adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
413
Kalória
3.8g
Fehérje
10.5g
Szénhidrát
40.3g
Zsír
135.5g
Víz
29.5g
Koleszterin
776mg
Élelmi rost
3.6g
Cukor
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 21% Zsír
Összesen
413
kcal
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 21% Zsír
Összesen
1652
kcal
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 40.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 197.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 10.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 135.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Összesen
413
kcal
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.1 g
Zsír
-
Összesen 161.2 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 118 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 790.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 299 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 96 mg
-
Foszfor 306 mg
-
Nátrium 74 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 41.9 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 541.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 279 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 77 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 242 micro
-
α-karotin 43 micro
-
β-karotin 227 micro
-
β-crypt 104 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 103 micro
Összesen
1652
kcal
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.7 g
Zsír
-
Összesen 17.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 86.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 34 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 4.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
Víz
-
Összesen 59.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Összesen
180
kcal
Elkészítés
- A kígyóuborkát megmossuk, pár karikát félreteszünk a díszítéshez, a maradékot pedig szálasra lereszeljük. (Én az almareszelőn szoktam.) Besózzuk, fél óráig állni hagyjuk a sóban.
- Közben a diót mozsárban darabosra törjük, és egy akkora tálkába tesszük, amiben majd az egész mártás elfér.
- A fokhagymát melléreszeljük, és ráöntjük az olívát, hogy alaposan kijöjjenek az ízek. Rövid pihenő után hozzáadjuk a márványsajtos krémet és a tejfölt, kb. 1 ek citromlevet, borsot őrlünk rá, villával alaposan elkeverjük.
- Az uborkát jó alaposan kinyomkodjuk, mert eddigre levet eresztett a sótól. Belekeverjük a tejfölös-krémsajtos masszába, és legvégül kaprot is hozzáadjuk. Megkóstoljuk, és ízlésünknek megfelelően még kaphat sót, borsot, citromlevet.
- A mártást uborka karikákkal díszítjük, majd tálalás előtt behűtjük.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 20 p
Népszerű nálunk a gyros, olykor pitában, de legtöbbször körettel. E nélkül a mártás nélkül egyenesen elképzelhetetlen. Ha véletlenül a hús előbb elfogy, a maradék mártás pirítósra kenve is kelendő vagy hasábokra vágott nyers zöldségekkel (sárgarépa, jégcsapretek, kaliforniai paprika, stb.) fogyasztható.