókuszliszt és GM liszt keverékével. Valami mennyei lett! Köszi a receptet :)

amina69
amina69 Sun, 2015-12-20 12:19

Kipróbálom, Karácsonyra megsütöm! Köszönöm szépen! :)

1327
finomliszt 600 g
1 csipet
vaj 300 g
tej 150 ml
cukor 1 teáskanál
élesztő 20 g
tojássárgája 2 db
tejföl 2 ek
dió 300 g
cukor 50 g
sárgabaracklekvár 800 g
étcsokoládé 150 g
vaj 75 g
habtejszín 75 ml