4 zöldség, ami főzve egészségesebb, mint nyersen

A zöldségek általában frissen a legegészségesebbek, de vannak olyanok, amelyeknek szó szerint jót tesz a főzés.

Közismert tény, hogy bizonyos ételek vitamin- és fitonutrienstartalma lecsökken a sütés-főzés következtében, azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy minél feldolgozottabb az adott növény, annál gyorsabb vércukorszint-emelkedést válthat ki. Ettől függetlenül akadnak mégis olyan fajták, amik főzés után még egészségesebbek lehetnek, méghozzá azért, mert így az értékes tápanyagaik hozzáférhetőbbé válnak a szervezet számára.

Paradicsom

Kutatások szerint a hőkezelésnek köszönhetően a paradicsom több likopint tartalmaz, azonban a C-vitamin-tartalma csökken. A paradicsom a likopinnak köszönheti vörös színét. Ez egy antioxidáns hatású vegyület, amit a szabad gyökök elleni védelem mellett a rákos megbetegedések, különösen a csont-, a tüdő- és a prosztatadaganat, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével is kapcsolatba hoztak a vizsgálatok.

Répa

A sárgarépa nyersen fogyasztva is kiváló tápanyagforrás, azonban megfőzve javul a béta-karotin felszívódása. Azonban csak úgy, mint a paradicsomnál, a répánál is ugyanaz a helyzet: főzés hatására csökken a C-vitamin-tartalma. A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, ami fontos a látás, illetve a bőr egészségének szempontjából, továbbá az immunrendszert is támogatja.

Kelkáposzta

A kelkáposzta egy kicsit kakukktojás a többi zöldség mellett, ugyanis ez a zöldség azért szerepel a listán, mert nyersen fogyasztva befolyásolhatja a pajzsmirigy működését, például úgy, hogy az ahhoz szükséges jód felszívódását rontja goitrinektartalma miatt. Ez hőkezeléssel csökkenthető, bár erre leginkább a pajzsmirigyzavarral élőknek érdemes figyelniük.

Spenót

A spenótot a legtöbben főzelékben fogyasztják, de vannak, akik salátába is szívesen teszik. Mivel a spenót főzve nagyon összeesik, ezért ilyen állapotában sokkal többet meg tudunk enni belőle, ezáltal több folsavat jutattunk a szevezetünkbe.


Még több zöldség:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...