Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birsalmasajt pirított dióval

Birsalmasajt pirított dióval
Birsalmasajt pirított dióval
75 perc / előkészület: 45 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden évben csinálok birsalmasajtot, mert én vagyok a fő rajongója, de a többiek is rájárnak. Többnyire elnassoljuk, mire beletenném valamilyen sütibe. :)

Egyébként egyszerűen felkockázva fogyasztjuk, most csak a fotó kedvéért használtam kiszúró formát.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Anyu is minden évben csinál birsalmasajtot, én is. Az övé inkább sárga szokott lenni, az enyém meg inkább piros. Sose értettük, min múlik, míg egyszer az ő utasításait követtem, és rájöttem a megfejtésre: én a cukrot már az első forrásnál beletettem: ettől egyből elpirult. Anyu a második forrásnál tette bele, az ő sajtja sárga maradt. Ízre semmi különbség!

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A birset negyedekbe vágjuk, meghámozzuk, a magházát kivájjuk, és a hibás részektől is megszabadítjuk. Kezekre vigyázni, mert ez embert próbáló feladat! :)
  2. Egy méretes fazékba rakjuk, közben rácsepegtetünk egy keveset  a citrom kifacsart levéből.
  3. 2-3 ujjnyi vizet öntünk alá, és felforraljuk. Ez is odafigyelést igényel, mert a kevés vízben esetleg odakaphat.
  4. Megvárjuk, míg langyosra hűl, majd  botmixerrel egyenletesre pürésítjük. Ezt a netto mennyiséget lemérjük, és kilónként 70 dkg cukrot hozzáadva, újra feltesszük főni.
  5. Folyamatos keverés közben felforraljuk, a cukor addigra jól elolvad benne, és az a kevés víz, amiben az első főzéskor tettük, elpárolog, a birsmassza szépen besűrűsödik.
  6. Közben hideg vízzel kiöblítünk néhány műanyag edényt vagy magasabb falú tálcát, amibe majd öntjük a sajtnak valót, és egy teflonedényben zsír nélkül megpirítunk egy marék diót.
  7. Ha a fakanálról már csak nehezen cseppen le, és egy kis tányérra cseppentve nem folyik, akkor elkészültünk.
  8. Másfél-kétujjnyi magasságnál ne terítsük vastagabbra. Ha kihűlt, csak egy selyempapírt vagy papírtörölközőt terítünk az edényekre, hogy levegőzzön a bisalmasajt.  Másnapra teljesen megköt, akár át is fordíthatjuk, hogy az alja kerüljön felülre.
  9. Dugjuk el jól, ha sütibe is szeretnénk belőle használni,  ha csak nassnak készült, 1-2 nap után már fogyasztható is!
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 499
elküldve: 8
receptkönyvben: 210
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Tomatotree

Mióta szakács: 2011.10.09.
253 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós birsalmasajt, birsalmasajt házilag

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szilvakompot79
szilvakompotka / szilvakompot79 Sat, 2012-10-20 19:14

Sziasztok, én az Anyunak tanácsoltam, hogy szárítsa aszalógépben (lehet már kapni használtan olcsón) és 2es(alacsony hőfokon) fokozaton szárította meg 2 nap alatt. A tavalyiból megmaradt nekem egy adag, celofánban, és még most is ehető, bár elég rágós :)

Tomatotree
Tomatotree / Tomatotree Sat, 2012-10-20 16:27

Őszintén szólva ilyen hosszú ideig még nem sikerült tárolni nálunk. A legutóbbi 1-2 nap alatt megdermedt, akkor kifordítottam a dobozból, hogy ami addig alul volt, az az oldala is tudjon kötni, száradni. Sajnos kamrám nincs, hűvös helyen kizárólag a hűtőszekrényben tudom tárolni.

Én azt csinálnám, hogy egy kicsi darabot levágva celofánba csomagolnék, vagy eleve egy keveset egy kicsi műanyagedénybe öntenék, és azt csomagolnám be, és figyelném, hogy mi lesz vele. A fő veszély egyébként az, hogy ha nem párolgott el belőle a nedvesség, akkor penészedésnek indul. Szóval nem tudom, hogy Te hol tudod tárolni, ha van hűvös kamrád, akkor elvileg hónapokig is eláll.
Megírod majd az eredményt? :))
Üdv. Gigi

anyuka54
anyuka54 Sat, 2012-10-20 08:29

Azt szeretném kérdezni,hogy mennyi szárítási idő után lehet celofánba csomagolni ?Karácsonyra csinálnám ajándékba.
A választ előre is köszönöm:Kati

814
birs 1 kg
cukor 70 dkg
citrom 1 db
dió 1 marék