4 zöldség, ami főzve egészségesebb, mint nyersen

A zöldségek általában frissen a legegészségesebbek, de vannak olyanok, amelyeknek szó szerint jót tesz a főzés.

Közismert tény, hogy bizonyos ételek vitamin- és fitonutrienstartalma lecsökken a sütés-főzés következtében, azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy minél feldolgozottabb az adott növény, annál gyorsabb vércukorszint-emelkedést válthat ki. Ettől függetlenül akadnak mégis olyan fajták, amik főzés után még egészségesebbek lehetnek, méghozzá azért, mert így az értékes tápanyagaik hozzáférhetőbbé válnak a szervezet számára.

Paradicsom

Kutatások szerint a hőkezelésnek köszönhetően a paradicsom több likopint tartalmaz, azonban a C-vitamin-tartalma csökken. A paradicsom a likopinnak köszönheti vörös színét. Ez egy antioxidáns hatású vegyület, amit a szabad gyökök elleni védelem mellett a rákos megbetegedések, különösen a csont-, a tüdő- és a prosztatadaganat, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével is kapcsolatba hoztak a vizsgálatok.

Répa

A sárgarépa nyersen fogyasztva is kiváló tápanyagforrás, azonban megfőzve javul a béta-karotin felszívódása. Azonban csak úgy, mint a paradicsomnál, a répánál is ugyanaz a helyzet: főzés hatására csökken a C-vitamin-tartalma. A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, ami fontos a látás, illetve a bőr egészségének szempontjából, továbbá az immunrendszert is támogatja.

Kelkáposzta

A kelkáposzta egy kicsit kakukktojás a többi zöldség mellett, ugyanis ez a zöldség azért szerepel a listán, mert nyersen fogyasztva befolyásolhatja a pajzsmirigy működését, például úgy, hogy az ahhoz szükséges jód felszívódását rontja goitrinektartalma miatt. Ez hőkezeléssel csökkenthető, bár erre leginkább a pajzsmirigyzavarral élőknek érdemes figyelniük.

Spenót

A spenótot a legtöbben főzelékben fogyasztják, de vannak, akik salátába is szívesen teszik. Mivel a spenót főzve nagyon összeesik, ezért ilyen állapotában sokkal többet meg tudunk enni belőle, ezáltal több folsavat jutattunk a szevezetünkbe.


Még több zöldség:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...