Ha így készíted, garantáltan tökéletes és ízletes lesz a bulgur

Manapság egyre népszerűbb alapanyag a bulgur, hiszen egyre többen merik otthon is elkészíteni, nem csak a gyrososnál kikérni. De hogyan készül a tökéletes bulgur? Mutatjuk!

A bulgur nem más, mint tört búza: a búzát előfőzés után megszárítják, majd összetörik. A közel-keleti és török konyhában kedvelt alapanyag, mostanra pedig annyira népszerű lett itthon is, hogy a legtöbb áruházlánc boltjain is megtalálhatod - ráadásul alig drágább, mint a rizs.

A bulgur rendkívül hasznos tápanyagokat tartalmaz

Sok jó kis helyen

A bulgur rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, többek között tele van vassal, magnéziummal, cinkkel, rézzel, mangánnal, rosttal, foszforral, B3-vitaminnal és káliummal. Alacsonyabb kalóriatartalmának és lassabb felszívódásának köszönhetően a fogyókúrázók is szívesen fogyasztják egyszerű köretként vagy a salátájukba keverve. Magas rosttartalmának köszönhetően jót tesz az emésztésnek, így rendszeres fogyasztása ajánlott székrekedéssel, illetve gyenge emésztéssel küzdőknek.

Hogy hogyan érdemes elkészíteni?

1. lépés: Pirítsd!

A bulgurt nem muszáj átmosni, mielőtt elkezded megfőzni, azonban érdemes egy száraz serpenyőben felhasználás előtt némi olívaolajon lepirítani, hogy jobb legyen az állaga.

2. lépés: Főzés

Miután megpirítottad, ideje megfőzni. 1 bögrényi bulgurhoz 2 bögre vizet tegyél. Lényegében ugyanúgy, mint a sima rizsnél.

Forrald fel közepes lángon, adj hozzá egy kevéske sót és borsot, majd vedd vissza kislángra, és rakj rá fedőt!

A bulgurt akár fogyókúrázók is fogyaszthatják

3. lépés: Várj!

A főzési idő 15-25 perc közé tehető, a lényeg, hogy csak akkor kapcsold le a lángról, amikor teljesen elfőtte a vizét.

4. lépés: Utolsó simítások

Ha letelt az idő, és lekapcsoltad a gázt, akkor teríts a lábas tetejére két konyharuhát, majd hagyd így állni körülbelül 15-20 percig. Ezek után bátran tálalhatod köretként, kihűlve salátákba, de akár rakott egytálételekbe is teheted.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több bulguros receptötlet:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek