4 zöldség, ami főzve egészségesebb, mint nyersen

A zöldségek általában frissen a legegészségesebbek, de vannak olyanok, amelyeknek szó szerint jót tesz a főzés.

Közismert tény, hogy bizonyos ételek vitamin- és fitonutrienstartalma lecsökken a sütés-főzés következtében, azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy minél feldolgozottabb az adott növény, annál gyorsabb vércukorszint-emelkedést válthat ki. Ettől függetlenül akadnak mégis olyan fajták, amik főzés után még egészségesebbek lehetnek, méghozzá azért, mert így az értékes tápanyagaik hozzáférhetőbbé válnak a szervezet számára.

Paradicsom

Kutatások szerint a hőkezelésnek köszönhetően a paradicsom több likopint tartalmaz, azonban a C-vitamin-tartalma csökken. A paradicsom a likopinnak köszönheti vörös színét. Ez egy antioxidáns hatású vegyület, amit a szabad gyökök elleni védelem mellett a rákos megbetegedések, különösen a csont-, a tüdő- és a prosztatadaganat, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével is kapcsolatba hoztak a vizsgálatok.

Répa

A sárgarépa nyersen fogyasztva is kiváló tápanyagforrás, azonban megfőzve javul a béta-karotin felszívódása. Azonban csak úgy, mint a paradicsomnál, a répánál is ugyanaz a helyzet: főzés hatására csökken a C-vitamin-tartalma. A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, ami fontos a látás, illetve a bőr egészségének szempontjából, továbbá az immunrendszert is támogatja.

Kelkáposzta

A kelkáposzta egy kicsit kakukktojás a többi zöldség mellett, ugyanis ez a zöldség azért szerepel a listán, mert nyersen fogyasztva befolyásolhatja a pajzsmirigy működését, például úgy, hogy az ahhoz szükséges jód felszívódását rontja goitrinektartalma miatt. Ez hőkezeléssel csökkenthető, bár erre leginkább a pajzsmirigyzavarral élőknek érdemes figyelniük.

Spenót

A spenótot a legtöbben főzelékben fogyasztják, de vannak, akik salátába is szívesen teszik. Mivel a spenót főzve nagyon összeesik, ezért ilyen állapotában sokkal többet meg tudunk enni belőle, ezáltal több folsavat jutattunk a szevezetünkbe.


Még több zöldség:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek