Május elseje egyet jelent az év első bográcsozásával. És mi más főhetne a tűz felett, mint egy isteni, finom gulyásleves! De ha nincs bográcsotok, akkor se bánkódjatok, megoldjuk, csak tartsatok velünk!
Klasszikus gulyáslevesek
Persze mindenkinek van egy gulyásleves receptje, amire esküszik, azért alapszabályok itt is vannak, melyeket illik betartani. Az igazi gulyásleves ismertetőjegyei: marhahús (lehetőleg lábszár), sertészsír, zöldségek (sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem, zeller, ókrumpli, nyáron paradicsom is), csipetke és persze csípjen is.
Kipróbálásra érdemes különféle változatok
- a csángó gulyásleves savanyú káposztával és rizzsel készül,
- a kolozsvári verzió fejes káposztával,
- míg a szerb gulyáslevesbe kelkáposzta kerül,
- a csikós gulyásba pedig csipetke helyett laskatészta,
- és igen, létezik sörrel készülő gulyásleves is.
A marhahúson túl
Bár nem számítanak valódi gulyáslevesnek, nagy népszerűségnek örvendenek a csirkéből, pulykából készülő változatok is.
Húsmentes napokra: hamis gulyásleves