A hét szakácsa: Tomatotree

A hét szakácsa rovatunkban hetente egy-egy szakácstársatokat ismerhetitek meg részletesen egy-egy konyhai kaland tükrében. Fogadjátok szeretettel a NoSalty e heti főszakácsát, Tomatotreet!

Nem írhatom azt, amit sok szakács az oldalon, hogy már gyerekkorom óta szerettem a konyhában sertepertélni. Persze, befogtak, ha segítség kellett, de Anyunak olyan határozott elképzelései voltak szinte mindenről, hogy mit hogyan KELL csinálni, ami az én kedvemet inkább elvette, mint meghozta.A szülői házból 18 évesen kerültem el kollégiumba, ahol a főzés alapjait szakácskönyvekből, és saját kútfőből voltam kénytelen kimazsolázni, főleg azt követően, hogy megismerkedtem a férjemmel, akinek a kedvéért már brillírozni is akartam a konyhában. Persze, a tanulópénzt azért nem úsztam meg, volt, hogy a tejbegríz úgy "sikerült", hogy késsel-villával se lehetett enni, máskor meg a nagy kapkodásban a pirospaprika helyett fahéjat szórtam a készülő pörköltalapra...

Ma már megmosolyogtat, ha visszagondolok házasságunk első éveiben gyerekcipőben járó konyhai tudományomra... Vállalkozó kedvnek nem voltam híján akkor sem, de sokkal szűkebb palettáról dolgoztam. Az újabb kihívást a gyerekek jelentették, mivel egyikőjük született ínyenc, a másik meg eredendően válogatós. Ekkor tanultam meg, és ma is így hiszem, hogy ízlésekről nem érdemes vitázni! A megvilágosodás, hogy sütni-főzni öröm és sikerélmény, nem egyik napról a másikra ért, hanem szép lassan, fokozatosan, így időben csak nagyon tágan tudom behatárolni, úgy 10-15 éve. A sütési kedv már ennél régebben, mert úgy nőttem fel, hogy nincs hétvége süti nélkül, és ezt a saját háztartásomba is átvettem. Hogy klasszikust idézzek (a férjemet): rossz sütemény márpedig nincs. Ha megégett faragd le, ha nem jön ki a tepsiből, jó lesz kanállal is.

A gyerekeim viszonylag hamar ráuntak a közétkeztetésre, onnantól kezdve nekem küldetés volt, hogy ha hazajönnek az iskolából, mindig legyen főtt étel, a nagy étvágyúnak is, meg a válogatósnak is, meg az éppen hazakísérő barátnak/barátnőnek is, és legyen desszert is, mert különben számolatlanul vehetjük a Túró Rudikat. Nem is tudnám összeszámolni már, hogy hány gyerek hányszor lakott jól nálunk. A fenti körülményeket figyelembe véve a főzés során igyekszem az egészséget szem előtt tartani, változatos alapanyagokkal dolgozni, persze fenntartva a lehetőséget, hogy van néhány jolly joker, ami bármikor jöhet, ha kevés az idő. A húsok közül a szárnyasokat preferáljuk, a zöldségekből és gyümölcsökből igyekszünk helyieket vásárolni, akkor, amikor épp szezonjuk van, bátran használok egzotikus fűszereket is, és vallom, hogy ízesen főzni szívvel-lélekkel lehet csak.Az alapanyagok és az ízesítés tekintetében is nagy alkotói szabadságot engedek meg magamnak - és természetesen másnak is.

A hozzávalók beszerzésében nem találok akkora örömöt, mint az elkészítésükben (bár külföldön járva nem mulasztunk el megnézni egy-egy helyi piacot), így a bevásárlást a férjemre delegáltam. Az utóbbi időkben már az oldalra felkerülő fotókat is neki köszönhetem, ezért a nosalty-zás csapatmunka nálunk! Az évek során nemcsak a hagyományos fogásokat szabtam a család ízlésére, hanem felébredt bennem az érdeklődés a különböző népek konyhái, ízei iránt is, és már semmi sem tart vissza a kísérletezéstől. A bátorságot a gyakorlat adja, és a lelkes közönség: család és barátok. Imádom a keleti fűszereket, a zöldséges-húsos egytálételeket, a hagyományos magyar főzelékek könnyített változatát, az omlós linzertésztát, a habkönnyű mascarponét, a göröngyös túrót, sok-sokféle zöldséget salátának és párolva, és csak kevés olyan étel van, amit nem sikerült megkedvelnem az évek során.

Bánom, hogy nem találtam rá hamarabb a nosalty-ra, de jobb későn, mint soha.Engem nem zavar, ha fent van a rántott hús receptje többszörösen, mert mindig van új és kezdő háziasszony, akinek segítségére lehet. Néha olvasok itt egymásnak írt bántó kritikákat, én is kaptam már nemhogy szemrehányást, egyenesen felelősségre vonást, mert a süti nem úgy sikerült, ahogy a készítője várta. Nekem sem sikerül minden, amit először próbálok, de átlépek rajta, mert ennek az oldalnak nem a bántásról kell szólnia. Csak azért mert ebben a felgyorsult virtuális világban azonnal odaszúrhatunk valami epéset, azért még nem kötelező, ugye? Hisz a szakácskönyvből se tépjük ki a lapot, ha nem sikerül a recept.

Kívánom, hogy még nagyon sok változatos recept jelenjen meg az oldalon, amelyek közt mindenki talál fogára valót. Az ÍZ legyen Veletek/velünk!

A rovat korábbi receptjeit itt találod >>

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Gratulálok! :)

Tomatotree

Köszönöm! :)

Csiki Piroska

Szeretettel gratulálok én is. Kedves a bemutatkozásod. Várom a további recepteket. Piroska

Tomatotree

Köszönöm Neked is! :)

Törölt felhasználó

Gratulálok :) Szerencséd van a férjeddel, az én párom iszonyat kritikus... itt ha a süti odaég akkor csinálj újat m?sor van :) Én is könyvekb?l meg innen a NoSaltyról tanulok sütni, f?zni "muszájból" mert amikor megismerkedtünk akkor sikerült azt hazudnom hogy tudok f?zni pedig akkor nem igen volt közöm a konyhához :) Még egyszer gratulálok :) Orsi

Tomatotree

Nagyon kedves vagy Orsi, köszönöm! :) A férjem tényleg hálás közönség a kezdetekt?l a mai napig, és nem kedélyborzolásból írom, de a konyhában ? a "petit chef"-em, mert még segít is! :) A "muszáj"-ból is lehet öröm és sikerélmény (nekem elhiheted!), úgyhogy hajrá, csak így tovább! Sok szeretettel:) Gigi

Redy

Gratulálok a címhez, köszönjük a sok klassz receptet, és örülök, hogy a BÉKESSÉGET hirdeted Te is. Szívemb?l szóltál, én is remélem, hogy ezen az oldalon: "Ugye mi jó barátok vagyunk..." ! Üdvözlettel Edit

Tomatotree

Köszönöm! :) és én is remélem! :) Gigi

márta66

Elvezettel szemezgetek a valasztekból. Nagyon nekem valok:-) Ám nem csak a receptjeid jok, a tollad is. Üdv. Márta

Tomatotree

Köszönet a dicséreteidért! :) Gigi

szandokan

Gratulálok :) Jót nevettem a tejbegrizes storyn( jómagam szárnypróbálgatása családi recept lett "görönygyöstejbepapi")hig lében nagy k?kemény csomók .......A szivemb?l szóltál az "offolókhoz" talán cimlapra kellene tenni örök tanulságként!!!!!!!!!!! Röhejes viták mennek néha egy-egy receptnél!!! Köszi a recepteket és várom az ujabbakat:):) F?z?társi üdvözlettel:Szandokán

Gabys

Kedves Gigi:) Elolvastalak és gratulálok:) Igen mi "régi" háziasszonyok végigjártuk az általad elmondott lépcs?fokokat. És ezekb?l a lépcs?kb?l még remélem jó sok van elöttünk. Tényleg jó papp...effektus. Itt mindig van mit tanulni:) Az utolsó bekezdéseddel maximálisan egyetértek, értetlenül állok elötte ha olvasom..Sok sikert a konyhában és az élet minden területén:) Gabi

Törölt felhasználó

Gratulálok! :) Én személy szerint rajongok a sajttekercséért! :)) Üdv! :)

Tomatotree

Kedves Szandokán, Gabys és Jucikv! Köszönöm, köszönöm és még egyszer köszönöm! :D Mindenkinek jó f?z?cskézést és minden szépet és jót kívánok! Gigi

Éva-Anyóca

Kedves Gigi! Gratulálok ehhez a méltán megérdemelt címhez! Tiszta szívb?l örülök neki, hogy e héten Te lettél a hét szakácsa. :D A Rólad, Rólatok szóló történetet elolvastam, és nagyon tetszik, a férjed sütihez való viszonyulása, a Te ételekhez való viszonyulásod, hogy nem akadtál ki, mert sokat és sokfélét kell néha/sokszor f?znöd, és a kalandozások az ízek terén,...és hogy folyamatosan váltál és válsz örömteli f?z?-süt? édesanyává, felséggé,... :) Az meg külön jó, hogy megírtad, hogy azért mert valakinek valami nem tetszik, vagy esetleg nem sikerül, rögtön fröcsköl, pedig nem érdemes,....hisz a gyakorlottaknak se sikerül minden, igazad van,...csak tényleg sokaknak jobb els?re sérteni... sajnos. Klassz a csapat munka, ami nálatok történik :) ,- fontos : szerintem lesz még rengeteg fantasztikus étel,süti, amit meg fogsz tudni osztani velünk, lesz még erre b?ven id?! Részemr?l nagyon várom. :) Szép hétvégét kívánok és kellemes tavaszt! Éva-Anyóca

Tomatotree

Kedves Éva-Anyóca! Nagyon jól estek ezek a szívb?l jöv? szavak T?led! Köszönöm! :) Teljesen jól látod a fokozatosságot, ahogy a f?zés mára az lett számomra, ami: sikerélmeny, öröm, stresszoldás és még sorolhatnám. F?zök örömömben, f?zök bánatomban, de tényleg! :) Szép napsütéses hétvégét Nektek is, és mégegyszer köszönöm! :) Gigi

Címlapról ajánljuk

További cikkek