Kóstoltad már a banánketchupot? Most te is elkészítheted!

A Fülöp-szigetek meghatározó étele a banánketchup, amit akár te is elkészíthetsz a konyhádban!

Sok az érett banánod? Hagyd a banánkenyeret, és készíts inkább banánketchupot! Ne aggódj, pofonegyszerű megcsinálni, és egy izgalmas ízt adhatsz vele az ételeidhez.

Kóstoltad már a banánketchupot? Most te is elkészítheted!

Mi az a banánketchup?

Amikor az amerikaiak kolonizálták a Fülöp-szigeteket, rengeteg konzerv étellel ismertették meg a helyieket, köztük a ketchuppal. Persze ez még a klasszikus változat volt, tehát paradicsomból készült, ám a II. világháború alatt kialakult élelmiszerhiányban le kellett róla mondaniuk az embereknek.

Azonban leleményes emberek élnek a Fülöp-szigeteken, és egy Maria Orosa nevű élelmiszeripari technikus és gyógyszerész kifejlesztette a banánból készült ketchupot.

Mindössze ecetet, cukrot és fűszereket adott hozzá, és a ketchuphoz hasonló állagú szószt hozott létre, ami a filippínó étkezés egyik meghatározó eleme a mai napig.

Milyen íze van a banánketchupnak?

Meglepő módon nagyon hasonló az íze a hagyományos ketchuphoz, de sokkal édesebb. A textúrája és az íze is az édes-savanyú szószra emlékeztet. Külföldön persze könnyebben beszerezhető ez a különlegesség, nálunk nem igazán, esetleg ázsiai boltokban érdemes próbálkozni, de könnyedén el lehet készíteni otthon is a banánketchupot!

@kellybigbite

Reply to @staytruesmalls Banana Ketchup! #bananaketchup #rice #eggs #asian #foodie

♬ Dinero - Trinidad Cardona

Mire lesz szükséged?

Egy nagy tálra és egy aprítóra vagy food processorra.

Alapanyagok

  • 2 evőkanál olívaolaj, 1 csésze hagyma apróra vágva, 1 jalapeno paprika kimagozva és apróra vágva, 3 gerezd fokhagyma apróra vágva, 1 evőkanál felaprított friss gyömbér, 1-1/2 csésze pépesített érett banán (kb. 3 db), 1/2 csésze barna cukor, 1/4 csésze paradicsompüré, 1/2 csésze ecet, 1/2 csésze víz, 2 evőkanál szójaszósz, 1/2 teáskanál kurkuma, 1/4 teáskanál szegfűbors, 1/8 teáskanál cayenne bors

Elkészítés

Egy közepes serpenyőben 8-10 perc alatt párold puhára a hagymát, a jalapenót és a gyömbért olajon. Add hozzá a fokhagymát, főzd tovább 1 percig. Add hozzá a banánt, a barna cukrot, a paradicsompürét, az ecetet, a vizet, a szójaszószt és a fűszereket. Alacsony hőfokon addig párold az egészet, amíg jól összeáll, és kissé besűrűsödik. Ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe. Tedd egy aprítóba vagy food processorba az egészet, és aprítsd jól össze. Tálalás előtt hagyd, hogy teljesen kihűljön.

Hogyan tárold?

A házi banánketchupot egy légmentesen záródó tárolóban tartsd a hűtőben. Itt nagyjából két hétig el kell állnia.

Milyen ételekkel edd a banánketchupot?

A filippínók a saját spagettijükkel eszik, de hot dogra és sültkrumplira is teszik. Egyébként bátran kísérletezz vele, tojásrántottára, hamburgerre, fokhagymás sült rizsre is mehet, de ha filippínó ételt készítesz, abba kihagyhatatlan.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Van még néhány konyhai trükk a tarsolyunkban:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek