Rizs

Rizs

Leírás

Ez, az Ázsia trópusi és szubtrópusi éghajlatú területein, valamint Délkelet-Afrikában őshonos gabonaféle, az emberiség alapvető tápláléka. Számos fajtája létezik: fehér-és barnarizs, kerek szemű, hosszú szemű, hosszan fövő, félkeményre, puhára fövő stb. Fajtája meghatározza optimális elkészítési módját. Például rizottóhoz a legjobb a carnaroli, vialone nano, vagy arborio rizs használata (nagy szemű, magas keményítőtartalmú, félkeményre fövő fajták ezek, melyek nedvesek, levesek maradnak). Az arborio rizs például egy különösen kedvelt rizsfajta, melyet manapság már szinte mindenhol lehet kapni. Nevét egy Vercelli régióban található helység után kapta, ahol először - 1946-ban - termesztették. Mivel a szemek meglehetősen nagyok, az Arborio rizst különös gondoskodással főzzük, és ha az edényt a tűzhelyről levettük, lefedve hagyjuk még pár percig pihenni. Ezt az eljárást - miközben a rizs még krémesebb, bársonyosabb lesz -, hívják mantecare -nak. Az Arborio rizs bármely rizottó elkészítéséhez alkalmas. A barnarizs képviseli a legharmonikusabb, legkiegyensúlyozottabb élelmiszerünket. A legkönnyebben emészthető gabona. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Az emberiség jelentős része, keleten évezredek óta ezen a gabonafélén él. De csak a hántolatlan, barnarizs formájában értékes a rizs, csak így jelent igazi táplálékot. Fehérrizs előállítása során lehántolják az egész rizsszemet, mely során külső burkát eltávolítják, megfosztva a rizst a vitaminoktól, ásványi anyagoktól és a rostoktól; így egy üres kalóriaforrássá válik. A barnarizs élettani hatásai: - Jó hatással van fogyasztása keringési, emésztési bántalmak esetén - kimerültség, fokozott stressz esetén- magas vérnyomás csökkentésére - hasmenés ellen, magas láz esetén - jótékony hatást gyakorol az egész bélcsatornára, nyugtatja és tisztítja - bőrbetegségeknél, hajhullás esetén is érdemes fogyasztani - nem hízlal, jótékonyan hat a vérzsír és vérkoleszterin szintre - segíti a veseműködést, gátolja a vesekőképződést - méregtelenít, segíti a salakanyagokat eltávolítani a szervezetből - az idegrendszerre nyugtató hatást gyakorol Értékes B-vitaminok vannak héjrétegében. Ezenkívül tartalmaz fehérjét, rostot, cinket, folsavat, E- és B vitamint, kalciumot. Elkészítés: Fontos! Elkészítés előtt finom szűrőben folyóvíz alatt át kell mosni. Ajánlatos beáztatni 8-12 órára, így hamarabb elkészül, puhább, élvezhetőbb lesz. 2,5 – szeres mennyiségű vízzel főzzük 45 percig, max 1 óráig. Ajánlott fűszerek hozzá: lestyán, curry, sáfrány, majoránna, kakukkfű.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Gyári csomagolásban, száraz, sötét helyen.

100g Rizs

fehérjetartalom

6.5 g

zsírtartalom

0.439 g

szénhidráttartalom

79.15 g

víztartalom

13.29 g

Hány kalória

gramm

rizs?

Top ásványi anyagok

Foszfor

95 mg

Magnézium

23 mg

Vas

4.23 mg

Kalcium

3 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.171 g

Niacin - B3 vitamin

4.113 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.287 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.565 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

6.5 g

Zsír

telített zsírsav

0.14 g

egyszeresen telített zsírsav

0.161 g

többszörösen telített zsírsav

0.138 g

ásványi anyagok

Kalcium

3 mg

Vas

4.23 mg

Magnézium

23 mg

Foszfor

95 mg

Nátrium

1 mg

Cink

1.1 mg

Réz

0.21 mg

Mangán

1.037 mg

Szelén

15.1 µg

szénhidrát

rost

2.8 g

víz

13.29 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.565 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.048 mg

Niacin - B3 vitamin

4.113 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.287 mg

Folát

231 µg

Folsav

225 µg

B6 vitamin

0.171 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek