6 ízfokozó alapanyag a kamrából, ha unalmasnak találod a főztöd

Az egyik legőrjítőbb dolog, amikor a főzés végén kóstolgatjuk az ételt, és nem tudjuk eldönteni, hogy mi hiányzik belőle. Ez a néhány hozzávaló segíthet ebben, képesek ugyanis a semmiből ízeket varázsolni.

Akár ízfokozó alapanyagnak is nevezhetnénk őket, a szó legjobb értelmét használva. Olyan hozzávalók ezek, amelyekkel kis mennyiségben is intenzív hatást érhetünk el. Sós, édes vagy savanyú, bármelyik alapízt képesek felerősíteni. Ráadásul könnyen beszerezhetők, és nem is túl drágák: minden kamrában ott a helye ennek a néhány ízfokozó alapanyagnak.

Ízfokozó alapanyagok a kamrából, ha unalmasnak találod a főztöd

Szárított paradicsom

Ugyan nem valószínű, hogy amit a boltban veszünk, a szicíliai napon érett, így is szinte érezhetjük benne ezt a gazdag mélységet. A paradicsom nyersen is rengeteg ízt hordoz magában, kiszárítva ezek még intenzívebben előjönnek.

Mivel olajban áll, nehezen romlik meg, hosszabb ideig is kibírja a hűtőben. Ráadásul az üvegben maradt fűszeres olajat is használhatjuk főzésre. Ezzel dupla annyi ízt kapunk.

Vágjuk apróra, hogy alaposan átadja sós erejét a ragunak, levesnek, szendvicskrémnek.

Szárított gomba

Egy másik versenyző a szárított kategóriában, a gomba szintén csodákra képes a konyhában. A szárítás folyamata elmélyíti az ízeket, amelyek a nedvesség hiányában sokkal jobban érezhetők.

A legjobb úgy használni a szárított gombát, hogy egy kis tálban forró vizet öntünk rá. Ezzel két dolgot érünk el: könnyebben fel tudjuk majd aprítani és egy elképesztően ízletes „gomba-alaplevet” is kapunk.

Mind a felaprított gombát, mind a levét öntsük a készülő ételhez. Levesek esetében persze nem muszáj ezt a plusz lépést megtennünk, egyenesen mehet bele a gomba.

Szardella

Nem biztos, hogy minden háztartásban van ebből a halból, pedig az ízesítés bajnoka. Egy kis üveg akár hónapokig is kitart, a tartalma annyira intenzíven sós.

Olaszos, paradicsommal készülő fogások vagy tejszínes tészták szószában jól megbújik, és felfokozza az ízeket.

Olajbogyó

A sós-savanykás bogyók hidegen és melegen is ugyanolyan erősen visszaköszönnek, ha főzünk velük. Ez azért szerencse, mert nemcsak ragukat, de például ízetlen salátákat is megmenthetünk vele.

Torma

Ha szeretnénk egy kis csípős rúgást valamibe, de tartunk a chili túlzott erejétől, használjunk tormát. Épp annyira fogja befűteni a főztünket, hogy megérezzük, mellette mégis kellemes ízélményt ad.

Ha unalmas a salátaöntet, egyhangú a krémleves, egy kevés tormával orvosolhatjuk.

Méz

Édesíteni nem csak cukorral lehet, sőt jobban is járunk, ha helyette inkább mézet használunk. Komplexebb íze sós fogásokban is előnyös: amikor egy recept cukrot kér, improvizáljunk, tegyünk bele ugyanannyi mézet.

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Maximális ízek a konyhában:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek