Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Farsangi fánk Tomatotree konyhájából

Farsangi fánk Tomatotree konyhájából
Farsangi fánk Tomatotree konyhájából
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokáig nem mertem kelt tésztával próbálkozni, Anyu annyi buktatót sorolt fel, hogy nem mindegy, milyen a liszt, az alapanyagok hőmérséklete, az élesztő frissessége, a  kelesztés alatti szobahőmérséklet, és így tovább. Elijesztett, na. De aztán egyszer erőt vettem magamon, nehogy már pont a kelt tészta ne menjen!!! És addig faggattam a betartandó "szabályokról", míg minden instrukcióját betartva a fánk is sikerült. És azóta még néhányszor, egyre nagyobb bátorsággal vágtam bele.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A sütéshez

A tálaláshoz

ajánlat

Fontos, hogy a gyúródeszkán alul lévő oldalt süssük először, feltétlenül fedő alatt, kis mélyedéssel a közepén. Miután átfordítottuk, fedő nélkül süssük tovább. Az 1-2 evőkanál rum ahhoz kell, hogy ne szívja magába a tészta az olajat sütés közben (a rum helyettesíthető vodkával, barackpálinkával, stb.).

 

 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1,5-2 dl langyos tejben 1 kk cukorral felfuttatjuk.
  2. A szobahőmérsékletű lisztet, tojássárgáját, a porcukrot egy dagasztótálba rakjuk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és a robotgép dagasztóspiráljával nekilátunk a dagasztásnak. Menet közben még hozzáadunk annyi tejet, amennyit felvesz, és hólyagosra dagasztjuk, amíg a tészta az edény falától elválik.
  3. Ekkor belekeverünk még 1-2 ek rumot, majd a folyékonyra olvasztott, de nem meleg vajat.
  4. Konyharuhával letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
  5. Az 1 óra elteltével kinyújtjuk és egy pohárral  kiszaggatjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk, és ha másként nem megy, kézzel nagyjából a kiszaggatott méretűhöz hasonló darabokat kerekítünk belőlük.
  6. A  fánkokat letakarva a gyúrótáblán még egy fél órát pihentetjük.
  7. Fél óra elteltével olajat forrósítunk, és annyi fánkot teszünk a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér. Fedő alatt azt a felét sütjük meg először, amelyik a gyúródeszkán felül volt, úgy hogy a közepüket egy kissé benyomjuk a hüvelykujjunkkal. Nagyon hamar 1-2 perc alatt aranybarnára sül, vigyázzunk, meg ne égessük! Átfordítjuk a másik oldalára, és ezt már fedő nélkül sütjük szépre, ez is gyorsan megy. (Ebből a mennyiségből 6-7 cm átmérőjű pohárral szaggatva 30 db fánk lesz. Nem óriások, de finom, szalagosak.)
  8. Ízlés szerint porcukorral, lekvárral kínáljuk!
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 326
elküldve: 0
receptkönyvben: 30
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Tomatotree

Mióta szakács: 2011.10.09.
253 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, hanuka, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

farsangi fánk ahogy Anyutól tanultam, rumos fánk, farsangi szalagos fánk

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1258
finomliszt 25 dkg
rétesliszt 25 dkg
tojássárgája 2 db
porcukor 5 dkg
tej 5 dl
élesztő 2.5 dkg
vaj 5 dkg
rum 2 ek
napraforgó olaj 5 dl
lekvár/ dzsem 20 dkg
porcukor 10 dkg