Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tzatziki - görög uborkamártogatós

Tzatziki - görög uborkamártogatós
Tzatziki - görög uborkamártogatós
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Népszerű nálunk a gyros, olykor pitában, de legtöbbször körettel. E nélkül a mártás nélkül egyenesen elképzelhetetlen.

Ha véletlenül a hús előbb elfogy, a maradék mártás pirítósra kenve is kelendő vagy hasábokra vágott nyers zöldségekkel (sárgarépa, jégcsapretek, kaliforniai paprika, stb.) fogyasztható.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A hozzávaló arányai elég  rugalmasan kezelhetők.  A márványsajtkrém és a tejföl mennyisége nem szentírás,  csak irányadó, szerethetjük fokhagymásabban vagy kevésbé.  És olajbogyóval is díszíthetjük.

Szezonban persze olcsóbb az uborka és friss kaprot is vehetünk. Nekem mindig van lefagyasztva apróra vágott kaprom.  Egy régi jégkockatartóba rakom, kevés vízzel eloszlatom, majd az elválasztó műanyagrácsot  beleteszem. Ha megfagyott, egyesével kipattintom és folpackba csomagolom,  így megy vissza a mélyhűtőbe egy zacskóban. Sokkal intenzívebb az íze, mint a szárított kaporé, de jobb híján az is megteszi.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kígyóuborkát megmossuk, pár karikát félreteszünk a díszítéshez, a maradékot pedig szálasra lereszeljük. (Én az almareszelőn szoktam.) Besózzuk, fél óráig állni hagyjuk a sóban.
  2. Közben a diót mozsárban darabosra törjük, és egy akkora tálkába tesszük, amiben majd az egész mártás elfér.
  3. A fokhagymát melléreszeljük, és  ráöntjük az olívát, hogy alaposan kijöjjenek az ízek. Rövid pihenő után hozzáadjuk a márványsajtos krémet és a tejfölt, kb. 1 ek citromlevet, borsot őrlünk rá, villával alaposan elkeverjük.
  4. Az uborkát jó alaposan kinyomkodjuk, mert eddigre levet eresztett a sótól. Belekeverjük a tejfölös-krémsajtos masszába, és legvégül kaprot is hozzáadjuk. Megkóstoljuk, és ízlésünknek megfelelően még kaphat sót, borsot, citromlevet.
  5. A mártást uborka karikákkal díszítjük, majd tálalás előtt behűtjük.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 34 078
elküldve: 16
receptkönyvben: 573
elkészítve: 23/28
Facebookon megjelent: -

szakács

Tomatotree

Mióta szakács: 2011.10.09.
255 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: görög
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szósz
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

tzatziki, uborkasaláta, tejfölös tzatziki

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-02-28 09:13

Nagyon guszta,- húúú, most ennék belőle, szeretem. :-))
Látom, a tavaszt már Te is várod, ha jól gondolom:-))
Egyre több a színes zöldséges étel, vagy hidegtál:-))
Jöjjön a tavasz, recept elmentve.
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

Tomatotree
Tomatotree / Tomatotree Tue, 2012-02-28 14:48

Ha jól meggondoljuk, a Húsvét sincs már olyan messze! Muszáj rá készülni! És ez speciel még a böjtbe is belefér! :D

411
kígyóuborka 1 db
vajkrém 25 dkg
tejföl 2 dl
dió 0.5 marék
fokhagyma 3 gerezd
olívaolaj 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
citromlé 1 fél citromból nyert
kapor 1 ek