Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gulyásleves 3.

Gulyásleves 3.
Gulyásleves 3.
85 perc / előkészület: 10 perc főzés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Néhány napja a családfő bejelentette, hogy rendelt marhahúst, én ugyanis gulyást fogok főzni. Megtisztelőnek éreztem, hogy én képviselem a magyar gasztronómiát a ködös Albion fritzek lakta házában, de kicsit meg is ijedtem, ugyanis sosem csináltam még gulyást. Rengeteg receptet megnéztem, ez szimpatikusnak tűnt, s mint kiderült, nem csalt a megérzésem. Irtó finom lett! És ami még jó benne, hogy tényleg 4 személyes adag, nem bográcsra méretezett, bárki elkészítheti otthon.


hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A galuskához

ajánlat

Kívül ropogós, belül puha, lágy, friss fehér kenyér, hm... Meg persze egy pohár jó kis vörösbor.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát apróra vágjuk, a húst felkockázzuk, a paprikát csíkokra szeljük. A paradicsomot leforrázva megszabadítjuk héjától, és feldaraboljuk.
  2. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd megszórjuk a pirospaprikával (óvatosan, oda ne égen!), hozzáadjuk a húst, s pár percig nagy lángon, folyamatosan kevergetve pirítjuk.
  3. Ekkor hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, sózzuk, s lefedve, kis lángon, saját levében addig pároljuk, míg a hús megpuhul. Ez kb. 1 óráig tart. Ha levét elfővi, pótoljuk. (Én 3-4-szer öntöttem hozzá 1-1 dl vizet az egy óra folyamán.)
  4. Ez az idő pont elég rá, hogy a répákat megpucoljuk és karikákra szeljük, a krumplit is megpucoljuk, s felkockázzuk.
  5. És, hogy elkészítsük a marhahús-alaplevet, s a galuskát. Ehhez a tojást enyhén felverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz (kb. 3 ek), végül pedig lobogó vízbe szaggatjuk és megfőzzük.
  6. Mikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, felengedjük az alaplével (ha nem fedi el a sűrűjét, vizet is adunk hozzá), köménnyel ízesítjük, s tovább főzzük, míg minden meg nem puhul (kb. 15 perc).
  7. Fedő nélkül forraljuk, nem árt, ha kis lé el is párolog. A vége előtt pár perccel beletesszük a galuskát.
  8. Tálalás előtt (mely persze finom kenyérrel történik) sóval, borssal ízesítjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 116 403
elküldve: 13
receptkönyvben: 562
elkészítve: 24/34
Facebookon megjelent: 1

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gulasch

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fókanyuszi
Fókanyuszi Sun, 2014-08-03 17:19

Isteni lett, csak ajánlani tudom :-)
Én annyit csináltam másként, hogy miután kicsit megpirítottam a marhahúst, utána kuktában vaj puhára pároltam, mert sajnos nem volt sok időm :-)

niky 82
niky 82 Wed, 2012-10-17 11:35

SZIA! Azzal a céllal jöttem erre az oldalra hogy a holnapi menut össze állitsam . hát a te levesedre esett a választásom ! Köszi hogy közzé tetted! :)

alfaniki
alfaniki Mon, 2011-11-28 16:07

Ma ebédre a te Gulyásrecepted alapján főztem a levest... nagyon finom lett,és csak 1 tányérral való maradt,a többit mind megettük :) nálunk nincs fehérrépa ,így zeller szárat és levelet vagdostam a levesbe ,ami jól kihozta az ízeket :) Csipetkét is most csináltam először és olyan lett pont mint a tied a képen :)

Gregor
Greg / Gregor Thu, 2014-09-25 19:32

Olajjal és leveskockával én se főznék gulyást. De akinek tetszik egye!

BobMaster
BobMaster Fri, 2012-08-10 17:42

Nem reklámként, de a DM-ben kapható bio leveskockákból egész jó alaplevelet lehet varázsolni.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-03-05 10:25

Amit csipetke néven közreadtál, az bizony galuska :o)
A csipetke ugyanis keményre, rugalmasra gyúrt tojásos, lehetőleg víz hozzáadása nélkül gyúrt tészta, amit lobogva forró vízbe, vagy közvetlenül a levesbe csipked a szakács. Innen a neve is.

durcs
Durcsó / durcs Fri, 2010-03-05 16:34

Köszönöm a kedves eligazítást, javítottam. Így már senkit nem vezetek félre!

326
marhahús 40 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
napraforgó olaj 2 ek
paprika 1 közepes db
paradicsom 1 közepes db
fűszerpaprika 1 kk
sárgarépa 13 dkg
fehérrépa 12 dkg
burgonya 30 dkg
marha alaplé 1 l
őrölt fűszerkömény 2 csipet
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tojás 1 db
finomliszt 3 evőkanál
1 csipet