A hét szakácsa rovatunkban hetente egy-egy szakácstársatokat ismerhetitek meg részletesen egy-egy konyhai kaland tükrében. Fogadjátok szeretettel a NoSalty e heti főszakácsát, Tomatotreet!
Nem írhatom azt, amit sok szakács az oldalon, hogy már gyerekkorom óta szerettem a konyhában sertepertélni. Persze, befogtak, ha segítség kellett, de Anyunak olyan határozott elképzelései voltak szinte mindenről, hogy mit hogyan KELL csinálni, ami az én kedvemet inkább elvette, mint meghozta.A szülői házból 18 évesen kerültem el kollégiumba, ahol a főzés alapjait szakácskönyvekből, és saját kútfőből voltam kénytelen kimazsolázni, főleg azt követően, hogy megismerkedtem a férjemmel, akinek a kedvéért már brillírozni is akartam a konyhában. Persze, a tanulópénzt azért nem úsztam meg, volt, hogy a tejbegríz úgy "sikerült", hogy késsel-villával se lehetett enni, máskor meg a nagy kapkodásban a pirospaprika helyett fahéjat szórtam a készülő pörköltalapra...
Natúr mogyoróvaj Tomatotreetől
Az első mogyoróvajat évekkel ezelőtt boltban vettük, és nagyon ízlett a gyerekeknek. Ámde igen drágán mérték, hát gondoltam, ezt itthon is elő lehet állítani. Régen egyszerűen egy ...
Narancskrémleves
Már rég ki akartam próbálni, hogy milyen a narancslé tejszínnel, mert amúgy szeretjük a tejszínes gyümölcsleveseket. A fűszerezés sem okozott gondot, egyedül a narancshéjjal nincs ...
Burgonyamasszába forgatott csirkemell
Nincs nagy sztori. :)) Családi kedvenc. Kiadós, laktató fogás, a tartalmas bundától.
Birsalmasajt pirított dióval
Minden évben csinálok birsalmasajtot, mert én vagyok a fő rajongója, de a többiek is rájárnak. Többnyire elnassoljuk, mire beletenném valamilyen sütibe. :) Egyébként egyszerűen ...
Ma már megmosolyogtat, ha visszagondolok házasságunk első éveiben gyerekcipőben járó konyhai tudományomra... Vállalkozó kedvnek nem voltam híján akkor sem, de sokkal szűkebb palettáról dolgoztam. Az újabb kihívást a gyerekek jelentették, mivel egyikőjük született ínyenc, a másik meg eredendően válogatós. Ekkor tanultam meg, és ma is így hiszem, hogy ízlésekről nem érdemes vitázni! A megvilágosodás, hogy sütni-főzni öröm és sikerélmény, nem egyik napról a másikra ért, hanem szép lassan, fokozatosan, így időben csak nagyon tágan tudom behatárolni, úgy 10-15 éve. A sütési kedv már ennél régebben, mert úgy nőttem fel, hogy nincs hétvége süti nélkül, és ezt a saját háztartásomba is átvettem. Hogy klasszikust idézzek (a férjemet): rossz sütemény márpedig nincs. Ha megégett faragd le, ha nem jön ki a tepsiből, jó lesz kanállal is.
Tzatziki - görög uborkamártogatós
Népszerű nálunk a gyros, olykor pitában, de legtöbbször körettel. E nélkül a mártás nélkül egyenesen elképzelhetetlen. Ha véletlenül a hús előbb elfogy, a maradék mártás ...
Muszaka Tomatotree konyhájából
Padlizsán bármikor jöhet! A muszakának többféle változatát próbáltuk, mire emellett döntöttünk.
Albínó pizza
Hosszú évekig Anyukám szállította nekünk rendszeresen a fenti pizzatésztát, amit kelesztés után egy kiolajozott nylonzacskóban lefagyasztott. Ha el akartam készíteni, csak elővettem és ...
Étcsokoládéhab
Magas kakaótartalmú csokoládéból, igen kevés cukorral készül, ezért kifejezetten étcsokikedvelőknek ajánlom. Aki az édesebbet szereti, készítheti dupla mennyiségű cukorral, vagy ...
A gyerekeim viszonylag hamar ráuntak a közétkeztetésre, onnantól kezdve nekem küldetés volt, hogy ha hazajönnek az iskolából, mindig legyen főtt étel, a nagy étvágyúnak is, meg a válogatósnak is, meg az éppen hazakísérő barátnak/barátnőnek is, és legyen desszert is, mert különben számolatlanul vehetjük a Túró Rudikat. Nem is tudnám összeszámolni már, hogy hány gyerek hányszor lakott jól nálunk. A fenti körülményeket figyelembe véve a főzés során igyekszem az egészséget szem előtt tartani, változatos alapanyagokkal dolgozni, persze fenntartva a lehetőséget, hogy van néhány jolly joker, ami bármikor jöhet, ha kevés az idő. A húsok közül a szárnyasokat preferáljuk, a zöldségekből és gyümölcsökből igyekszünk helyieket vásárolni, akkor, amikor épp szezonjuk van, bátran használok egzotikus fűszereket is, és vallom, hogy ízesen főzni szívvel-lélekkel lehet csak.Az alapanyagok és az ízesítés tekintetében is nagy alkotói szabadságot engedek meg magamnak - és természetesen másnak is.
Quiche padlizsánnal és sajttal
Gyorsan össze kellett ütni valami ehetőt. Márpedig a padlizsán nemcsak hogy ehető, de számomra minden formájában fejedelmi kaja. :))
Tárkonyos-gombás pulykaraguleves
Szeretjük a tartalmas, sűrű, laktató leveseket. Önállóan is megállják a helyüket ebédre, főleg ha palacsinta, fánk, vagy egyéb édesség kíséri őket. A maradék pedig remek test-és ...
Indiai vajas csirke Tomatotree konyhájából
Ez a recept is az indiai főzősuli ízletes hozadéka. Ott tényleg csilit használtunk, de a család a kevésbé csípőset szereti, így a remake otthon fele csili - fele pirospaprika arányban ...
A hozzávalók beszerzésében nem találok akkora örömöt, mint az elkészítésükben (bár külföldön járva nem mulasztunk el megnézni egy-egy helyi piacot), így a bevásárlást a férjemre delegáltam. Az utóbbi időkben már az oldalra felkerülő fotókat is neki köszönhetem, ezért a nosalty-zás csapatmunka nálunk! Az évek során nemcsak a hagyományos fogásokat szabtam a család ízlésére, hanem felébredt bennem az érdeklődés a különböző népek konyhái, ízei iránt is, és már semmi sem tart vissza a kísérletezéstől. A bátorságot a gyakorlat adja, és a lelkes közönség: család és barátok. Imádom a keleti fűszereket, a zöldséges-húsos egytálételeket, a hagyományos magyar főzelékek könnyített változatát, az omlós linzertésztát, a habkönnyű mascarponét, a göröngyös túrót, sok-sokféle zöldséget salátának és párolva, és csak kevés olyan étel van, amit nem sikerült megkedvelnem az évek során.
Cukkinis rántotta Tomatotree konyhájából
Variáció egy témára. Készítettem már nagyobb darab cukkini maradékából is, ebben az esetben a magvakat is eltávolítjuk.
Paradicsomos káposzta Tomatotree-től
PARKÁP. Csak így hívtuk menzás korunkban, és akkor a világért se ettem volna meg! Most meg az egyik kedvenc főzelékem. Nem utolsó sorban azért, mert nagyon kevés alapanyagból, nagyon ...
Túrógombóc Tomatotree konyhájából
Amolyan hézagpótló kaja nálunk évtizedek óta. Ha nincs idő hosszabb főzőcskére, vagy nincs ötlet másra, ez garantáltan mindig bejön. Másnap ugyanolyan rezgős és puha, ha véletlenül ...
Farsangi fánk Tomatotree konyhájából
Sokáig nem mertem kelt tésztával próbálkozni, Anyu annyi buktatót sorolt fel, hogy nem mindegy, milyen a liszt, az alapanyagok hőmérséklete, az élesztő frissessége, a kelesztés alatti ...
Bánom, hogy nem találtam rá hamarabb a nosalty-ra, de jobb későn, mint soha.Engem nem zavar, ha fent van a rántott hús receptje többszörösen, mert mindig van új és kezdő háziasszony, akinek segítségére lehet. Néha olvasok itt egymásnak írt bántó kritikákat, én is kaptam már nemhogy szemrehányást, egyenesen felelősségre vonást, mert a süti nem úgy sikerült, ahogy a készítője várta. Nekem sem sikerül minden, amit először próbálok, de átlépek rajta, mert ennek az oldalnak nem a bántásról kell szólnia. Csak azért mert ebben a felgyorsult virtuális világban azonnal odaszúrhatunk valami epéset, azért még nem kötelező, ugye? Hisz a szakácskönyvből se tépjük ki a lapot, ha nem sikerül a recept.
Salsa mártás
Ezt is ki akartam már próbálni. A minőségi ellenőröknek ízlett. :) Kénytelen vagyok leírni, hogy mi került bele, hogy legközelebb is elő tudjam állítani.
Vegetáriánus rizses egytálétel
Minek nevezzelek? - tettem fel magamnak a kérdést a feltöltéskor. Hiszen a családban csak "tudoood, az a gombás-zöldséges-rizses-sajtos-ketchup-os cucc" néven emlegetjük. Kedvemre való, ...
Pulykacomb vörösborban
Egyszerű és gyors, sőt még ízletes is. És akkor még arról nem is szóltam, hogy mennyire egészséges! Egy csepp zsiradékot sem kell hozzáadni, a vörösbor jól beleivódik a húsba, ...
Csúsztatott palacsinta Tomatotree-től
Már gyerekkoromban is imádtam, de mindig borzasztó sokat kellett könyörögnöm Anyunak, hogy ne simát süssön, hanem csúsztatottat. Nagyon ritkán adta be a derekát. Én is gyakrabban ...
Kívánom, hogy még nagyon sok változatos recept jelenjen meg az oldalon, amelyek közt mindenki talál fogára valót. Az ÍZ legyen Veletek/velünk!