A varázslatos őszi zöldségrakottas, amit két okból is imádni fogsz

Hogyan is lehetne egy zöldségrakottas szemet gyönyörködtető? Hát úgy, hogy szezonális alapanyagai miatt csodás, narancsos-sárgás színekben pompázik, a rásült, ízletes cheddar sajt miatt pedig az őszi napok fáradt napsugarait idézi.

Vannak ételek, amelyek annyira szépre sikerülnek, hogy az embernek először nincs szíve belekóstolni, mert azzal megbontaná a remekművet, amin órákig dolgozott. Egy zöldségrakottas is lehet szemet gyönyörködtető, éppen csak tudni kell, mit és hogyan érdemes felhasználni benne. Az édesburgonya, a sütőtök, a sárgarépa és a cékla, mint őszi zöldségek, már önmagukban is színessé és izgalmassá tudnak varázsolni egy ételt, ha pedig mindezt még egy adag narancssárga sült cheddar sajttal is megkoronázzuk, az eredmény egészen biztos, hogy látványos lesz!

A cheddar sajtos őszi zöldségrakottas teljes receptjét itt találod! (Fotó: Hering András)

A következő cheddar sajtos őszi zöldségrakottas ötletét az ősz ihlette, a pompás fogást pedig a benne lévő fűszerek és a zöldségek ízeinek összeolvadása teszi még tökéletesebbé.

Ezt a receptet egy dolgos hétköznap estén, de akár egy ünnepi lakomán is érdemes elkészíteni, az étel sikerében egy másodpercig sem kell kételkedned.

A cheddar sajtos őszi zöldségrakottas teljes receptjét itt találod! (Fotó: Hering András)

Amire szükséged lesz:

2 evőkanál vaj (sótlan), 20 dkg cheddar sajt, 2 gerezd fokhagyma (finomra reszelve, vagy mozsárban törve), 1 szál kakukkfű, 400 g sütőtök, 1 db édesburgonya (közepes), 1 közepes db burgonya, 1 nagy db fehérrépa, 1 nagy db sárgarépa, 2 kis db cékla, 1 csipet só és 1 csipet bors

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vajazzunk ki egy sütőben is használható serpenyőt vagy sütőtálat. Az edény alját szórjuk meg 10 dkg reszelt cheddarral.

Egy kisebb edényben keverjük össze a vajat, a fokhagymát és a kakukkfüvet, majd alacsony lángon melegítsük össze őket. Hámozzuk meg, és vágjuk vékony szeletekre az összes zöldséget mandolinnal vagy egy éles késsel.

A cheddar sajtos őszi zöldségrakottas teljes receptjét itt találod! (Fotó: Hering András)

A zöldségszeleteket szorosan, koncentrikus körökben rétegezzük, amíg meg nem telik a serpenyő/sütőedény.

A cheddar sajtos őszi zöldségrakottas teljes receptjét itt találod! (Fotó: Hering András)

Sózzuk, borsozzuk, majd a vajas keveréket egyenletesen a zöldségekre csorgatjuk. A zöldségeket megszórjuk a maradék sajttal. Lefedjük alufóliával, és addig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak (körülbelül 35 percig). Végül vegyük le a fóliát, és süssük tovább, amíg a sajt enyhén megpirul (körülbelül 15 percig). Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni!

A cheddar sajtos őszi zöldségrakottas teljes receptjét itt találod! (Fotó: Hering András)

A cheddar sajtos őszi zöldségrakottas teljes receptjét itt találod! Mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

A cheddar sajtos őszi zöldségrakottas teljes receptjét itt találod! (Fotó: Hering András)

Fotók és Recept: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több izgalmas étel, amit érdemes elkészítened:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek