A legfinomabb zsemlegombóc titkai – mert semmivel sem jobb tunkolni

Ha zsemlegombóc, akkor vadas, ha vadas, akkor zsemlegombóc. Hogy milyen az igazán finom verzió ebből az igazán autentikus, magyaros köretből? Hogy készül, és mi a titkos hozzávaló? Mutatjuk is a receptet.

Az egyik legtipikusabb, legmagyarosabb, mégis sokszor elhanyagolt köret egy tökéletes receptjét hoztuk el nektek: így készül a hibátlan zsemlegombóc, szerintünk.

Nincs nagyon vita afelől, hogy mivel a legfinomabb egy autentikus, sűrű, szaftos vadas marha: a válasz egyöntetűen a zsemlegombóc, bárkit kérdezünk. Természetesen sokan egyszerűsítik a dolgokat, és egy-egy kapkodósabb alkalommal a marhát csirkére, a gombócot főtt tésztára cserélik, de erről a szentségtörésről most nem is beszélnénk.

Lássuk, hogyan lesz igazán lágy és puha, mégis ropogós, kerek és ízletes a zsemlegombóc!

Hozzávalók: 2 db zsemle, 250 g rétesliszt, 3 db tojás, 1 dl víz, 2 ek kacsazsír, 1 csokor petrezselyem, ízlés szerint só, ízlés szerint bors, 2 közepes db vöröshagyma

Elkészítés:

Pirítsuk le a hagymát a zsiradékon, ha aranybarna, húzzuk le a tűzről.

Válasszuk jolly joker összetevőként a kacsazsírt, az ezen lepirított hagyma az, ami megadja a gombócok igazán jó zamatát. Nincs mese, így lesz a legfinomabb.

Közben pirítsuk meg sütőben a zsemlegombóc lelkét adó, apróra vágott kenyér- vagy zsemlekockákat: ehhez szikkadt pékárut ajánlunk!

Keverjük ki a tésztát is! Öntsük egy tálba a réteslisztet, a tojást, a vizet, a pirított hagymát és a finomra vágott petrezselymet, és sózzuk, borsozzuk. A tészta se túl lágy, se túl sűrű ne legyen!

A tésztát a nokedlitésztánál sűrűbbre kell keverni, ízfokozás céljából pedig ne felejtsük ki belőle a friss zöldfűszereket sem: aprított petrezselymet, majorannát, snidlinget, amit kívánunk.

Öntsük a tésztához a pirított zsemlekockákat is, ezután forgassuk össze újra. 15-20 percre tegyük hűtőbe pihenni.

A gombócokat vizes kézzel, óvatosan formázzuk, ne nyomorgassuk őket nagyon össze! Enyhén sós vízben főzzük őket kb. 10 percig, amikor felúsznak a felszínre, az egy jó jel, utána 10 percig fedő alatt gőzöljük őket. Fogyasszuk a gombócokat sok-sok vadasmártással és egy jó szelet marhahússal!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több házias finomság itt:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...