hozzászólások (2)

leírás

Ez, az Ázsia trópusi és szubtrópusi éghajlatú területein, valamint Délkelet-Afrikában őshonos gabonaféle, az emberiség alapvető tápláléka. Számos fajtája létezik: fehér-és barnarizs, kerek szemű, hosszú szemű, hosszan fövő, félkeményre, puhára fövő stb. Fajtája meghatározza optimális elkészítési módját. Például rizottóhoz a legjobb a carnaroli, vialone nano, vagy arborio rizs használata (nagy szemű, magas keményítőtartalmú, félkeményre fövő fajták ezek, melyek nedvesek, levesek maradnak).

Az arborio rizs például egy különösen kedvelt rizsfajta, melyet manapság már szinte mindenhol lehet kapni. Nevét egy Vercelli régióban található helység után kapta, ahol először - 1946-ban - termesztették. Mivel a szemek meglehetősen nagyok, az Arborio rizst különös gondoskodással főzzük, és ha az edényt a tűzhelyről levettük, lefedve hagyjuk még pár percig pihenni. Ezt az eljárást - miközben a rizs még krémesebb, bársonyosabb lesz -, hívják mantecare -nak. Az Arborio rizs bármely rizottó elkészítéséhez alkalmas.

A barnarizs képviseli a legharmonikusabb, legkiegyensúlyozottabb élelmiszerünket. A legkönnyebben emészthető gabona. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Az emberiség jelentős része, keleten évezredek óta ezen a gabonafélén él. De csak a hántolatlan, barnarizs formájában értékes a rizs, csak így jelent igazi táplálékot. Fehérrizs előállítása során lehántolják az egész rizsszemet, mely során külső burkát eltávolítják, megfosztva a rizst a vitaminoktól, ásványi anyagoktól és a rostoktól; így egy üres kalóriaforrássá válik. A barnarizs élettani hatásai:
- Jó hatással van fogyasztása keringési, emésztési bántalmak esetén - kimerültség, fokozott stressz esetén- magas vérnyomás csökkentésére
- hasmenés ellen, magas láz esetén
- jótékony hatást gyakorol az egész bélcsatornára, nyugtatja és tisztítja
- bőrbetegségeknél, hajhullás esetén is érdemes fogyasztani
- nem hízlal, jótékonyan hat a vérzsír és vérkoleszterin szintre
- segíti a veseműködést, gátolja a vesekőképződést
- méregtelenít, segíti a salakanyagokat eltávolítani a szervezetből
- az idegrendszerre nyugtató hatást gyakorol
Értékes B-vitaminok vannak héjrétegében. Ezenkívül tartalmaz fehérjét, rostot, cinket, folsavat, E- és B vitamint, kalciumot.
Elkészítés: Fontos! Elkészítés előtt finom szűrőben folyóvíz alatt át kell mosni.  Ajánlatos beáztatni 8-12 órára, így hamarabb elkészül, puhább, élvezhetőbb lesz. 2,5 – szeres mennyiségű vízzel főzzük 45 percig, max 1 óráig.
Ajánlott fűszerek hozzá: lestyán, curry, sáfrány, majoránna, kakukkfű.

mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Gyári csomagolásban, száraz, sötét helyen.

Rizs alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (2)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        inf3rno
        inf3rno / inf3rno cs, 2013-03-07 17:18

        Az elkészítési mód azért nem ennyire egyszerű...

        Szükség van egy szűrőre, egy akkora edényre, amiben kb 5cm magasan lesz a rizs, hozzá üveges fedőre, illetve egy pohárra, amivel térfogatot tudunk mérni.
        Kiválogatjuk a rizst, megmossuk, lecsöpögtetjük, majd kevergetés mellett olajon megpirítjuk.
        A hozzáadott víz mennyisége attól függ, hogy milyen végeredményt akarunk elérni. Valamennyi víz a mosásnál is rátapad a rizsre, érdemes azt is beleszámolni a víz mennyiségbe, vagy nem mosni. Ha pergős rizst szeretnénk, akkor egy pohár fehér rizshez két pohár víz kell, ha összetapadósat, akkor legfeljebb két és fél pohár. A barna rizsnél más a helyzet, mivel annak körülbelül 15%-a héj, ami a keményítővel ellentétben nem szívja fel a vizet. Ezért a barna rizsnél egy harmad pohárral kevesebb vizet kell hozzáadnunk ha ugyanazt az eredményt szeretnénk elérni, mint fehér rizzsel.
        A főzésnél az elején lehet nagy lángon melegíteni, amíg felforr, utána viszont takarékon kell főzni körülbelül fél órát. Ha nincs lyuk a fedőn, akkor hagyni kell egy pici rést, ahol távozhat a gőz.
        Akkor van kész, ha az üvegfedőn át látjuk, hogy elforrt a tetejéről a víz, és "kráterek" alakultak ki. Ilyenkor elzárjuk a gázt alatta, és hagyjuk még legalább egy negyed órát pihenni, hogy felszívja a maradék vizet.