r
Nosalty Logó

Birsalmasajt pirított dióval

Tomatotree
Birsalmasajt pirított dióval
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

814
Kalória
1.8g
Fehérje
201.3g
Szénhidrát
4.5g
Zsír
148.1g
Víz
-
Koleszterin
4g
Élelmi rost
175.4g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 814 kcal
  • 1% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 3253 kcal
  • 1% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 171 kcal
  • 1% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    120.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    201.3 g
  • Cukor
    175 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    148.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 814 kcal
  • 1% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    17.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    480.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    123 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    208 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    805.2 g
  • Cukor
    702 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    592.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    140 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 3253 kcal
  • 1% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    25.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    6 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    11 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.5 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    31.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 171 kcal

Elkészítés

  1. A birset negyedekbe vágjuk, meghámozzuk, a magházát kivájjuk, és a hibás részektől is megszabadítjuk. Kezekre vigyázni, mert ez embert próbáló feladat! :)
  2. Egy méretes fazékba rakjuk, közben rácsepegtetünk egy keveset a citrom kifacsart levéből.
  3. 2-3 ujjnyi vizet öntünk alá, és felforraljuk. Ez is odafigyelést igényel, mert a kevés vízben esetleg odakaphat.
  4. Megvárjuk, míg langyosra hűl, majd botmixerrel egyenletesre pürésítjük. Ezt a netto mennyiséget lemérjük, és kilónként 70 dkg cukrot hozzáadva, újra feltesszük főni.
  5. Folyamatos keverés közben felforraljuk, a cukor addigra jól elolvad benne, és az a kevés víz, amiben az első főzéskor tettük, elpárolog, a birsmassza szépen besűrűsödik.
  6. Közben hideg vízzel kiöblítünk néhányműanyag edénytvagy magasabb falú tálcát, amibe majd öntjük a sajtnak valót, és egy teflonedényben zsír nélkülmegpirítunk egy marék diót.
  7. Ha a fakanálról már csak nehezen cseppen le, és egy kis tányérra cseppentve nem folyik, akkor elkészültünk.
  8. Másfél-kétujjnyi magasságnál ne terítsük vastagabbra. Ha kihűlt, csak egy selyempapírtvagy papírtörölközőt terítünk az edényekre, hogy levegőzzön a bisalmasajt. Másnapra teljesen megköt, akár át is fordíthatjuk, hogy az alja kerüljön felülre.
  9. Dugjuk el jól, ha sütibe is szeretnénk belőle használni, ha csak nassnak készült, 1-2 nap után már fogyasztható is!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Főzés ideje: 30 p

Minden évben csinálok birsalmasajtot, mert én vagyok a fő rajongója, de a többiek is rájárnak. Többnyire elnassoljuk, mire beletenném valamilyen sütibe. :) Egyébként egyszerűen felkockázva fogyasztjuk, most csak a fotó kedvéért használtam kiszúró formát.

További receptek

Citrusos sárgabarackdzsem

A sárgabarack az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amiből lekvár vagy dzsem készülhet. Ha unod már, hogy mindig ugyanaz az íz fogad az üvegekben, akkor bolondítsd meg egy kis citrussal! Mi ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...