Ezek a legjobb ételek szorulás ellen

Ha ritkábban látogatod a vécét, mint kellene, az alábbi ételek segíthetnek.

Előfordul, hogy az ember kevesebbet jár vécére, mint amennyi ideális volna. Ilyenkor, ha nem betegség okozza a problémát, akár a megfelelő ételekkel is orvosolható a dolog. Az alábbiakat például érdemes kipróbálni, mielőtt gyógyszerhez nyúlsz, vagy orvoshoz rohansz a szorulással.

Ezek a legjobb ételek szorulás ellen

Chia magok

Bár arról megoszlik a vélemény, hogy a chiamag mennyire szuperkaja valójában, az biztos, hogy egészséges, és az is, hogy a szoruláson segíthet. Az ok ugyanis ilyenkor jellemzően a túl kevés rost fogyasztása (persze, ha nem áll mögötte valamilyen betegség), a chia pedig tele van vele, sőt, a magok 10-szeresére duzzadnak, ha folyadékkal érintkeznek. A gélszerű állag gyakorlatilag kenőanyagként működik a belekben, és segíti a bélmozgást.

Málna

Az alacsony rostbevitelen segíthet a málna is, amiből egy csészényi 8 gramm oldható rostot tartalmaz. Egyes kutatások szerint a málna olyan jelentős rosttartalommal rendelkezik, hogy potenciálisan megállíthatja a székrekedést, valamint hozzájárulhat az egészséges és egyenletes emésztőrendszeri működéshez.

Lenmag

Az őrölt lenmagról a Nutrition & Metabolism szaklapban megjelent tanulmányban arról számoltak be, hogy némi javulás tapasztalható a székrekedés tüneteiben azoknál a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél, akik naponta kétszer ettek lenmagos sütit, összehasonlítva azokkal a betegekkel, akik csak placebót kaptak.

Az eredményeket annak tulajdonították, hogy a lenmag csökkentheti a glükózszintet – más szóval a cukorszintet a véráramban –, és leegyszerűsítheti a szervezet emésztési folyamatát.

Bab

A bab nemcsak a szellentést segítheti elő, hanem a szorulást is megoldhatja, méghozzá a magas rosttartalma miatt. Mivel a babban lévő rost nem emészthető, elősegítheti a salakanyagok gyorsabb és hatékonyabb átjutását a belekben. Jó hír, hogy nem kell frissnek lennie a babnak, a konzerv megoldás is tökéletes.

Szilva

Biztosan hallottad már életed során, hogy szorulásra szilvát kell enni - ez valóban igaz, nem csak városi legenda, amit a nagymama emlegetett. Kutatások kimutatták, hogy az aszalt szilva enyhítheti a székrekedés tüneteit, javíthatja a székletürítést, és felgyorsíthatja a folyamatot. Ez nem túl meglepő, tekintve, hogy egy csésze aszalt szilvában 12 gramm oldható rost található. Az aszalt szilvát a szorbit vegyület miatt természetes hashajtónak is tekintik.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Címlapról ajánljuk

További cikkek