Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Koronavírus: Erre figyel egy orvos vásárláskor – elég szigorú szabályokat követ

Vannak fontos szabályok, amikre nagyon oda kell figyelni, még azalatt a rövid idő alatt is, ami alatt bevásárolsz.

Meghan Rabbit, a Women's Health újságírója nemrég elkísérhette Dr Taylor-Pilarski louisville-i családorvost egy bevásárlásra, amiből kiderült, hogy a doktor rendkívül körültekintően jár el, ha el kell mennie a boltba. Azt mondja, a koronavírus-járvány miatt muszáj a legalapvetőbb tevékenységeket is teljesen újragondolni.

Az orvos és kísérője reggel nyolckor találkoztak egy szupermarket parkolójában, természetesen mind a ketten maszkkal és kesztyűvel felszerelkezve. Dr. Taylor-Pilarski elmondta, hogy bár az egészséges embereknek nem kell viselniük maszkot, ő elővigyázatosságból mégis inkább hordja, mert a munkája miatt rengeteg fertőzöttel találkozik minden nap, és nem akar esetlegesen másokat is megfertőzni. A doktornő kézfertőtlenítő kendőt is visz magával minden alkalommal, hiszen a vírus a felületeken is túlél.

Elindulás előtt

Az újságírónő a bevásárlást megelőzően kapott egy részletes emailt az orvosnőtől, amelyből megtudta, mire kell majd odafigyelnie. Taylor-Pilarski kérte, hogy Meghan írjon listát a bevásárolni kívánt termékekről egy papírra, mivel a telefonját a kocsiban kell majd hagynia a pénztárcájával együtt, hiszen ezzel is csökkenhet az esélye annak, hogy valamilyen felületen hazajusson a vírus.

Azért egy korai időpontban találkoztak, mert ilyenkor a legtisztábbak és a legkevésbé zsúfoltak a szupermarketek. Meghannak az öltözékét is megszabta, ugyanis azt javasolta, olyan ruhadarabot válasszon, amit hazaérve azonnal le tud venni és ki tud mosni magas hőfokon. Azt is hozzátette a doktornő, hogy jobb, ha vászontáskát viszünk magunkkal a bevásárlásra, nem pedig műanyag zacskót, utóbbin ugyanis sokkal tovább túlél a koronavírus, és nehezebb is tisztítani.

Ékszert és órát sem ajánlatos viselni, ezek ugyanis szintén kedvező felületet nyújthatnak a kórokozóknak, és nem is könnyű tisztán tartani őket. Taylor-Pilarski azt tanácsolja továbbá, hogy a hosszú hajúak copfot hordjanak, mert így kevesebb alkalommal nyúlnak az arcukhoz, ami szintén csökkenti a fertőzés esélyét.

Vásárlás közben

A doktornő a boltban mindig figyelt arra, hogy a polcok hátsó részeiről válasszon termékeket, hiszen azokat sokkal kevesebben fogdossák meg, mint az elöl lévőket. Meghant figyelmeztette arra is, hogy nyugodtan szóljon, ha valaki túl közel megy hozzá, hiszen ezzel mind a kettőjüket megvédi. Fizetéskor, ha van rá módunk, válasszunk önkiszolgáló kasszát, hiszen így elkerülünk még egy kontaktust.

„Ha nincs rajtunk kesztyű, töröljük le fertőtlenítő kendővel a POS-terminált, illetve azt a részt, ahova esetleg lerakjuk a táskánkat. A listát, blokkot pedig dobjuk a szemétbe, mielőtt kimegyünk a szupermarketből” – mondta az orvosnő.

Hazaérkezés

A doktornő arra is ad tippet, mit tegyünk, miután hazaérkeztünk. Szerinte érdemes a garázsba vagy a bejárati ajtó mellé tiszta ruhákat készíteni és hazaérve azonnal átöltözni, így ugyanis csökkenhet az esélye annak, hogy a vírus bejut a lakásba.

Ezeket olvastad már? 

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

.Méhecske.
Méhecske / .Méhecske. Wed, 2020-04-01 18:51

Ez már aztán átgondolt vásárlás...szkafandert is húzhatna. Én nem veszek pékárut a vírus elterjedésétől fogva, csakis előre csomagoltat, vagy magam sütöm. Nekem az a legvisszataszítóbb, mióta láttam jópárszor, mit művelnek az emberek a pékáruval: volt aki az összeset megfogdosta, szétnyomkodta, beszélt fölötte, majd egyet sem vett meg... másvalaki tüsszent a kezébe, majd utána nyugodtan válogatja a zsömléket... ezt alapból sem kéne tenni, nemhogy járvány iején. Az is elgondolgodtató mikor a felvágottas pultból úgy adják a szalámit, hogy fölé hajol, és közben magyaráz...néha egy-egy csepp nyál is odafröccsen láthatóan, node az nem baj... :(

Antalbaba
Antalbaba Tue, 2020-03-31 19:56

Ez mind szép, de miután otthon "kimosakszik", mit mivel hogyan fertőtlenít a megvásárolt cuccokból? Van, ami bírja a (mondjuk hypo-s) lemosást, van, amit ledörgölhet kendővel, de pl. a leköhögött zsömléje? Mindent újrasüt? Mikor - azonnal, vagy majd amikor enné - de addig tenyésszen rajta a cucc? Minden óvatosság ellenére a jószerencse is kell sajnos:-(