5 étel, ami csúcsra járatja az agyadat

Azért, hogy elménk optimálisan működjön, fontos, hogy a megfelelő ételeket együnk. Mutatunk 5 olyan alapanyagot, ami segít abban, hogy pörögjön az agyad.

Az agyunkra mindig ráfér egy kis boostolás, még akkor is, ha megfelelő ételeket eszünk, és úgy gondoljuk, minden szuperül működik. Bár számos tényező befolyásolja a működést – nem mindegy, mennyit alszunk, mozgunk-e rendszeresen stb. – , sokat tehetünk azzal is, ha néha adunk neki egy kis löketet, amit nemcsak egy szúdoku megfejtésével tehetünk meg, hanem ételekkel is. Vannak ugyanis olyan alapanyagok, amelyek különösen nagy mennyiségben tartalmaznak olyan tápanyagokat, melyek védik és gondozzák agyunk működését. Nézzük, mik ezek!

Csepp a tengerben: halak

Nyilván ez egy nagyon nagy halmaz, szóval kicsit szűkítünk a körön: leginkább azok támogatják az agyadat, amelyek tartalmaznak omega-3 zsírsavakat. Ezek közé tartozik a hering, a lazac, a makréla és a szardínia is. Omega-3 zsírsavak kulcsfontosságú szerepet játszanak az idegsejtek és az agysejtek membránjainak ápolásában, táplálásában, de gyulladáscsökkentő hatásuk sem elhanyagolható. Az utolsó azért is nagyon fontos, mert a krónikus gyulladások felelősek a depresszió, szorongás és az ADHD (figyelemzavar) kialakulásáért.

Szárnyalj a meetingen kávéval

Ha fontos meetinged lesz, vagy egy állásinterjúra készülsz, akkor igyál meg egy kávét előtte. Miért? Mert koffeintartalmának köszönhetően ébren tartja majd az agyadat, javul a koncentrációd, és egy kicsit még a kedvedet is feldobja. Nyilván nem szabad túlzásba esni a fogyasztásával, de napi három simán belefér.

Antioxidánsbomba bogyósok

A bogyós gyümölcsök (áfonya, szeder, eper) tele vannak flavonoiddal. A flavonoidok olyan antioxidánsok, melyek óvják agysejtjeinket az oxidációs folyamatok okozta károsodástól. Ezek mellett fontos szerepet játszanak számos kognitív képesség fejlődésében is, valamint támogatják a BDFN (agyi eredetű növekedési faktor) fehérje előállítását is, ami az agysejtek pusztulását és károsodását segít megelőzni. Szórd meg reggel a müzlidet bogyós gyümölcsökkel, vagy add őket a reggeli turmixodhoz!

A fekete élvezet, az étcsokoládé

Igen, az élvezeteknek is adunk! Persze nem azt mondjuk, hogy a listán szereplő eddigi ételek nem elég finomak, de azért a csoki az csoki, valljuk be. Az étcsokoládé kiváló flavonoidforrás, illetve koffeint és antioxidánsokat is tartalmaz. Ezen tulajdonságai miatt segíti az agyunk működését, jótékony hatással van a memóriánkra, hangulatunkra és koncentrációs-képességünkre.

A kis sárga, a tojás

A tojás számos, az agy egészségéhez nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz, beleértve a B6- és B12-vitaminokat, illetve a folsavat és a kolint. A kolin pozitív hatással van a memóriára, és a tanulás folyamatának hatékonyságát is növeli. A tojásnak továbbá magas a koleszterintartalma is, ami nélkülözhetetlen agyunk számára, mivel testünk legzsírosabb szerve, így táplálnunk kell. Ha ugyanis nem eszünk elég zsiradékot, akkor agyunk lényegében elkezdi „felzabálni” magát.


Még több étel, ami segít abban, hogy egészséges legyél:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!