Hogyan kovászoljunk kenyér nélkül, gluténmentesen?

Ha gluténmentesen szeretnénk megoldani a kovászolást, vagy egyszerűen nincs a kéznél felhasználható alap hozzá, van megoldás.

Gluténmentes kovász, paleo kovász, lehet ezekkel a nevekkel ellátni a kenyér nélküli erjesztő folyamatokat, a lényeg annyi, hogy kenyér nélkül is lehet kovászolni vagy fermentálni zöldségeket, sőt, érdemes is.

A rossz kenyérnél jobb a semmilyen

Mivel nagyon nyugtalanít az a sokféle adalékanyag, amit a kenyerekhez adnak, tavaly semmiképp nem akartam bolti kenyérrel kovászolni, és éppen nem volt itthon más, így megpróbáltam olyan megoldást keresni, amiben egyáltalán nincs kenyér.

A krumpli: működik!

Akkor próbáltam ki először a krumplit, ami őrületesen fura, mégis tökéletesen működőképes megoldásnak bizonyult. A krumplinak nem csak az az előnye a kenyérrel szemben, hogy nem kell attól félni, hogy a hosszú érlelési idő alatt olyasmi is kioldódik a vízbe, amit nem szeretnénk, de sokkal tisztább, szebb lesz a kovászos zöldség leve, nem úszkálnak majd benne zavaros elemek.

Ezt olvastad már?

Élesztő helyett használj erjesztett gyümölcsvizet - megmutatjuk, hogyan készül

Krumpli se

De mi van, ha éppen krumplink sincs otthon, vagy azt szeretnénk, ha mindenféle segédeszköz nélkül indulna be az erjedés folyamata? Ez is lehetséges, csak kicsivel hosszabb idő, több türelem kell hozzá. A végeredmény viszont talán még jobb is lesz, mint azok, amikhez indítót használtunk.

Sós vizes

A fermentálás az egyik legmenőbb eljárás az utóbbi években, és voltaképpen itt is erről van szó. A módszer azonban attól még, hogy divatos, egyáltalán nem új, Anyukám polcán megvan a nyolcvanas évek egész befőzésirodalma, és mind említi, ha nem is ezzel a névvel, hanem “sós vízben eltett” vagy “kenyér nélkül kovászolt” címmel látja el.

Ezt láttad már?

Életemben először úgy nyúltam a gombához, ahogy eddig sosem, és egyáltalán nem volt egyszerű

Laktofermentálás

A technikának az a lényege, hogy míg a kovászos kenyér esetében a kenyérben vagy krumpliban található cukor kezdi meg az erjedést, addig az egyszerű, sós leves tartósításnál a zöldség saját cukortartalma hasznosul, ez indítja el a tejsavas erjedést. Ez a folyamat, amit a Fermentor blogról próbáltam ki először - a kovászolásnál lassabb, akár egy hét is lehet, mire elkészül, viszont utána hónapokig is eláll, az ízei pedig még mélyebbek, még összetettebben savanyúak lesznek.

Lépésről lépésre

A fermentálás ráadásul kevesebb eszközt is igényel: csak üveg, zöldség, só és víz kell hozzá.

  1. A zöldséget megtisztítjuk, darabokra vágjuk.
  2. Egy olyan üvegbe tesszük, amiben kényelmesen elfér.
  3. Felöntőlevet, más néven brine-t készítünk, megint más néven 2 százalékos sóoldatot. Ehhez felforraljuk a vizet és literenként egy csapott evőkanál sót adunk hozzá Hagyjuk lehűlni, majd ezzel öntjük fel a zöldségeket.
  4. A zöldséget valamilyen kerek kistányérral, pohárral vagy egy nagyobb zöldségdarabbal leszorítjuk. Fontos, hogy ne lógjon ki a víz alól.
  5. Lezárjuk, és egyenletes melegben hagyjuk érni: 25-27 fokos hőmérséklet a legjobb neki. Háromnaponta ránézünk. Ha kilóg a víz alól, pótoljuk a vizet.
  6. Három-négy nap után megkóstoljuk, ha már jó, boldogan megesszük, és a hűtőben tartjuk a maradékot. Ha még nem elég savanyú, tovább érleljük a melegben.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...