Fűts be a konyhában ezzel az egyszerű chiliolajjal

Vannak a gasztronómiában olyan játékosok, amelyek egyszerűen elkészíthetők, viszonylag olcsóak, közben mégis elképesztő ízt képesek átadni az ételeknek. A chiliolaj is ilyen, lássuk, hogyan készül!

Chiliolajat – nem meglepő módon – két hozzávalóból, erős paprikából és jó minőségű olajból tudunk készíteni. Az így kapott ízesített zsiradékkal főzhetünk, süthetünk, de akár hideg ételekben, salátákban vagy szendvicsekben is használhatjuk. És az egészben a legjobb, hogy a chiliolajat teljesen a saját ízlésünk szerint alakíthatjuk, hogy épp annyira legyen tüzes, ahogy azt mi szeretjük.

Fűts be a konyhában ezzel az egyszerű chiliolajjal

Milyen olajból?

Mivel egy ízesített olajról van szó, érdemes alapként valamilyen semleges ízű zsiradékot választani. Például ilyen a napraforgó- vagy repceolaj, ami önmagában nem túl aromás, mégis képes a benne főzött dolgok ízét átvenni.

Ha ragaszkodunk az olívaolajhoz, valamilyen kevésbé erőteljes fajtát használjunk, nehogy elnyomjuk vele a chili erejét.

Arra is figyeljünk, hogy az olívaolajnak alacsonyabb a füstpontja, azaz könnyebben megég a tűzhelyen. Ettől kellemetlen, kesernyés ízt kap, ami elrontja az egész projektünket.

Milyen chiliből?

Az, hogy milyen paprikát választunk, befolyásolja majd az elkészítési módot is. A legegyszerűbb a szárított, egész vagy őrölt chili, mert ezt a meleg olajban meg tudjuk főzni.

Persze friss paprikával is dolgozhatunk, azonban ebben az esetben óvatosabbnak kell lennünk. A forró olajban ugyanis könnyen odaég a zöldség. Ahogy látni fogjuk, a friss chilire más út vár majd.

Kétféle módszer az ízesítésre

Ha nem bírjuk nagyon a csípőset, nem kell a miatt aggódnunk, hogy nagyon erős lesz az olaj. A recept akkor is működik, ha kevesebb paprikát használunk, teljesen a saját ízlésünk szerint alakíthatjuk. A minimum mennyiség egy liter olajhoz egy evőkanál chili.

A száraz fűszert meleg (nem forró) olajban fogjuk áztatni. Ehhez a zsiradékot a tűzhelyen addig melegítsük, amíg épp csak elkezd „füstölni”. Semmiképp ne forraljuk fel, mert megégeti a paprikát.

Vegyük le a tűzről, és hagyjuk 1-2 percig pihenni. Utána öntsük rá a chilire, keverjük el és hagyjuk állni minimum két óráig. Minél tovább ázik a keverék, annál csípősebb lesz az olaj.

A friss chilit ezzel szemben hideg olajba kell tennünk. A paprikákat vágjuk félbe, helyezzük egy jól záró üvegbe, majd öntsük színültig tele olajjal. Sajnos nem lesz kész másnap: használat előtt egy-két hónapig hagynunk kell érni.

Tárolás

A kész olajat mindkét esetben tartsuk légmentesen záró üvegben, és három hónapon belül használjuk fel. Ha még tovább szeretnénk megőrizni, hat hónapig eláll a hűtőben.

Dönthetünk úgy, hogy benne hagyjuk a chilit az olajban: ebben az esetben idővel egyre csípősebb lesz a készítmény. Persze, ha nem szeretnénk pár hét múlva egy sokkal csípősebb olajat leemelni a polcról, szűrjük le az egészet.

Felhasználás

Főzhetünk vele, használhatjuk sima olaj helyett, ha csípős alapot akarunk adni az ételeknek. Utólagos ízesítésre is alkalmas: csepegtessük levesekre, főzelékekre, ragukra.

Bekeverhetünk vele salátaönteteket, mártásokat és szószokat, ízesíthetünk vele főtt zöldség- és gabonaköretet. Pizzára, tésztára, focacciára csorgatva is nagyon finom.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a házi praktikákat is próbáld ki:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...