hozzászólások

leírás

(Sesamum indicum)
A szezámmag egy indiából származó, méteres magasságú, lágyszárú tróposi növény magja. A hindu mitológia szerint a Yama isten által megáldott mag az örök élet szimbóluma. Indiából terjed el először Kínába és Japánba, majd nagyon hamar az összes mediterrán országba. A gyakorlatilag tejtermék-mentes kínai konyhába elengedhetetlen kalciumforrásként épült be a szezámmag használata. Kb. 1 púpozott evőkanálnyi szezámmag kalciumtartalma megegyezik egy pohár tejével. A kalcium mellett még jelentős mennyiségben található benne magnézium, kálium, foszfor; de gyakorlatilag nátriumtartalma elenyésző.
Többek között vas, A-, E-, B1-, B2-vitamint is tartalmaz.
Rendkívül sokrétű a felhasználhatósága: pirítva, őrleményként, krémként, sózva (szezámsó) hidegen sajtolt olaj formájában tehetjük péksüteményekre, salátákra, köretekbe.
A jobb emészthetőség miatt célszerű mozsárban kicsit megtörni a magokat, vagy durvára darálni. A szezámmagot a római katonák férfiasságuk növelése érdekében rendszeresen fogyasztották.

mikor vegyem

Bármikor megvásárolható, célszerű hántolatlan formáját választani.

hogyan tároljam

Eredeti csomagolásában, vagy jól záródó üvegedényben száraz, fénytől védett helyen tároljuk.
Időnként vessünk rá egy pillantást, mert a hosszú állásban esetleg megavasodhat.

Szezámmag alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!