Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így változtak meg a mindennapi főzési szokásaink a koronavírus miatt

Kétség sem fér hozzá, hogy a koronavírus sokak életét felborította és rövidebb vagy hosszabb távon megváltoztatja. Néhányan főzni sem úgy főzünk, mint régen.

A koronavírus-járvány terjedésének lelassítása és megfékezése érdekében sokan maradtak otthon. Gyökeresen megváltoztak a mindennapi szokásaink, amit ki negatívan, ki pozitívan értékel. A sok hátrány mellett egy előnye biztosan van a bezártságnak, ez pedig az, hogy a konyhában többet sürgölődünk. Tudjuk, olvasóink egy része eddig is naponta főzött, de vannak olyanok, akiknek erre a munka vagy egyéb elfoglaltság miatt nem volt idejük, vagy csak egyszerűen nem volt meg a kellő elhatározás, hogy belevágjanak és megtanulják legalább az alapokat! Ez a járvány következtében megváltozott, házi menzák alakultak, és a home office mellett sokan a főzéssel ütik el a bezártságban töltött időt. Alapjában változtak meg tehát a főzési szokások, több szempontból is.

Tervezhetőbbek a hetek

Az otthon töltött napok tervezést igényelnek, főleg akkor, ha az embernek gyerekei vannak. a napi rutinokat átalakítottuk, most nem kell rohanni az iskolába, a munkába, a barátokhoz, ami nagy baj, de közben mégis sokat tanulhatunk a kialakult helyzetből. Például megtanulhatunk új recepteket, vagy tökéletesíthetjük a hagyományos, magyaros fogások készítését.

A heti menü megtervezése nagy segítség, és nem csak azért, mert így nem kell minden nap  agyalnunk azon a kérdésen: Mit főzzek ma? Előre kitalált étrenddel jobban átlátjuk, milyen alapanyagok fogynak, be tudjuk osztani az egyes élelmiszereket annak érdekében, hogy minél kevesebbet kelljen a boltba menni. Emellett a heti menü abban is segít, hogy előre lássuk, mi az, ami elfogy a jövő hét végére, így az online bevásárlást már ekkor le tudjuk adni. Ez is most elég macerás, tekintve, hogy egyes boltokban két hétre előre sincsenek szabad házhoz szállítási időpontok.

Ez is érdekelhet!

Új internetes élelmiszerüzlet nyílt, mától innen is bevásárolhatunk

A házi kovászolók és kenyérsütők országa lettünk

Visszatértünk a gyökerekhez, amikor dédanyáink és nagymamáink még otthon sütötték a kenyeret. Így tesznek most azok is, akik bezárva töltik a mindennapjaikat. Sokan kísérleteznek, ami abból is látszik, hogy most az oldalunkon a kenyérrecepteket keresitek, de népszerűek a házi kiflik és zsemlék is. Ki az élesztős, ki a kovászos változatot keresi, a lényeg, hogy ne kelljen kimozdulni. Hozzátesszük azért, hogy Budapesten és vidéken több pékség szállít házhoz, támogassátok őket is ebben a nehéz időszakban.

Elindult egyfajta házi kovászforradalom, ha szabad ilyen szóval élnem, miután a legtöbb boltban hiánycikk lett az élesztő. Az emberek elkezdtek kísérletezgetni, kovászt nevelni otthon. Már korábban is népszerű volt a házi kovászkészítés, de a járvány adott egy plusz löketet a kiváncsi hobbiszakácsoknak.

Előbb a friss, utána a tartós

Jobban odafigyelünk arra, hogy miből és mikor főzünk. Sokan halmozták fel az élelmiszert, attól félve, hogy a boltokba hiány lesz, amiről természetesen nincs szó. Az élelmiszert azonban fel kell használni időben, ha nem áll el sokáig. Tudatosabbak lettünk, figyeljük a lejárati időt, az élelmiszerek állapotát, mert most semmi nem végezheti a kukában. 

Nincs kidobott étel!

Sokan odafigyelnek arra is, hogy a lehető legkevesebb maradék menjen kárba. Minden ételnek el kell fogynia, nincs pazarlás! Egyre többen keresik a maradékmentő recepteket, amire itt egy jó példa: 

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!