Dobd fel a megszokott köreteket!

Májusban már két kézzel kapok a friss primőrökért, a sok-sok sült krumpli és rizsköret után felszabadulás elgondolkoznom rajta, hogy milyen újdonságokat variáljak.

Rozmaringos-fűszeres burgonya

Mivel úgy esett, hogy spárga, újkrumpli, spenót, valamint madársaláta és rukkola árasztotta el a zöldségeseket, így azt gondoltam, ezekből tálalok újszerű köreteket, és szó se róla, a szervezet is fellélegzik a sok zsenge vitaminforrástól.

A spárgáról már írtam korábban, most köretként, hollandi mártással ajánlom – hozzá kizárólag vajat, semmi esetre sem tejszínt használunk! A vásárláskor nagyon ügyelj, hogy milyen növényt veszel meg, szerintem a gyakorlatban nem működik, ha kóstolót kérsz belőle a piacon, de próbálkozni persze lehet. Ne főzd túl a sípokat, úgy az igazi, ha roppanós marad. Isteni, mutatós köret lesz belőle, akinek ez önmagában kevés, főzhet hozzá újkrumplit.

5 tipp, hogyan készíts pestót >>

Ha már előbb az újkrumpliról esett szó, akkor íziben ajánlok hozzá egy receptet. A burgonya citrommal és petrezselyemmel – ez lenne a költemény címe, ha ehhez a körethez íródna. Semmi fakszni, mégis mennyire finom, valódi kánikulai étel, ami önmagában, még több friss zöldséggel igazán megállja a helyét. A héten már 300 forint körül is láttam a piacon az újkrumpli kilóját!

A spárgához hasonlóan, a spenót sincs a kedvencek között, általában főzeléken kívül nem is nagyon készítünk belőle mást. Vétek lenne azonban kihagyni ezt a fenyőmagos, fokhagymás receptet! Igen, szokatlan és furcsa elsőre, hogy 1-2 percig kell csupán párolni a leveleket, de ez a saláta kiváló ízeket rejt, ha hagyjuk kibontakozni... semmiképp ne főzd tovább a zöldellő parajt!

Spárga, a zöldségek királynője >>

És még spenót! Egy wokot érdemes beszerezni, hogy autentikusnak hassanak a konyhai zsonglőrködések, de egyébként is nagyon praktikus ez az eszköz. Ázsiai ízek, szójaszósz, szezámolaj és szezámmag, meg persze az örök befutó fokhagyma nagyon ízletes keretet adnak ennek a meleg spenótsalátának.

Ez a köret valójában kakukktojás, mert a hozzávalók az év nagy részében kaphatóak, de most már sokkal frissebbek és vitamindúsabbak, így talán jobban is esik falatozni belőlük. Mellé is passzol az újkrumpli, s persze bármilyen húsféle, amit készítesz. A receptet formáld ízlésedre, de azt javaslom, a balzsamecetről semmiképp se mondj le a hagyományos javára. Összehasonlíthatatlan a kettő, sokkal jobban passzol hozzá az előző.

Még több köretért ide kattints! >>

További olvasnivaló az Egyből 5 rovat cikkei között >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek