Koronavírus: ezekre kell figyelned, ha bevásárolni indulsz! 7 szabály, amit tarts be a járvány idején

Bevásárlás után mit kell fertőtleníti és mit nem? Mi az, amit inkább ne tegyél a kosaradba, és mire figyelj, amikor hazaérkezel? Ezekre figyelj a koronavírus-járvány idején!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ha teheted, maradj otthon! Ha pedig muszáj vásárolnod, lehetőség szerint annyi élelmiszert tegyél a kosaradba, ami hosszabb távon is kitart!

Légy következetes!

Mivel az életünk egyik pillanatról a másikra változott meg, ezért nagyon nagy odafigyelést igényel, hogy mikor mit teszünk, és olyan dolgokra is oda kell figyelnünk, amikre eddig nem. Értjük itt ez alatt azt, hogy ha kocsival mész és kesztyűt használsz, nyisd ki a kocsiajtót és a kaput, majd csak a bolt előtt vedd fel a kesztyűt. Ha végeztél, vedd le, dobd egy nejlon zacskóba, majd úgy tedd be a kocsiba, és fertőtlenítsd a kezedet. Ha nem így teszel, akkor hazaérve a kocsiban is fertőtlenítsd a kormányt, a váltót, a biztonsági övet, és mindent, amihez hozzáértél.Hazaérve - ha mosható - mosd ki forró hipós vízben a kesztyűt- minden egyes alkalommal!

Persze, ha nem használsz kesztyűt, az még nem jelenti azt, hogy azonnal megfertőződsz, de miután bevásároltál, és bepakoltad az árut a kocsidba, azonnal fertőtlenítsd a kezedet, csak úgy nyisd ki a kocsit, és fogd meg a kormányt!

Mindkét esetben figyelj arra, hogy ne érj az arcodhoz, a szádhoz és a szemedhez se!

Kerüld a felesleges kontaktusokat!

Ha nincs kocsid, és máshogy nem tudsz eljutni a boltba, kerüld a felesleges kontaktusokat. Ha ismerőst látsz a villamoson, buszon, vagy a boltban, ne legyen lelkiismeret furdalásod, ha nem rohansz oda üdvözölni, és akkor se érezd magad kellemetlenül, ha neked kell arra megkérned őt, hogy ne jöjjön közel hozzád. Aki emiatt megsértődik, az nem értette meg a koronavírus működését, és annak súlyos következményeit: az is fertőzhet, aki tünetmentes.

Ugyanez igaz a bolti dolgozókkal kapcsolatban is: ha segítséget kérsz egy eladótól, de nem tartja a 2 méter távolságot, lépj hátrébb te.A vásárlás végén, ha lehetőséged van rá, válaszd az önkiszolgáló pénztárakat, ahol rendszerint nagyobbak a távolságok, mintha sorba állnál.

Figyelj oda, honnan vásárolsz!

A jelenlegi helyzetben nagyon fontos, hogy ügyelj a higiéniára. De hiába teszel meg mindent, ha mások ezt nem tartják fontosnak: nem egy hentesnél kesztyű nélkül pakolják a húsokat a pultba, és a pékségekben sem tudod, mi történik a kenyérkészítés közben.

A jelenlegi ismeretek szerint a főzés, sütés olyan magas hőfokon történik, amit a koronavírus már nem tud túlélni, de ha elővigyázatos akarsz lenni, akkor a zsemléket, kenyereket, és a különböző pékárukat készítsd el otthon!

UPDATE: Müller Cecília, országos tisztifőorvos a március 21-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nem előre csomagolt termékek - mint például a pékáru - esetében meg kell előzni azt, hogy a vásárlók és az eladók összetapogassák. Mivel erre sajnos, nincs ráhatásunk, így most már duplán igaz:inkább süss otthon!

Íme, néhány bevált receptötlet:

Tusolj le!

Miután bevásároltál, és megérkeztél haza, vedd le a cipődet a bejárat előtt, tedd le egy pillanatra a cekkereidet, és az előre kikészített fertőtlenítős vízbe márts egy rongyot, és töröld át a talpát is, majd hagyd kint.

Ezután tedd le a cekkereidet, vesd le a kabátodat - lehetőség szerint külön tárolva akaszd fel -, és mosd meg a kezedet. Vesd le az utcai ruhádat, és vagy azonnal mosd ki, vagy tedd ki a napra szellőzni – hagyd is kint, amíg csak tudod. Olasz, spanyol és dél-koreai területen élők beszámolói alapján sokan azt tartják a legbiztonságosabbnak, hogy amíg nem mossák ki az utcai ruháikat egy nejlonzsákba teszik azokat.

A tusolást és hajmosást is javasolják, mert a hajadon és a bőrödön is megtapadhat a koronavírus – tudd, hogy ha előtted valaki köhögött vagy eltüsszentette magát, a vírus még 2-3 óráig a levegőben marad. Ezért ne légy rest lefürdeni!

Fertőtleníts!

Ha biztosra akarsz menni, akkor minden egyes vásárolt terméket fertőtleníts le enyhe hipós vízzel. Márts bele egy törlőrongyot a vízbe, és törölgesd át vele a csomagolt salátát, a konzerveket, a papír csomagolású dolgokat, az öblítőt, az üvegeket – mindent. Igen, macerás, és igen, egy nagyobb bevásárlás után akár 1,5 óra is lehet a fertőtlenítés, de átmenetileg ez a fajta kellemetlenség nem olyan nagy áldozat az egészségedért cserébe.

De azt is megteheted, hogy ha csak tartós élelmiszert vásároltál, akkor egyszerűen elteszed egy félreeső helyre a cekkereket, és minimum 3 napig nem nyúlsz hozzá. Egyes kutatások szerint a műanyagon és a rozsdamentes acélon akár 72 óráig is életképes maradhat a vírus, papíron 24 óráig, ez után azonban, élő gazdatest hiányában elhal. Mivel még jelenleg is kutatják a vírus természetét, és naponta jelennek meg új információk, ha egészen biztosra akarsz menni, akkor fertőtleníts!

Mi legyen a maszkkal?

A maszk viselésében eltér még az egészségügyi szakemberek véleménye is - ha világviszonylatban nézzük. Amíg a koronavírus-járvány elején azt lehetett hallani, hogy a legjobb, ha mindenki visel maszkot, most az az álláspont, miszerint csak a betegek hordják, hogy ne fertőzzék a többieket.

De ha végig gondolod azt, hogysokan akár tünetmentesen is átvészelhetik a fertőzést, akkor valójában nem lehet tudni, ki a fertőzött, és ki nem.A szlovákoknál például egyöntetűen kötelező a maszk viselése. Itthon pedig már nem egy helyen, ahol sok ember fordul meg, maszkot viselnek a dolgozók - egészségügyi intézményekben is. A maszk többek között arra is jó, hogy az akaratlan mozdulataid útját állja, azaz ne tapogasd össze az orrodat, arcodat és a szádat. A döntés a tied!

+ az összeesküvés elméletek helyett azzal törődj, hogy mit tehetsz a járvány megfékezéséért!

Nagyon sokan osztanak meg összeesküvés-elméleteket arról, hogy a koronavírus egy mesterségesen kitenyésztett vírus. Tudd, hogy egy friss tanulmány szerint természetes vírusról van szó, amire az egyik legnyomósabb érvük a tudósoknak az, hogy egyáltalán nem hasonlít az eddig ismert koronavírusokra - márpedig új vírust mesterségesen csak egy meglévőből kiindulva lehet létrehozni.

De akármi is legyen az igazság, jelen helyzetben teljesen értelmetlen a találgatás, mert nem ennek van itt az ideje. Helyette tájékozódj az aktuális helyzetről, arról, hogy te mit tehetsz a járvány ellen, és az igazán fontos információkat oszd meg az ismerőseiddel is. Ha így teszel, azt is meg fogod érteni, hogy a vírus általad is terjedhet, és nem csupán az idősekre veszélyes!

Légy felelősségteljes, és maradj otthon!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 húsvéti étel csirkemellből, ha uncsi a sonka

Nem akármivel támadunk, ha fogytán vagy ünnepi receptötletekből: húsvétra (is) való ételeket hoztunk csirkemellből, melyek jól jöhetnek, amennyiben nem vagy túl nagy sonkarajongó. Mutatjuk, mikben gondolkozhatsz a tavasz legszebb ünnepén!

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.